Vintern har kommit till tiomiljonersstaden Moskva. Det är tio grader kallt, snö överallt, och lite halt. Men bilisterna bryr sig inte, de kryssar som galningar i den täta trafiken på Moskvas tiofiliga ringväg som är elva mil lång.
Jag sitter i en svart, lite sliten rysk bil av märket Volga. Bakom ratten sitter småföretagaren Georgij Kokolija som kör. Han ska hem till sin förort bakom ringvägen och rösta. Han tycker knappt det är någon trafik alls.
– Nej, det är ju söndag. På vardagar undviker jag att köra bil om jag inte måste, då är det snabbare att åka tunnelbana.
Det är tätt mellan de stora reklamskyltarna för Vladimir Putins parti Enade Ryssland. “Putins plan är Rysslands seger”, står det på en. “Du finns med i Putins plan” är en annan populär variant av de vit-blå-röda skyltarna i ryska flaggans färger.
– Många av mina vänner är jättetrötta på den här massiva propagandan, de säger att man måste gå och rösta, och rösta på något annat parti, nästan vilket som helst.
Själv tänker Georgij Kokolija rösta på det lilla högerliberala partiet SPS. Men hans gamla pappa ska rösta på Putin, säger han och skrattar till.
– Jag försöker inte omvända honom, och han försöker inte heller övertyga mig.
Vi är framme vid de enorma grå höghusen i förorten Mitino där Georgij Kokolija bor. De flesta husen är byggda på 80-talet och är sjutton våningar höga. På var och varannan husfasad fladdrar rysslands trikolor och staden Moskvas röda flagga med skyddshelgonet Sankt Göran som segrar över det onda.
Vallokalen ser ut som alla fyrkantiga skolbyggnader i betongelement nästan var som helst i före detta Sovjet. Vid ingången sitter en beväpnad säkerhetsvakt. Två poliser står i närheten och tittar uppmärksamt på väljarna som har tagit en söndagspromenad från sina sjuttonvåningshus. Inga provokationer eller terrorattacker ska kunna förstöra valet.
Det är feststämning, rysk popmusik flödar ur en högtalare och inne i vallokalen har lokala valnämnden ordnat en liten basar där väljarna kan köpa små godsaker, filtar och andra småsaker till rabatterat pris. Ett gammalt knep som behövdes på sovjettiden för att locka väljare som då bara hade en ruta att kryssa i på valsedeln.
I dag finns det många rutor att kryssa i på den stora valsedeln som måste vikas för att få plats i urnan. Ännu en polis ser på när Georgij Kokolija stoppar sin valsedel i den vita, förseglade plasturnan. Hans kandidat kommer troligen inte in, men det är ändå vikigt rösta, säger han.
– Det är viktigt att visa hur många som står bakom partiet. Och om de får visst antal röster så slipper de betala kostnaden för tv-reklamen, så visst har det betydelse.
Tillbaka i bilen lyssnar vi på den frispråkiga radiostationen Echo Moskvy, den enda av ryska etermedier som låter alla sidor komma till tals. Ilja Jasjin, en av oppositionspartiet Jablokos ledare, berättar att partiets egna valobservatörer har upptäckt ett antal oegentligheter.
– I Moskva har observatörerna lagt märke till en fullproppad buss från provinsen som har åkt runt på flera vallokaler och använt distansröstningstalonger för att kunna rösta flera gånger. Det är samma sorts karusell som använts för att fuska i ukrainska val, berättar han upprört.
Centralvalnämnden bekräftar att många oegentligheter redan anmälts och bedyrar att alla anmälningar kommer att undersökas grundligt.
Senare på söndagseftermiddagen får Echo Moskvy besök av svenska utrikesministern Carl Bildt som befinner sig i Moskva.
– Det är viktigt att inte ett enda parti helt dominerar massmedierna, säger han i det direktsända diskussionsprogrammet.
Mer i Sydsvenskan: Jordskredsseger för Putin
Ett svar på ”Feststämning och beväpnade vakter i vallokalen”
[…] Diverse: Feststämning och beväpnade vakter i vallokalerna […]