Felix Dzerzjinskijs staty borde hämtas tillbaka från skamvrån och ställas tillbaka på sin rättmätiga plats framför TjeKa-GPU-NKVD-MGB-KGB-FSB-högkvarteret på Lubjankatorget i centrala Moskva. Det föreslår Vladimir Kolesnikov, ordförande i ryska statsdumans säkerhetsutskott som representerar Vladimir Putins parti, Enade Ryssland. Enligt honom var det framför allt professionalism och hederlighet som utmärkte bödeln Dzerzjinskij.
Den förhatliga statyn framför KGB-huset lyftes bort med hjälp av en kranbil direkt efter kuppförsöket i augusti 1991. Jag var inte på plats då, det var kväll och jag var tvungen att skriva klart min artikel. Senare kom jag till Lubjanka-torget och såg människorna som hade samlats kring det som var kvar av statyn för att fira segern över kuppmakarna. Bilarna körde runt och tutade. Den tomma piedestalen som folkmassan hade klottrat med blodliknande rödfärg såg ut att symbolisera det som var över och aldrig skulle komma tillbaka.
Ändå är det inte första gången någon föreslår att Dzerzjinskij återställs på sin plats – redan 2002 kom Moskvas borgmästare med förslaget, och 2004 avslog Rysslands högsta domstol en ansökan från en privatperson som begärde samma sak.
Det som är nytt är att representanter för Putins parti vill ställa Järn-Felix tillbaka på sin plats. Också representanter för de övriga tre partierna i duman har ställt sig bakom idén. Det är ett tecken i tiden, även om förslaget knappast kommer att gå vidare. Det viktiga i Ryssland är ju inte vad partier tycker, utan vad de som bestämmer tycker, och Dzerzjinskijs återkomst skulle inte vara bra för den redan solkade Rysslandsbilden i utlandet.
Mer på temat:
4 svar på ”En återställare på Lubjanka?”
Tror att det finns en hel del Dzerzjinskij-statyer som står kvar runt om i Ryssland. Har själv sett ”honom” på en framskjuten plats i Krasnodar. Avsovjetiseringen fullföljdes ju tyvärr aldrig riktigt grundligt och därför går det så pass lätt för de krafter som under Putin-eran vill få tillbaka de gamla symbolerna och ”hjältarna”. Hade det rört en mer undanskymd plats än ett centralt torg i Moskva tror jag inte ens att det hade varit särskilt kontroversiellt.
Det finns en Dzerzjinskij-byst i centrala Moskva, på Petrovka. Den plockades bort 1991, men dök ganska oväntat upp igen för tre år sedan.
http://www.vremya.ru/2005/208/51/138603.html
I Vitryssland står Dzerzjinskij givetvis kvar i centrala Minsk, mittemot KGB-högkvarteret.
Men att ställa tillbaka honom på Lubjanka-torget kanske ändå är lite väl magstarkt även i dagens Ryssland.
Och det är inte bara den polske adelsmannen Dzerzjinskij som visas upp. Allt fler statyer med Stalin reses samt även en del med förre KGB-chefen Jurij Andropov. Efter tövädret 1991-1995 är Ryssland med raska steg på väg bakåt i historien. Och fort går det.
Alla Stalinstatyer i Sovjetunionen försvann ju 1961, förutom statyn i Stalins födelsestad Gori i Georgien. Den står kvar fortfarande. Enligt ryska Wikipedia finns det för närvarande fem nya Stalinstatyer i Ryssland, dock ingen i Moskva. Den nyaste statyn som jag känner till avtäcktes i Jakutien på segerdagen 2005.