I går firade Ryssland konstitutionens 15-årsdag. Konstitutionen antogs i en folkomröstning 1993, några månader efter det att Boris Jeltsin hade upplöst det gamla sovjetryska parlamentet med hjälp av stridsvagnar.
Konstitutionsdagen firades med en stor mottagning i Kreml. Där talade president Dmitrij Medvedev inför femtusen inbjudna gäster om den ryska demokratins förträfflighet och om konstitutionens stora betydelse. En av gästerna var Roman Dobrochotov, en oppositionsaktivist och frilansjournalist som bland annat är känd för diskussionsprogrammet Очная ставка (“Öga mot öga”) på radiostationen Govorit Moskva.
När Medvedev började tala om frihetens stora betydelse försökte Dobrochotov avbryta presidenten och skrek att det inte var någon idé att lyssna på Medvedev, eftersom denne själv gjort sig skyldig till brott mot medborgerliga friheter. Säkerhetsvakterna rusade fram, som de väl hade gjort i vilket land som helst. Från scenen sade Medvedev att de skulle låta Dobrochotov sitta kvar:
Ni behöver faktiskt inte föra bort honom. Det var ju faktiskt därför man antog konstitutionen, för att alla skulle ha rätt att säga sin mening. Det där är också en ståndpunkt, och den kan man respektera.
Det låter väl fint, men säkerhetsvakterna lyssnade inte på presidenten utan förde ut skrikhalsen.
Det intressantaste är ändå hur de stora statliga tv-kanalerna rapporterar om händelsen. Eftersom Medvedevs tal direktsändes är det omöjligt att förtiga incidenten. I stället väljer man att visa hur Medvedev beordrar vakterna att inte röra skrikhalsen, får applåder och fortsätter sitt tal. Vad som händer i salen visas inte. Intrycket är att vakterna lyder Medvedev och skrikhalsen tystnar.
Den lokala kanalen TV5 i S:t Petersburg visar vad som händer i verkligheten: två säkerhetsvakter för ut Dobrochotov som viftar med konstitutionen och skriker att det finns censur i Ryssland men inga val. Det hörs spridda applåder, men det är oklart om applåderna är riktade till Medvedev eller Dobrochotov.
I dag lördag fick Dobrochotov veta att han inte längre har något jobb på radiostationen Govorit Moskva. Inget personligt, enligt chefredaktören – alla frilansar friställs på grund av krisen. Det kan ju stämma. Men visst är det intressant att inte ens vakterna i Kreml lyder president Medvedev. Fast i stats-tv ser det ut som om de lydde.
Mer på temat:
2 svar på ”Vem lyssnar på Medvedev?”
Framörallt hade de redigerat bort allt ljud från den protesterande i statstelevisionen. Det ser ju väldigt konstigt ut när folk i publiken vänder sig om utan att man hör något konstigt i sändningen.
Sedan vet jag inte om jag övertolkar det men jag tycker det är ganska talande att Medvedev men viss tvekan säger att “en sådan ståndpunkt KAN man också respektera” istället för “MÅSTE” eller åtminstone “BÖR”, vilket väl hade varit det naturliga.
Av TV5:s sändning får jag klart intrycket av att applåderna var ämnade åt den protesterande.
[…] Kalle Kniivilä: Vem lyssnar på Medvedev? […]