Enligt den ryska versionen angrep den georgiska armén Tschinvali helt oprovocerat och bombarderade staden urskillningslöst med tungt artilleri samt raketdrivna spränggranater i salvor.
Staden jämnades med marken, varefter georgiska stridsvagnar körde igenom staden och förstörde det som var kvar. Därmed förstördes inga civila objekt när ryssarna senare intog staden – allt var redan sönderskjutet av georgierna.
Den georgiska versionen är något annorlunda.
Här är vad Georgiens reintegrationsminister Temur Jakobasjvili säger i en intervju till den georgiska tidningen Rezonansi:
Presidenten gav inte order om att erövra något, utan att kväsa alla eldgivningspositioner. För att kväsa nästet som besköt Tamarasjeni måste man ta sig igenom Tschinvali. Oavsett om man vill det eller inte så måste man inta de här platserna, och vi intog dem.
Med andra ord: enligt honom var uppdraget inte att jämna Tschinvali med marken och döda alla osseter, som osseterna själva säger. Visserligen kan man undra om det inte fanns någon möjlighet att ta sig runt Tschinvali, men Jakobasjvilis förklaring låter ändå inte helt osannolik.
Det mest intressanta är dock att man nu faktiskt kan jämföra de olika sidornas berättelser med en satellitbild av området.
Byn Tamarasjeni är egentligen en del av Tschinvali, den nordligaste delen. Administrativt är (eller var) den dock något helt annat, nämligen en del av den georgiska enklaven i Sydossetien.
Enligt georgierna besköts Tamarasjeni från Tschinvali, av ossetiska trupper. Enligt osseterna besköts Tschinvali från Tamarasjeni, av georgiska trupper. Båda kan i och för sig ha rätt. Men färska satellitbilder, som FN-organet UNOSAT analyserat, visar att det är just georgiska Tamarasjeni som praktiskt taget är jämnat med marken, inte Tschinvali. Den norra delen av det ossetiska Tschinvali däremot är inte alla drabbad i samma omfattning.
Av totalt 438 skadade eller förstörda byggnader som syns på bilderna finns hela 177 i Tamarasjeni. Ytterligare ett stort antal finns i det georgiska samhället Ergneti som överhuvudtaget inte ligger i Sydossetien.
Man kan givetvis dra olika slutstaser av satellitbilderna. Bilderna är från den 19 augusti. En stor del av förstörelsen i Tamarasjeni kan ha ägt rum när ryska trupper intog byn, eller efteråt, när ossetiska marodörer satte fyr på georgiska hus. Men i vilket fall: ingen del av Tschinvali är lika grundligt jämnad med marken som Tamarasjeni.
Här är vad Temur Jakobasjvili själv säger om den georgiska beskjutningen av Tschinvali:
När våra stridskrafter påbörjade beskjutningen använde vi inte [raketartilleripjäsen] Grad, utan en pjäs som heter Dana och som är mer träffsäker. Vi besköt försvarsministeriet, regeringsbyggnaden, inrikesministeriet. Med Grad besköt vi inte Tschinvali, utan höjderna omkring staden, ställningar som vi inte kontrollerade och därifrån man sköt mot oss. Vi gick in i Tschinvali och intog staden på fyra och en halv timmar.
Den stora förödelsen i Tschinvali orsakades inte av georgisk beskjutning, utan av ryssarna som försökte bomba den georgiska armén ut ur staden, hävdar Jakobasjvili. En annan intressant sak som Jakobasjvili säger är att den georgiska sidan under den väpnade konflikten flera gånger försökte att komma i kontakt med Rysslands president utan att lyckas.
Det gick inte. De kopplade oss inte. I verkligheten är det Putin som styr Ryssland. Från vår sida har det varit flera försök att kontakta Medvedev, som varit mycket försiktig. Toppmöten var planerade till september.
Detta kan var och en givetvis tro vad man vill om – det är självklart att båda sidor gör sitt bästa för att svartmåla den andra, och hur många civila som dog i Tschinvali vet vi fortfarande inte. Den sydossetiska regeringen har sina siffror på drygt 2.000 döda. Ryska åklagarämbetet har hittills officiellt registrerat 133 dödsoffer. För många är de i alla fall. Men Tschinvali är inte helt jämnat med marken. Det är däremot georgiska Tamarasjeni.
Mer på temat:
3 svar på ”Georgisk del av Tschinvali mest förstörd”
Jakobasjvilis redogörelse bör väl förstås parallellt med Saakasjvilis tal om att “återställa den konstitutionella ordningen”. Det senare rimmer ju lite illa med att man bara ville oskadliggöra positionerna från vilka osseterna besköt Tamarasjeni.
Å andra sidan kan det ju vara fråga om en upptrappning – först ville man ta bort positionerna men vid någon tidpunkt gick det snabbt över i en operation för att störta Kokojty.
Fast nog känns det som Jakobasjvilis förklaring hänger lite i luften.
Jovisst, det hänger lite i luften. Men inte mer än den rysk-ossetiska versionen om folkmord. Och eftersom ryssarna använt totalförstörelsen av Tschinvali som argument för sitt agerande är det ganska intressant att se vilken del av Tschinvali som är mest förstörd.
Den som kan ryska kan med också ta del av länkarna till Echo Moskvy och Pervyj kanal. Fast kanske blir man bara mer förvirrad…
Ja, det är ju uppenbart att den rysk-ossetinska versionen hänger i luften, och det har det väl varit ända från början.
Vad man noterar är ju att båda sidor justerar dödssiffror efter vad som passar dem. De 2100 ossetiska döda rimmar illa med t.ex. journalisten Azars beskrivning i din första utmärkta länk till Echo Moskvy. De flesta hus står alltså kvar, främst stora officiella byggnader är förstörda. Den andra ryska journalisten som gav en mer “officiell” version har flera luckor i sina resonemang här som Azar åskådliggör ganska tydligt, t.ex. vad gäller sjukhuset i Tschinvali. Självklart bör det finnas fler dödsoffer och skadade än de sjukhuspatienter och lik som HRW räknade, men siffran bör inte vara så hög och så bekvämt överensstämmande med den allra första versionen.
Samtidigt pekar den tredje ryska journalisten, som var i Gori och bevittnade resultatet av ryska flygbombningar och beskjutning, att den staden har fått mycket mer skador än vad som framkommit (eller så är det bara jag som lyckats missa det). Hon talar om att ryssarna tycks ha siktat in sig på bostadsområden, även om det i början av striderna fanns en militärförläggning i staden. En “mikrorajon” ska vara helt förstörd, inklusive en skola. Hon menar att Georgien uppger mycket lägre dödstal (drygt 200) än vad som kan vara realistiskt, och att man medvetet håller inne med sanningen för att inte få folkets vrede över sig.
Satellitkartan är talande, inte så mycket för att den visar hur ossetiska “uppbådsmän”, möjligen tillsammans med bataljonen Vostok, etniskt rensat och totalförstört Tamarasjeni och andra georgiska byar i Sydossetien efter stridernas slut, utan för att den tycks bekräfta Azars bild av förstörelsens utbredning.