I flera månader har Tjetjeniens moskvatrogna regering fört samtal med separatistledaren Achmed Zakajev som bor i London. Medan samtalen pågick kallade Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov Zakajev för ”den mest tillräknelige” av separatisterna. Nu kallar Kadyrov Zakajev för ”kameleont och pratkvarn”. Det innebär att samtalen är över.
De islamistiska rebellerna i Tjetjenien har i sin tur dömt Zakajev till döden eftersom han lämnat den rätta tron. ”Han förespråkar demokratisk religion, uppmanar till sekularism och ställer lagar stiftade av människor över sharia som stiftats av Allah den Allsmäktige och Store”, argumenterar shariadomstolen, och uppmanar alla sanna muslimer att ta livet av honom. Fatwan är skriven i Kreml, anser Zakajev.
Zakajev föddes i förvisningen i Kazakstan år 1944. Han är utbildad skådespelare och arbetade under hela 1980-talet på dramatiska teatern i Groznyj. Under mellankrigsperioden i mitten av 1990-talet utnämndes Zakajev till vice premiärminister i det då i praktiken självständiga Tjetjenien. Han deltog i både första och andra Tjetjenienkriget, sårades år 2000 och befinner sig sedan dess i väst.
Han är ledare för den viktigaste icke-islamistiska tjetjenska separatistgrupperingen och har av denna gruppering utnämnts till premiärminister i exilregeringen. Under senare tid har Ramzan Kadyrov försökt och i vissa fall lyckats med att locka hem kända separatister genom att lova dem säkerhet och höga tjänster inom administrationen, och ett tag såg det ut som om även Achmed Zakajev lyssnade på lockropen. I en BBC-intervju i somras sade han att det har skett positiva förändringar i Tjetjenien under Kadyrovs maktperiod. Under sommaren har han också på neutralt territorium träffat tjetjenska parlamentets talman Dukvacha Abdurachmanov.
Zakajevs försiktiga närmande till den moskvatrogna regeringen i Tjetjenien kritiserades av många exiltjetjener, och kanske för att visa att han inte förrått sina kamrater gav han i veckan en öppenhjärtig intervju till tidningen Kommersant Vlast. Där upprepar han bland annat sitt gamla påstående om att de islamistiska rebellerna i Nordkaukasien är infiltrerade av ryska säkerhetstjänster och att ”Emiratet Kaukasus” som islamisterna säger sig slåss för är dessa säkerhetstjänsters påhitt som behövs för att visa att det handlar om internationell terrorism. Samtidigt sade han mycket tydligt att han inte tänker återvända till Tjetjenien bara för att ge den nuvarande ledningen billiga PR-poäng.
Kanske gillade inte Ramzan Kadyrov intervjun. Ett par dagar efter det att tidningen kommit ut talade han på maktpartiet Enade Rysslands konferens i Groznyj och lät förstå att han inte längre var intresserad av kontakter med Zakajev:
Я связался с ним по телефону. Хотел помочь ему вернуться домой. Делал я это ради него самого и ради тех людей, которые будучи обманутыми, оказались за границей и остаются там до сих пор, слушая его артистичные речи. Закаев в разговоре со мной восхищался происходящими в Чеченской Республике переменами, утверждал, что я единственный человек, которому действительно удалось спасти народ. А потом в СМИ он говорил обратное, чернил все, что сделано и делается в республике. Кто он после этого, если не хамелеон, лжец и лицемер?
Jag hade ett telefonsamtal med honom. Jag ville hjälpa honom återvända hem. Det gjorde jag för hans skull och för de människors skull som har blivit lurade, hamnat i utlandet, som fortfarande är kvar där och lyssnar på hans konstfyllda tal. När han talade med mig var han förtjust över de förändringar som pågår i Tjetjenska republiken, han sade att jag är den ende som verkligen har lyckats rädda folket. Men sedan sade han det motsatta i massmedier, han svartmålade allt som har gjorts och som håller på att göras i republiken. Vem är han efter detta om inte en kameleont och en skenhelig lögnare.
Zakajev blev inte svaret skyldig. I en intervju till Radio Svoboda sade han att Kadyrov inte ens kan garantera sin egen säkerhet i Tjetjenien, och att det är ”svårt att uttala sig om en person som hör röster”.
Vad spelar då allt detta för roll? Zakajev har ju inget inflytande i dagens Tjetjenien, och de flesta beväpnade rebellerna i området lyder helt andra herrar, om de överhuvudtaget lyder någon.
Ändå är Zakajev viktig – han ger de nationellt inriktade tjetjenska separatisterna en röst och ett respektabelt ansikte, han visar att radikal islamism och den hopplösa kampen för Emiratet Kaukasien och mot resten av världen inte är det enda som återstår. Just därför hade Zakajev varit en fjäder i hatten för Ramzan Kadyrov, och just därför har islamisterna nu dömt honom till döden som förrädare.
Enligt Zakajev är hela Emiratet Kaukasien Kremls påhitt för att visa att den ryska staten för kamp mot internationell terrorism – och för att ytterligare splittra motsåndet. Enligt samma logik hävdar Zakajev att även dödsdomen kommer från Kreml, för att tvinga honom till Kadyrovs omfamningar.
Nu har han i stället talat ut. Man kan hoppas att Zakajev har bra livvakter i England.
Mer på temat:
- Jamestown Foundation – Kadyrov Says He No Longer Wants Zakaev to Return to Chechnya
- Chechenpress – Zakaev interview
- Kerkko Paananen – Peace for our time?
- Коммерсант – Рамзан Кадыров больше Ахмеду Закаеву не помощник
- Коммерсант – ”Сегодня Москва находится под Чечней”
- Радио Свобода – Ахмед Закаев: ”Кадыров ничего не решает”
5 svar på ”Dödsdom räckte inte för att locka över Zakajev”
Största problemet för Zakajevs eventuella återvändande är nog att Tjetjenien fortfarande är en del av Ryssland vars nuvarande ledare betraktar honom som en terrorist och kommer att gripa och fängsla (alternativt döda) honom så fort de får möjlighet. Så länge Putin-regimen sitter kvar i Kreml ser jag därför ingen möjlighet för Zakajev att återvända hem. Då känns det mer sannolikt att hans liv kommer att sluta i ett poloniumattentat på brittisk mark.
Du ser alltså Ramzan Kadyrov som en självständig aktör i denna fråga? Zakajev har ju motsatt synpunkt, han anser att Kreml ligger bakom försöken att locka över honom till den rätta sidan. I övrigt har det hävdats att Zakajev ändrade sig när Natalja Estemirova mördades. Mordet kan ju ha spelat in.
Zakajevs resonemang kring Kremls inblandning i islamisternas strategi verkar förresten ganska trovärdig. Han säger ju inte att islamistrebellernas ledare är FSB-agenter, utan fäster uppmärksamheten vid en viss Isa Umarov som bor i Turkiet och enligt Zakajev kan ta flyget till Beslan när han vill för att sedan åka vidare till bergen och träffa rebelledaren Doku Umarov. Enligt Zakajev var det denne Isa Umarov som också stod bakom den märkliga rebellattacken från Tjetjenien in i Dagestan, attacken som var en av de viktigaste förevändningarna för andra Tjetjenienkriget:
Я думаю, что там есть другой человек — Иса Умаров. Это старший брат или сводный брат, не знаю, Мовлади Удугова. Этот Умаров, все знают, был организатором и вдохновителем нападения на Дагестан в августе 1999 года, после чего началась вторая война. Все знают, что этот поход был именно им организован. Но странно — ни одна российская силовая структура или спецслужба России нигде не упоминают Ису Умарова. /…/ Сегодня он живет совершенно спокойно в Стамбуле. Он может из Стамбула прилететь в Беслан, из бесланского аэропорта свободно подняться в горы, к Доке Умарову. /…/ Это было полгода назад. И еще тогда, когда Дока объявлял о создании Кавказского эмирата. Иса вылетел туда, сидел рядом с Докой. А после этого спокойно вернулся в Стамбул.
Nej Kadyrov är nog inte särskilt självständig, varken i denna fråga eller någon annan av vikt. Det jag syftade på var främst att det inte är problem i Tjetjenien som utgör det huvudsakliga hindret för Zakajev att återvända utan den regim som huserar i Kreml. Banditregimen i Tjetjenien är ju en direkt förlängning av den i Kreml.
Nja, men om nu regimen i Groznyj är en direkt förlängning av den i Kreml, varför skulle då Kadyrov försöka locka hem Zakajev om inte Kreml vill ha hem honom? För att ställa honom inför rätta? Knappast troligt. Men visst, det finns mer än ett torn i Kreml.
På tal om detta:
Герман Садулаев: Невозвращенцы
German Sadulayev: No return of the prodigal sons
En regional politikers självständighet i ett system som det ryska är ju inte en fråga om antingen eller. Naturligtvis kan han inte betraktas som självständig i förhållande till det ”torn” i Kreml som förde fram Kadyrovs under tjetjeniseringen av konflikten. Men samtidigt verkar det väl som att Kadyrov har en egen agenda och att självständigheten vid varje enskilt tillfälle är ett resultat av hur mycket lina han lyckas dra till sig, och den tycks ju för det mesta vara längre än för andra regionala ledare i Ryssland. Så han är väl varken självständig eller en simpel marionett, man får väl hålla flera bollar i luften när man försöker förstå vad som händer.
Men det framgår ju redan av diskussionen:)