Partierna mörkar inför finska valet

Nato-medlemskap eller inte? Ännu mer kärnkraft, eller stopp på utbyggnaden? Det är bara två av de stora frågor som finländarna inte får ta ställning till i årets val. Partierna kör med släckta lyktor eftersom de måste kunna kompromissa i regeringsförhandlingarna.

För hundra år sedan i Finland valdes världens nitton första kvinnliga parlamentsledamöter. För knappt fyra år sedan tvingades Finlands första kvinnliga statsminister Anneli Jäätteenmäki att avgå bara tre månader efter valet.

Nu går Finland till val igen. Denna gång är det möjligt att Finland får sin första riksdagsledamot med utländsk bakgrund.

Finland har i modern tid varit ett betydligt mer borgerligt land än Sverige. Den enda gången det har varit vänstermajoritet i finska riksdagen var 1916. Då kunde socialdemokraterna inte enas om huruvida de skulle göra revolution eller inte. Efter nyval och självständighetsförklaring 1917 blev det inbördeskrig i Finland.

I nuvarande finska riksdagen har de två röda partierna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet, sammanlagt 72 platser av 200. Ändå är socialdemokraterna ett regeringsparti i Finland. Vänsterförbundet sitter i opposition, tillsammans med moderaternas finska motsvarighet Samlingspartiet.

Blockpolitik i svensk bemärkelse finns inte i Finland. I stället är det styrkeförhållandet mellan de tre stora partierna, Centern, Socialdemokraterna och Samlingspartiet, som avgör valets utgång. Två av partierna bildar som regel regering, det tredje hamnar utanför. Men vem som hamnar utanför avgörs i regeringsförhandlingarna efter valet.

Inget parti vill därför låsa sig alltför hårt. När Paavo Lipponens koalitionsregering år 2002 gav klartecken till en femte kärnkraftsreaktor lämnade De gröna regeringen i protest. Sedan dess har De gröna suttit i opposition, trots att partiet fick tre nya platser i 2003 års riksdagsval.

Inför årets val har De gröna varit mindre kategoriska i sin inställning till kärnkraft, och andra partier har överhuvudtaget inte velat ta ställning till en eventuell sjätte reaktor, ”eftersom frågan inte är aktuell”. På samma sätt har partierna avstått från att ta ställning till eventuellt Nato-medlemskap, trots att medborgarna enligt en färsk opinionsundersökning vill ha besked.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna är det troligt att den finske statsministern också efter valet är centerpartist och heter Matti Vanhanen. Däremot är det osäkert om Socialdemokraterna kan bevara sin plats som andra parti. Om Fredrik Reinfeldts finske kollega Jyrki Katainen lyckas bra i valet kan han bli kompis med Centern och köra ut Socialdemokraterna.

Kalle Kniivilä
Sydsvenskan 2007-03-09

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.