Tre dagar före den mördade journalisten Anna Politkovskajas 49-årsdag förklarade den ryske riksåklagaren mordet löst.
– Det här går nog till historien som ett praktexempel på hur man förstör en brottsutredning, tycker Dmitrij Muratov, chefredaktör på Politkovskajas tidning.
Förra året firade Anna Politkovskaja sin födelsedag med kolleger, på sin favoritrestaurang. I år blev det inget firande på Moskvatidningen Novaja Gazeta, där Anna Politkovskaja var specialreporter, men på hennes tomma arbetsplats har kollegerna ställt blommor och en flaska rödvin.
– Hon gillade inte vodka, berättar Dmitrij Muratov i radio Svoboda.
I måndags förkunnade ryske riksåklagaren Jurij Tjajka att mordet är löst och att tio misstänkta redan sitter bakom galler, men inte heller det är något att fira, tycker Dmitrij Muratov.
I förra veckan grep ryska polisen tre tjetjenska bröder (som genom sin advokat bestrider all delaktighet), tre före detta anställda inom ryska polisen, ytterligare tre tjetjener, samt en anställd i KGB:s efterföljare FSB.
Visserligen verkar det sannolikt att några av de gripna faktiskt kan ha med mordet att göra, men två av dem har redan släppts på fri fot i brist på bevis. FSB-mannen åtalas nu av någon anledning för ett helt annat brott, som han ska ha begått för fem år sedan.
Enligt journalisterna på Novaja Gazeta har brottsundersökningen skötts mycket professionellt och inga känsliga uppgifter har läckt till offentligheten. Resultatet hittills visar enligt tidningen på de tydliga kopplingar mellan den kriminella världen och polisen som Anna Politkovskaja ofta skrivit om.
Däremot är journalisterna mycket kritiska mot att riksåklagaren Jurij Tjajka valt att gå ut med detaljerade uppgifter om utredningen, och att hela listan på de gripna dessutom direkt därefter läckte från åklagarmyndigheten.
Det märkligaste i riksåklagarens agerande var ändå hans politiska uttalande, som dessutom på ett kusligt sätt påminde om Vladimir Putins kommentarer efter mordet: skotten mot Politkovskaja var egentligen riktade mot Putin själv.
– Vi har kommit till slutsatsen att bara personer som befinner sig utanför Ryska federationens territorium kan ha ett intresse att bli av med Politkovskaja, sade riksåklagaren Jurij Tjajka.
Enligt Dmitrij Muratov finns det inte fog för sådana påståenden i förundersökningen. I stället tror många att det är yttre omständigheter som förmått riksåklagaren att visa sig duktig och återigen utpeka onda krafter i utlandet som skyldiga. I höst är det parlamentsval i Ryssland, i vår presidentval – och nästa vecka ska åklagarämbetet omorganiseras.
Att verkligen få reda på vem som beställt mordet på Anna Politkovskaja blir i vilket fall ingen lätt uppgift – troligen vet inte ens mördaren själv var beställningen kommer ifrån.
Men ryska tv-tittare vet redan. Direkt efter riksåklagarens ord om ”personer och strukturer som syftar till att destabilisera situationen i landet” visade nyheterna i stats-tv bilder på exiloligarken Boris Berezovskij och berättade än en gång att Ryssland begärt honom utlämnad från Storbritannien.
”Rysk dagbok”ute snart
Journalisten Anna Politkovskaja mördades i sin egen trappuppgång i Moskva den 7 oktober 2006, på Vladimir Putins födelsedag. I hissen låg en rysktillverkad pistol med ljuddämpare samt fyra tomhylsor.
Anna Politkovskaja var en av de mest kända kritikerna av Moskvas krigföring i Tjetjenien. Sedan 1999 arbetade hon som specialreporter på den oppositionella Moskvatidningen Novaja Gazeta.
Två av hennes reportageböcker finns i svensk översättning. Hennes sista bok gavs ut först efter hennes död. En svensk översättning med titeln ”Rysk dagbok” kommer ut i mitten av september.