Dagens Nyheter publicerade häromdagen ett kort TT-telegram med rubriken “Ryss sydossetisk premiärminister“. Rubriken stämmer inte. Den nye premiärministern Aslanbek Bulatsev är givetvis ingen ryss, han är osset som sig bör.
Dock stämmer det att han kommer från ryska sidan av gränsen, från Nordossetien. Trots att många säkert hört talas om Tjetjenien verkar det fortfarande vara svårt att begripa att det i Ryssland inte bara bor ryssar. Bulatsev är rysk medborgare, men det är å andra sidan även Sydossetiens president Eduard Kokoity, vilket givetvis säger en hel del om Sydossetiens “självständighet”.
Det intressanta med Aslanbek Bulatsev är i alla fall inte hans etnicitet utan hans KGB-bakgrund. Bulatsev anställdes av KGB vid 23 års ålder, år1986, och jobbade kvar i den ryska säkerhetstjänsten (som visserligen hann byta namn några gånger, senast till FSB) ända till våren 2006, då han blev chef för den lokala skattemyndigheten i Nordossetien.
Det smidiga bytet från KGB till skattemyndigheten säger säkert något om hur skattemyndigheten i Ryssland fungerar.
Rysslands politiska och militära inflytande i Nordossetien har varit helt avgörande i många år. Sydossetiska officerare har fått sin utbildning i Vladikavkaz i Nordossetien, berättar Andrej Illarionov, (som fram till december 2005 var rådgivare för Vladimir Putin) i Echo Moskvy:
Sedan år 2005 har ryska officerare i aktiv tjänst innehaft ledande positioner i sydossetiska väpnade strukturer, som försvarsminister, chef för säkerhetstjänsten, räddningsminister, sekreterare i republikens säkerhetsråd.
KGB-mannen Bulatsev som premiärminister i det “självständiga” Sydossetien är alltså bara en fortsättning på en långvarig trend. I den gamla regeringen, som president Kokoity sparkade direkt efter kriget, satt det flera militärer och FSB-män från Ryssland: Vasilij Lunev (generalmajor i ryska armén), Anatolij Baranov (tidigare FSB-chef i Mordvinien i Ryssland), Michail Mindzajev (tidigare polischef i Nordossetien) samt Anatolij Barankevitj (tidigare andreman på krigskommissariatet i Stavropol-regionen i södra Ryssland.
Mer på temat:
2 svar på ”KGB-man premiärminister i Sydossetien”
Enligt DN:s definition är ju nästan alla sydosseter ryssar. Och precis som du skriver har de ju helt missat det intressanta med Bulatsev, nämligen hans KGB-bakgrund. TT och DN fortsätter alltså att “glänsa” med sin Rysslands-rapportering…
Jag har f ö svårt att tänka mig att det finns någon enda (etnisk) ryss som heter Aslanbek.
SAOL definierar ryss som “inv. i Ryssland”, vilket jag tycker är befängt. Har något land så många urbefolkningar som Ryssland?