I dag den 12 december firar Ryssland konstitutionsdagen. Då passar det ju bra att den blivande presidenten Dmitrij Medvedev dagen innan bad Vladimir Putin bli premiärminister när han själv nästa år väljs till president.
Putin har gång på gång sagt, att det skulle vara fel att ändra konstitutionen för en mans skull, bara för att tillåta honom kandidera till presidentposten en gång till. Genom att Putin i stället blir premiärminister visar man respekt för konstitutionens bokstav, och ändå kan han troligen fortsätta att styra och ställa som han vill med hjälp av sin gamle kompis Medvedev.
Den ryska konstitution som nu firas börjar precis som den amerikanska (“Vi, Rysslands mångnationella folk…”) och antogs efter en folkomröstning den 12 december 1993.
Fram till dess gällde den sovjetryska konstitutionen från 1978, vilket ledde till vissa problem när det sovjetryska parlamentet som satt kvar också efter Sovjetunionens sönderfall hamnade i konflikt med president Jeltsin sommaren 1993. Koflikten löstes som bekant elegant genom att skjuta sönder parlamentsbyggnaden med stridsvagnar. Därefter skrevs alltså den nya konstitution som nu firas.
Båda bilderna är tagna i lördags på ungefär på samma ställe där stridsvagnar stod hösten 1993. Den lilla vägskylten framför reklamen för konstitutionsdagen verkar tyda på att konstitutionen skulle behöva rättas till, men det har ju konsitutionens garant Vladimir Putin sagt nej till. Det vita huset reparerades av en turkisk firma för dyra pengar och blev efter 1993 regeringens högkvarter. Det nya parlamentet fick i stället flytta in i sovjetiska planverket Gosplans gamla kontor närmare Kreml.