Staten – moralens högsta väktare?

veritelivy.jpgVem i hela världen kan man lita på – det undrade Mikael Wiehe redan på 1970-talet. Nu vet vi alla fall vem man ska lita på om man inte vill vara amoralisk: ryska riksåklagarämbetet.

Så här sade ryske riksåklagaren Jurij Tjajka den 27 augusti när han förklarade mordet på journalisten Anna Politkovskaja löst:

Vi har kommit till slutsatsen, att bara personer som befinner sig utanför Ryska Federationens territorium kan ha ett intresse att bli av med Politkovskaja. Hennes likvidation är till fördel framför allt för de personer och strukturer som syftar till att destabilisera situationen i landet, se till att Ryssland hamnar i kris, återföra Ryssland till det gamla förvaltningssystemet där pengar och oligarker bestämde allt, som önskar att misskreditera den ryska statens ledarskap.

Många i Ryssland har tyckt att riksåklagaren drog för stora växlar på brottsutredningen, speciellt eftersom två av de gripna redan är på fri fot, och gripandet av en underrättelseofficer nu underkänts av domstol.

I den ryska tidningen Kommersant-Vlast får ett antal intressanta personer svara på frågan ”Litar ni på riksåklagarämbetet?”. Några av de intervjuade tyckder att man ju definitionsmässigt måste lita på riksåklagarämbetet – ”vem ska man annars lita på?”. En högt uppsatt person menar att frågan även har en moralisk dimension, och svarar därefter:

Ja, det är ju en officiel deklaration från en statlig struktur. Och att inte lita på dem vore helt enkelt amoraliskt.
(Viktor Vojtenko, vice ordförande i statsdumans säkerhetsutskott)

Fler svar på frågan:

Mer om mordet på Politkovskaja:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.