Den kända sovjetiska dissidenten Vladimir Bukovskij haffades på torsdagen av polisen i S:t Petersburg, berättar radiostationen Echo Moskvy. Bukovskij, som bor i Storbritannien, har tidigare i år meddelat att han tänker ställa upp i det ryska presidentvalet i vår.
Vladimir Bukovskij är mest känd för att han avslöjade användandet av psykiatrisk tvångsvård mot oliktänkande i Sovjetunionen i början av 1970-talet och därför dömdes till fångläger. Han deporterades från Sovjet 1976 i utbyte mot en chilensk kommunistledare och lever sedan dess i exil. Första gången kunde han besöka Ryssland efter augustikuppen 1991. I samband med en rättegång lyckades han då skanna in ett stort antal hemliga arkivdokument om sovjetregimens brott som han senare publicerade på internet.
Inför den stundande presidentvalskampanjen har Bukovskij återvänt till Ryssland där han för några veckor sedan bland annat intervjuades i Echo Moskvy. De statsstyrda massmedierna har inte visat något som helst intresse för den gamle dissidenten, men polisen i S:t Petersburg känner uppenbarligen till honom.
Vladimir Bukovskij stoppades på Komsomol-gatan i S:t Petersburg i närheten av det sjukhus där han tvångsvårdades 1962-1965. Enligt de första uppgifterna i Echo Moskvy greps Bukovskij och fördes till polisstationen. Senare visade det sig att polisen visserligen bad honom att sätta sig i polisbilen och följa med, men efter en lång diskussion och efter att polispatrullen kontaktat sina överordnade släpptes han på plats. Tre polisbilar fortsatte att hålla koll på Bukovskij, berättar Echo Moskvy.
Polisen var från början misstänksam när han ville låta sig fotograferas framför sjukhuset med en improviserad minnestavla. När Bukovskijs medarbetare förklarade att de skulle plocka ner minnesskylten efter att fotot var taget tillät polisen att Bukovskij fotograferades framför skylten.
På skylten stod det: “I denna byggnad försökte man åren 1962-65 förgäves bota Vladimir Bukovskij från oliktänkande”.
Han försökte också ta sig in i det psykiatriska sjukhuset, men han blev inte insläppt i byggnaden som han på 60-talet inte släpptes ut ifrån.
Mer på temat