Söndagens ryska parlamentsval var varken fritt eller demokratiskt. Det har valobservatörer från flera europeiska länder kommit fram till, berättade den svenska riksdagsmannen Göran Lennmarker i Moskva på måndagen (den 3.12).
Den ryske pressfrihetskämpen Oleg Panfilov håller med.
– Det här var inget val i ordets vanliga bemärkelse. Det här påminner mer om sovjetiska val, säger han till Sydsvenskan.
Ryssland har begränsat antalet utländska valobservatörer jämfört tidigare val. Enligt ryska myndigheter finns det inget behov för så många observatörer som dessutom ”bedriver en politisk kampanj”.
En stor grupp specialutbildade valobservatörer från organisationen ODIHR kunde aldrig åka, eftersom Ryssland inte gav dem visum i tid. Vladimir Putin hävdade då att USA hade beordrat ODIHR att inte skicka observatörer för att på så sätt misskreditera det ryska valet.
De ungefär hundra europeiska observatörer som trots allt fanns på plats när valet ägde rum är ytterst kritiska till hur valet gick till. Det stora problemet är enligt Göran Lennmarker inte hur själva omröstningen gick till, utan själva valkampanjen.
Göran Lennmarker, som lett valobservatörerna från Osses parlamentariska föramling, påpekar att huvuddelen av de ryska medierna under valkampanjen regerat ensidigt och att Putins stödparti Enade Ryssland blivit en del av statsapparaten. Hela kampanjen blev enligt observatörerna skev när Enade Ryssland vägrade att delta i valdebatter – det ledde till att partiets politik inte har kunnat kritiseras under kampanjen.
Valdeltagandet var enligt de officiella siffrorna ganska högt, på en del håll i landet för högt för att siffrorna skulle kunna vara trovärdiga. I Tjetjenien var valdeltagandet 99 procent, och Enade Ryssland fick 99,5 procent av rösterna.
Sydsvenskan fick på måndagen möjlighet att ställa frågor till utrikesminister Carl Bildt under en presskonferens på Sveriges ambassad i Moskva. Han sade då att han helt håller med om valobservatörernas kritik, och att han i sitt samtal med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov mycket tydligt framfört sina synpunkter på problemen med valobservatörerna.
– Ryssland behöver politisk stabilitet och det är något som inte går att skapa på lång sikt utan fria och rättvisa val. Ett maktskifte måste grundas på en tilltro för institutioner, och därför borde det vara i Rysslands eget intresse att samarbeta, sade Carl Bildt.
Trots att utvecklingen i Ryssland just nu inte går mot demokrati hoppas Carl Bildt att trenden går att vända. Men så länge utvecklingen går åt fel håll är det viktigt att EU och Sverige är tydliga med sina egna synpunkter. Samtidigt ska man inte låta sig provoceras av västfientliga uttalanden från ryskt håll.
– Jag var tydlig med Sergej Lavrov i en och en halv timme i dag. Det är viktigt att utveckla dialogen, men vi ska inte trappa upp något decibelkrig.
Under måndagen kom det nya västfientliga uttalanden. Den ryska centralvalnämndens ordförande Vladimir Tjurov avfärdade de utländska observatörernas kritik som politiskt motiverad. Före valet lovade han att raka bort sitt helskägg om valet inte skulle gå rätt till, och han ser ingen anledning att raka sig nu.
Den ryske pressfrihetskämpen Oleg Panfilov bär också han helskägg, men han har inte mycket till övers för Vladimir Tjurov.
– I Ryssland har vi aldrig haft någon demokrati, och nu har de slutat låtsas som om vi hade det, säger han när Sydsvenskan träffar honom i hans kontor i ryska journalistförbundets lokaler.
Fast det var inget val alls, menar Oleg Panfilov. Dessutom har parlamentet ingen makt, de som sitter där är numera bara en fasad.
– De makthavare som vi har nu är väldigt slutna, för det är folk från KGB som har kommit till makten. Under Jeltsins tid fanns det fortfarande politik i parlamentet.