Söndagens demonstration i Vladivostok var en av de största offentliga missnöjesyttringarna i Ryssland på länge. Sådant kan inte tolereras – det visade makthavarna klart och tydligt. Frågan är hur långt resurserna räcker om det ekonomiska missnöjet sprider sig.
Uppemot ett tusental demonstranter hade på söndagen samlats i Vladivostoks centrum för att protestera mot höjningen av tullavgiften på import av begagnade bilar. Anledningen kan låta löjlig, men är inte det. En mycket stor del av småföretagen i ryska Fjärran östern arbetar med import, förmedling, reparation och försäljning av bättre begagnade bilar från Japan. Höjningen av tullavgiften kommer att göra hela affärsidén ohållbar och leda till stora ekonomiska problem och arbetslöshet i regionen.
Tanken är att ryssar ska sluta köpa utländska bilar och därmed rädda den inhemska bilindustrin som håller på att gå omkull, eftersom nya ryska bilar är både dyrare och sämre än fem år gamla japanska bilar. Flera ryska biltillverkare har under de senaste veckorna permitterat hela sin personal, och ingen vet nu i vilken omfattning tillverkningen kan komma i gång igen efter nyår, eftersom få ryssar vill köpa bilar just nu, och ännu färre vill köpa ryska bilar.
Vladimir Putin har lovat att hjälpa de boende i ryska Fjärran östern genom att låta staten betala fraktavgiften för rysktillverkade bilar som transporteras på järnvägen från europeiska Ryssland till Fjärran östern. Vladivostokborna är inte intresserade – de vill inte köpa dåliga ryska bilar billigare, de vill ha kvar sina jobb.
Den ryska regeringen å sin sida vill ha lugn och ro och är beredd att använda stora resurser för att kväva missnöjesyttringar i sin linda. Förmodligen skrämdes makthavarna av den första demonstration som ägde rum i Vladivostok den 14 december och såg ut så här. Förresten är det intressant att demonstranterna i skanderade “Putin, avgå”, inte “Medvedev, avgå”. Ytterligare ett tecken på vem som har makten.
I alla fall, en stor kontingent kravallpoliser från Moskvaområdet och även från det oroliga Dagestan i Kaukasien(!) skickades därefter till Vladivostok för att stoppa dagens protestaktion.
Den otillåtna demonstrationen slogs ner med stor brutalitet och enligt uppgifter från Vladivostok kan det sammanlagda antalet gripna ha uppgått till 200. Även journalister som filmade händelserna blev misshandlade av polisen. Youtube-snutten här intill är en amatörfilm från dagens demonstration. Kvaliteten är inte den bästa, men det går ändå att få en uppfattning om hur det såg ut.
Ovanligt stora demonstrationer ägde på söndagen rum också i ett antal andra ryska städer, men på andra håll var polisingripandet inte lika hårdhänt. I Kaliningrad demonstrerade 700 personer. I Moskva bevakade ett tusental poliser en demonstration som bestod av 150 personer. 25 greps.
BBC har en filmsnutt från demonstrationen i Vladivostok. Här ytterligare en amatörfilm från samma demonstration. Bilder från demonstrationen i Vladivostok finns i den här bloggen. Även japanska NHK visade ett inslag från demonstrationen – tydligen blev en japansk kameraman gripen. Och “demonstration” verkar heta “happening” på japanska om jag inte hör helt fel.
De statliga ryska massmedierna har däremot talat mycket tyst om både missnöjesyttringarna och höjningen av importtullen för begagnade bilar. Tv-kanalen REN-tv hade dock detta ovanligt frispråkiga inslag om skattehöjningarna. Starkt av kanalen att visa hur höga befattningshavare själva åker i superdyra utländska bilar som de inte vill unna andra. Men demonstrationerna nämns bara med några ord i början.
Mer på temat
13 svar på ”Polis från Moskva slog ner protest i öst”
Efter att ha följt mediabevakningen av kravaller och bråk i Grekland och Skåne slås man hur märkligt och skrämmande stillsamt OMON plockar ut enskilda demonstranter utan att övriga demonstranter tycks gripas av panik eller försöka slå tillbaka.
Beror detta på demonstrationsovana?
På Rosengård fick ju lokalinvånarna mer eller mindre önskad experthjälp från demonstrationshärdade slagskämpar.
Vad händer om demonstranter i Vladivostok får för sig att börja kasta sten och slangbomber?
Ryska polismakten har nog inte utbildats i att hantera våldsamma demonstranter med dialog.
De protesterande i Vladivostok är inga yrkesdemonstranter som mest vill ställa till kalabalik, utan vanliga människor som vill ha kvar sina jobb. Det kanske är därför de inte attackerar polisen med våld? Dessutom är styrkeförhållandena mellan polisen och demonstranterna lite annorlunda i Ryssland än i Grekland, åtminstone än så länge.
Den officiella siffran från ryska myndigheter är nu 60 gripna i Vladivostok.
Vad gäller mediebevakningen så kom det ett TT-telegram under söndagsförmiddagen, men jag kan inte se att den har publicerats någonstans i svenska massmedier. Det enda jag hittar på svenska är den här notisen från finländska YLE. Ointresset för det som händer i Ryssland verkar vara totalt på den här sidan Bottniska viken.
även om en merkantilistisk handelspolitik är det sista Ryssland nu behöver under den globala krisen, och även om de tusentals människor som riskerar bli arbetslösa är samtliga verkliga problem, så tycker jag att demonstrationerna i sig är ett mycket positivt tecken. Det betyder att folk inte är rädda, och att de är beredda att fredligt demonstrera för sin sak.
Att de inte börjar kasta sten är ju ett styrketecken. Ryssland har lång tradition av att hantera melkoe chuliganstvo, alltså lindrig huliganism. Det är en tupik, alltså återvändsgränd. Ju fler människor som inser att de kan ta till gatan och demonstrera, ju bättre för landet.
Nu ser jag att TT-telegrammet faktiskt har publicerats inte bara i finländska Hufvudstadsbladet, utan även på DN:s webbplats, Västerbottens-Kuriren och på SR:s webbplats, men det var inte lätt att hitta dessa.
Ordet “bilälskare” i telegrammet är lite roligt, uppenbarligen är det en översättning av det ryska автолюбитель.
Nu har DN även publicerat en Winiarski-artikel:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=867173
Tack, jag lägger till en länk. Det är dock lite överdrivet att säga att “rubeln rasar”, som Winiarski skriver. Rubelkursen har gått ner en hel del, framför allt mot euron, men den ryska centralbanken har satsat miljarders miljarder för att hålla kursen någotsånär stabil.
Allt fler ifrågasätter nu klokheten i denna stabila rubelns politik, däribland även Världsbankens experter. Men eftersom Putin har lovat i direkt tv-sändning att det inte blir några drastiska ändringar i rubelkursen så tänker man förmodligen att fortsätta att ösa valuta på marknaden för att hålla rubeln flytande – hur länge det nu går.
Förresten, flytande var inte riktigt rätt ord – skulle man låta rubeln flyta nu så skulle den nog kunna förlora 30-40% av värdet ganska fort. Kolla bara hur det har gått för ukrainska hrivnan – 50% ner det senaste halvåret. Det kallar jag ras.
En devalvering vore ju bra, titta nu vad bra det är för Sverige att vi inte har euron. Det är svårt att hitta en industrirepresentant nu i jultider som klagar på att vi står utanför, trots svenskt näringslivs öppna stöd för fem år sen. (Nu avslöjade jag kanske min egen syn, men EU är inget optimalt valutaområde, det vidhåller jag).
Varför är en *stabil* valuta bra? Folk gillar ordet, det är ju därför Riksbanken gjorde samma misstag i början av 90-talet hos oss. Men kursen ska ju motsvara reala faktorer. Några ideologer i Sverige har talat om att vi nu måste ha euron, för att kronan tappar, men de flesta förstår bättre.
Samma sak i Ryssland, men där är ideologen Putin tyvärr. Den ryska valutan är övervärderad, och det finns inget egenvärde i att den förblir det. Devalvera, och rysk export och konkurrenskraft ökar. Även turismen kommer kunna öka. Ta bort tullarna på bilar och annat dumt som gör vanliga medborgare förbannade. Det är mitt dagens tips till Kreml ;-)
Och god jul Kalle! Hoppas du fortsätter blogga 2009!
Bra och bra, jag hade gärna haft lön i euro just nu, speciellt om man ska åka till utlandet någon gång… eller till Finland ;-)
Men visst kan det vara så att det i längden är bra för Sveriges konkurrenskraft att inte ha euron.
Det är väl oundvikligt att rubeln tappar i värde, frågan är bara hur mycket och hur snabbt. Det man undrar är varför ryska staten ska använda sina valutareserver för att upprätthålla en konstgjort hög kurs som innebär att importvaror är billiga och rysk industri inte kan konkurrera ens på hemmamarknaden. Prestige?
I stället för att införa löjliga importtullar hade det givetvis varit mycket bättre att låta rubeln flyta. Men visst hade det gjort ont, om man nu slagit fast att Ryssland är “en ö av stabilitet” i den krisdrabbade världen, som kamraterna Putin&Medvedev gjort.
Turism? Jo, om man höjer visumavgiften så kan man tjäna ännu mer på turism… ;-)
Vad gäller bloggandet så avger jag inga nyårslöften, jag fortsätter i den omfattning som det är roligt. Just nu är det å andra sidan väldigt roligt, speciellt med tanke på alla kloka kommentarer jag får på senare tid.
Åka till Finland? Kalle, har du alls lyssnat på statsministerns jultal i förra veckan? Vi ska inte köpa sådant som inte är tillverkat i Sverige, och vi ska absolut inte åka till länder som inte är Sverige ;-)
Om kloka kommentarer är vad som får din blogenergi att flöda bör jag kanske sluta nu ;-)
(men ryssland får gärna ta bort försäkringskravet när man skavar multivisum, fy helsike vad dyrt det är).
Ingen klok kommentar här heller, bara en lite allmänt gnäll och en fråga:
Pundet (min valuta, tyvärr) har sjunkit som en sten – plötsligt är allt 1/4 dyrare i Europa och USA.
Jag hoppas verkligen att rubeln devalveras – i såfall kan jag äntligen planera min rundresa i Ryssland till våren.
Vad tror ni om chanserna att rubeln devalveras innan Mars?
Chansen är stor.
Chansen är stor, tror jag också. Tydligen köper folk som galningar nu i Moskva, då de är rädda att allt nästa år kommer fördyras. Men antagligen blir det en stegvis devalvering, och sedan släpps kanske rubeln fri.
Det låter hoppfullt! ;-) God fortsättning, alla!