Lukasjenko kan sitta kvar till 2041

Vitrysslands självsvåldige president Aleksandr Lukasjenko har tre söner. Två av dem är vuxna och innehar höga statliga ämbeten. Den tredje sonen, Nikolaj, är fyra år gammal.

– Det är min yngste son som ska bli president efter mig, sade Lukasjenko i våras, kanske på skoj.

Nikolaj kan delta i presidentvalet tidigast år 2041, för enligt gällande konstitution måste han först fylla 35 år. Det är inget problem – enligt samma konstitution kan Lukasjenko sitta kvar tills dess. Då kommer han att vara 87 år gammal.

Politiska förändringar kan säkert äga rum i Vitryssland före 2041, men inte i dagens val.

Visserligen har Lukasjenko nyligen låtit frige sina politiska fångar för att blidka väst. Han kan också tänkas släppa in några mindre farliga oppositionsrepresentanter in i parlamentet. De kommer dock inte att få något att säga till om.

För att höja sina aktier i väst har han dessutom låtit bli att erkänna de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien. I utbyte vill han ha bättre relationer med EU. Det behöver han för att minska sitt beroende av Ryssland.

Vitryssland har inte haft fria val sedan mitten av 1990-talet. Dagens parlamentsval blir inget undantag, trots Aleksandr Lukasjenkos löften.

– Om någon vinner så låt dem vinna. Det får folket avgöra. Men hos oss ligger oppositionen inom den statistiska felmarginalen, sade han nyligen.

Enligt det oberoende opinionsinstitutet Nisepis senaste undersökning är ungefär 18 procent av väljarna beredda att rösta på en oppositionskandidat, medan 40 procent tänker rösta på en kandidat som stödjer Lukasjenkos politik.

Oppositionens siffror är oväntat höga, med tanke på att Aleksandr Lukasjenko använt sina hittills fjorton år vid makten till att krossa fria massmedier, förbjuda demonstrationer och stärka sin egen maktposition. Också det oberoende opinionsinstitutet Nisepi är förbjudet i Vitryssland sedan två år. I stället har institutet registrerats i Litauen.

Den splittrade vitryska oppositionen har vägrat att delta i tidigare parlamentsval, eftersom oppositionskandidaterna inte har haft någon möjlighet att göra sina röster hörda under valkampanjen. Enligt oppositionen har också rösträkningen varit manipulerad.

Denna gång har ett antal oppositionspartier, från kommunister till marknadsliberaler, enat sig i gemensam front för att delta i parlamentsvalet. Samtidigt förbereder oppositionsalliansen sig inför en demonstration mot regimens valfusk på söndagskvällen.

Demonstrationen är givetvis förbjuden.

En något förkortad version av denna text publicerades i Sydsvenskan 2008-09-28.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

22 svar på ”Lukasjenko kan sitta kvar till 2041”

Folket får de politiker de förtjänar sägs det. Att vitryssar i sin primitiva världsbild väljer att i val efter val välja en sådan skitstövel som Lukasjenko har de bara sig själva att tacka för.

Om det vitryska folket erbjöds fria och rättvisa val kanske det vore rimligt att tänka som du gör. Så är ju dock inte fallet.

vitryssland påmminer mycket om bandit staten transdnjestren. i länder som dessa går allt ut på att ledarskapet och dess lakejer berikar sig på folkets bekostnad vilka får leva i missär. vad har eu för intresse av dylika länder. låt dom rösta som dom vill. blir det fel löser husbonden i moskva problemet.

EU har enligt min bedömning allt att vinna på att dess grannländer är väl fungerande och stabila stater med blomstrande marknadsekonomier.

P.S. Fel på SHIFT-tangenten?.

sorry det blir ingen demokrati som du önskar i varken vitryssland eller ukraina innan det har bivit det i ryssland.

Problemet är ju att makten inte låter dem rösta som de vill. Det har inte hållits fria val sedan 1994. Vad gäller Moskva har jag fått intrycket att det är en spricka mellan Putin i den här frågan. Medvedev har både på sin videoblogg och på Twitter skällt ut lukasjenko, medan Putin så sent som i utfrågningen häromdagen uttryckte sitt stöd för denne, som jag förstod det.

vad medvedev skriver i sina bloggar mm. är ren desinformation. är det någon som funderat på varför boris jeltsin var så impopulär i ryssland. svaret är enkelt han upplöste sovjetstaten förbjöd kommunistpartiet började införa demokrati samt ville ha normala och vänskapliga förbindelser med eu nato usa mm.men tyvär vardetta förmycket för dessa sovjetmäniskor som hjärntvättats i 70år med löngner.med detta släpptes anden i flaskan lös och det kommer att ta tid att få honnom tillbaks.

Nej, inte demokratin i sig. Varför gick då 100 000 ryssar 1991 och stödde Jeltsin (däribland flera av mina egna släktingar)? Varför röstade de fortfarande på honom 1996?
Det var snarare de kaotiska reformerna i samband med oljeprisets fall samt privatiseringen som skedde på ett alltför ogenomtänkt sätt, som gjorde honom impopulär.

varför kuppmakarna misslyckades berodde på att den uniformerade delen av befolkningen ej gav dem stöd. lojaliteten var noll vilket den alltid varit i den sovjetiska krigsmakten och även i den tsarryska. stalin fruktade militären . eftersom dom är dom enda som har resurser att förändra systemet. tsarväldet föll också pga militärens illojalitet. ej folket på gatan.

.

Så du menar att kuppen hade misslyckats även utan 100 000tals ryssars stöd? Varför var då ändå dessa uniformerade kapabla att skjuta ihjäl tre personer?

i sovjetarmen lydde man order från sina överordader. i detta fall var det de högre bäfelet som sviktade dessa tre personer sköts ej dom kördes över av fordon. dessa 100 000 tusen sovjetmedborgare fanns ej möligtvis några tusen.

De tre unga män som dödades natten mot den 21 augusti 1991 i tunneln under Novyj Arbat (som då hette Prospekt Kalinina) var Dmitrij Komar, Vladimir Usov och Ilja Kritjevskij. Dmitrij Komar dödades när han försökte klättra in i ett pansarfordon genom bakluckan, kastades ut när fordonet manövrerade, och slog huvudet i asfalten. De två andra sköts ihjäl i kaoset som följde. Hela händelsen hade kunnat undvikas om Vita husets försvarare hade låtit bli att barrikadera Trädgårdsringen under Novyj Arbat med ledbussar och en kranbil. Jag hade svårt att förstå meningen med denna barrikad, eftersom Trädgårdsringen till skillnad från Novyj Arbat inte leder till Vita huset.

Jag var själv på plats den 20 och 21 augusti och kan intyga att det fanns tiotusentals människor runt Vita huset, inte “möjligtvis några tusen” som “rasputin” skriver. Samtidigt är det sant att de flesta ryssar, och framför allt de flesta utanför Moskva, struntade i kuppen och fortsatte med sina liv som vanligt.

Hela kuppen var en mycket märklig historia, ett senkommet och dödfött försök av andra rangens byråkrater att återupprätta den bankrutta sovjetstaten.

Москва 20.8.1991

Minnesmärke vid Novyj Arbat i Moskva

Nja, Jeltsin fick ju stöd även från regionerna, bl.a. Jekaterinburg. Tror också ganska många tjetjener till en början stödde Jeltsin, åtminstone de som ville ha ett självständigt Tjetjenien (om nu det är synonymt med fritt kan man ju fråga sig). Samt Ukraina fanns ju många som var starkt emot kommunisterna.
Hursomhelst, hade inte så många gått ut på gatorna för att stöda Jeltsin, så skulle definitivt GKTjP ha tagit makten. Kanske skulle vissa republiker förklara sig självständiga, och det leda till ett slags inbördeskrig, och med det usla ekonomiska läge som rådde då, så skulle sovjet ändå rasa ihop efter några år. Men det vet vi förstås inte.

Jag skrev “de flesta ryssar”. Visst fanns det starkt stöd för Jeltsin, även i Leningrad (som väl redan hette S:t Petersburg) och i Baltikum. Men exempelvis den generalstrejk som Ryska rådsrepublikens ledning utlyste fick ingen verkan – alla arbetade som vanligt, både i Moskva och utanför. Förutom de som stod utanför Vita huset, givetvis.

Ja, det stämmer. Men de dödades ändå. Det är troligt att armen inte gav de sitt stöd, men nog lydde de flesta ändå. (Vissa gick över till Jeltsins sida. Förresten tonar kommunister numera ner detta och hävdar att GKTjP skulle rädda fosterlandet osv.)

Alltså:Sovjet föll tack vare dessa sovjetmänniskor, som tröttnat på diktaturen och ofriheten. Hade inte så många stött Jeltsin 1991 så skulle GKTJP ha lyckats med sin kupp.

Dagens val kan man inte kalla något annat än 100% odemokratiskt. Lukasjenko kontrollerar media, han har stängt ner alla ledande sajter, oppositionen får inte plats i valkommiteerna, journalister och kandidater misshandlas, stridsvagnar står i Minsk.
Vad som händer nu är oklart, på radio svaboda får man sporadiska rapporter, men frågetecknen är många…
Som jag förstått är Nekljajev nedslagen och finns inte på torget.
Snabb och bra reaktion av Carl Bildt på detta. Jag har svårt att se några framsteg gentemot tidigare val.

Stängt för kommentering.