Dmitrij Medvedev har kallats för “den virtuella presidenten”. Han verkar finnas till för internetgenerationen, han videobloggar, och det han säger och gör verkar ofta handla om ett annat, virtuellt Ryssland som inte har så mycket att göra med det verkliga livet.
Den 24 december var det en vanlig torsdag för de flesta ryssar. Då valde Dmitrij Medvedev att tala till folket, klockan tolv på dagen. Som samtalspartners i studion valde han cheferna på de tre stora statsstyrda ryska tv-kanalerna vars uppgift det är att marknadsföra detta virtuella Ryssland till folket och övertyga dem om att det är tv-versionen som gäller, inte verkligheten de ser omkring sig.
Dmitrij Medvedev och de tre andra medelålders männen i kostym och slips satt kring ett stort runt bord, på behörigt avstånd från varandra. Det såg riktigt tråkigt ut. Många bytte kanal, men det hjälpte inte: direktsändningen visades samtidigt i alla tre kanalerna.
Frågorna var trevande, svaren intetsägande. Det omfattande valfusket i lokalvalet var visst lite förargligt, men det finns domstolsbeslut på att borgmästarvalet i Derbent ska göras om, sade Medvedev. Fattas bara, där kunde hälften av vallokalerna inte ens öppna, eftersom medlemmar av valkommissionerna inte vågade sig dit. De vallokaler som öppnade fylldes av kravallpolis, som bara släppte in dem som ville rösta på rätt kandidat, den sittande borgmästaren.
Lokalvalet i Moskva var tydligen helt i sin ordning. De mindre oegentligheter som eventuellt förekommit ska rättas till när alla vallokaler får elektroniska valurnor, då kommer rösterna att räknas utan dröjsmål. De elektroniska urnorna är dyra, men “det är viktigt att investera i demokratin”, tyckte Medvedev. Vad som händer innan valsedeln stoppas in i den elektroniska urnan och hamnar i hans virtuella värld bekymrar uppenbarligen inte presidenten.
En av cheferna vågade sig på att nämna namnen på två framstående oppositionspolitiker som inte tillåtits delta i valen: före detta premiärministern Kasianov och schackmästaren Kasparov. Dessa är visserligen värda all respekt, men det är de själva som ställt sig utanför det politiska systemet, sade Medvedev. Jo, kanske i hans virtuella värld, i verkligheten är det makthavarna som gjort allt för att marginalisera dem.
Och så fortsatte han. Det viktigaste som han kanske såg ut att säga var att den ryska polisen måste reformeras. Det kan säkert alla hålla med om. Han sade att han strax efter programmet skulle skriva på ett viktigt dekret just för att rätta till bristerna inom polisväsendet. De tre kanalcheferna låtsades vara utom sig av upphetsning och försökte pumpa presidenten på mer uppgifter om den här sensationella nyheten som avslöjades i direktsändning.
När dekretet väl publicerades på presidentens webbplats visade det sig att det mest var snack och väldigt lite verkstad, som vanligt. Den virtuelle preidenten gav byråkraterna ett år… för att komma med ett förslag på vad som möjligen skulle kunna göras för att förbättra polislönerna. Andra saker som nämns i dekretet ska kanske genomföras år 2012.
Snabba ryck, eller hur? Observera att Medvedevs presidentperiod tar slut våren 2012, och det är mycket möjligt att Putin då blir hans efterträdare. Till skillnad från nu ska nästa president sitta sex år, inte fyra. Denna konstitutionsändring är en av få saker som om Medvedev hittills snabbt och effektivt genomfört.
En enda gång kändes det som Medvedev höll på att säga något viktigt. “Vad saknar Ni i livet” var frågan. Svaret var “Frihet!” En liten paus, och så förklarade han vad han menade: en president har för lite fritid. Ridå.
Jag förstörde givetvis inte min julafton med Medvedevs tråkintervju, men i går tvingade jag mig till slut att titta igenom den på hans webbplats. Jag måste dock medge att jag bara lyssnade med ena örat, eftersom jag samtidigt korrläste en uppdaterad översättning till esperanto av webbpubliceringssystemet Plone. Det sistnämnda kändes inte alls mindre angeläget än Medvedevs pladder.
Den kända ryska författaren, skådespelaren och dramaturgen Jevgenij Grisjkovets brukar inte skriva om politik på sin blogg, och det gjorde han strängt taget inte denna gång heller. Men han kunde inte hålla sig från att nämna Medvedevs tv-tal, och att sonens berättelse om det kommande nyårsfirandet på dagis kändes mycket mer angeläget. Även det frun sade om införskaffandet av nya kakelplattor var mer intressant än presidentens funderingar, tyckte han:
Пожалуй, наименее интересно говорил президент. Я попытался его слушать, и понял, что не нахожу в себе решительно никаких сил и причин это делать. Игривый и совершенно поверхностный тон, каким задавались ему вопросы, говорил только о том, что те, кто его спрашивает, не рассчитывают получить серьёзного и хоть сколько-нибудь сильного и значительного ответа. Им как бы заранее было ясно, что ничего того, что они не знают, они не услышат. А президент очевидно не мог, не собирался или не хотел ничего значительного сообщать. Он правда иногда делал серьёзное лицо, изображал азарт или пытался шутить. Грустно видеть человека, ничего плохого мне не сделавшего, очевидно образованного и неглупого, в беспомощной ситуации.
Den som talade minst intressant var nog presidenten. Jag försökte lyssna på honom och förstod att jag absolut inte hade ork att göra det. Den lekfulla och fullständigt ytliga tonen i frågorna till honom visade bara att frågeställarna inte förväntade sig seriösa svar med åtminstone en liten smula kraft och mening. För dem var det liksom i förväg klart att de inte kommer att få höra något som de inte redan vet. Och presidenten kunde, tänkte och ville inte heller meddela någonting meningsfullt. Ibland antog han visserligen en allvarlig min, försökte se ivrig ut eller skämta. Det är sorgligt att se en människa som inte har gjort mig något illa, en uppenbarligen utbildad och inte ointelligent människa, i en hjälplös situation.
Inte heller Sergej Parchomenko, som talade i Echo Moskvy på fredagskvällen (juldagen, heter det hos oss), tycker att Dmitrij Medvedev klarade sin roll speciellt bra:
Актер он, конечно, совсем-совсем никакой. И иногда это бывает комично. Но проблема заключается не в том, как он играет. В конце концов, не за это же его держат на этом стуле. Он совсем по другому поводу был туда посажен этим самым местоблюстителем.
Som skådespelare är han givetvis urdålig. Och ibland ser det komiskt ut. Men problemet handlar inte om hur han spelar. När allt kommer omkring så är det ju inte därför man håller honom på den här stolen. Det är av en helt annan anledning som man har placerat honom där som en sådan här platshållare.
Frågan är bara vad det då är för annan anledning.
Mer på temat:
14 svar på ”En virtuell president i rutan”
NYT och IHT (som jag har till morgonkaffet) var mycket mer positiva om Medvedevs 24 decembertal.
Tyvärr har Vedomostis onlinetidning varit helt omöjlig att komma in på sista veckan, så jag har faktiskt inte följt vad ryska bedömmare sagt särskilt noggrant.
http://www.nytimes.com/aponline/2009/12/24/world/AP-EU-Russia-Police-Reform.html
Jo, fast det där handlar ju inte om talet, utan bara om den så kallade polisreformen. Och den tror jag på när jag ser den. Men vem vet, kanske händer det något lagom till nästa presidentval…
Även Vedomosti var tveksam:
Президент, как и в случае с реформой ФСИН, достаточно оперативно отреагировал на увеличение числа скандалов, связанных с работой силового ведомства, и рост общественного недовольства милицией. Однако план реформы МВД носит эволюционный характер и уже поэтому вызывает большие сомнения.
Fortfarande kommer jag inte in på Vedomostis hemsida, jäkla strul. Allt annat fungerar perfekt.
Undra vad “nosit evolutsionnyj charakter” betyder? det låter fint, såhär vid 150-årsjubileumet av Darwin, men vad menar dem?
Det betyder att det går på tok för långsamt och segt, så att man knappt ser om något händer eller inte. ;-)
Vladimir Milov har en annan tolkning av den polis- och fängelsereform Medvedev talar om: baktanken är att byta ut Putintrogna tjänstemän mot Medvedevtrogna. Jag undrar om det kan finnas något fog för en så långtgående tolkning, men intressant är den i alla fall:
Тем не менее, стоит обратить внимание на последние шаги Медведева по реформе силовых органов. Только глубоко наивные люди могут расценивать последние чистки во ФСИН как благородное возмущение президента по поводу смерти Сергея Магнитского – в реальности, смерть Магнитского была очевидно использована как повод для того, чтобы попытаться укрепить ФСИН кадрами, лояльными президенту. Такая же участь, видимо, ждет и МВД, в отношении которого подписан медведевский указ о “реформе”. Суть “реформы” свелась к открытию кранов для кадровой чистки в МВД, которую Медведев теперь, видимо, предпримет, пользуясь “реформистской” риторикой.
Есть основания полагать, что эти действия по реформе силовых структур Медведев предпринимает без согласования с Путиным.
Vladimir Milov borde förstås begripa bättre än jag. Men kanske kan man tänka sig att MVD tvärtom ska rensas för att ge plats åt just Putin-trogna FSB-are som tar över chefsposterna?
Litvinenkos och Felshtinskis bok “Blowing up Russia” avslutas ju för övrigt med en rekommendation att upplösa FSB och låta MVD ta över dess funktioner.
Varför blir en artikel alltid lite jobbigare att läsa när formuleringar såsom “låtsades vara utom sig” förekommer? Intressant dock! Polisreform samtidigt som riksåklagaren väljer att åtala Aleksej Dymovskij för hans youtube-utspel känns för mig som högst paradoxalt.. kanske är det bara jag som inte förstår den ryska logiken.
Om jag förstod Erik rätt så håller jag med. Jag tycker att språket är onödigt ledande. Hur vet du att han “låtsades”? Fast det är klart, detta är “bara” en blogg. Men fakta talar för sig själva i vilket fall som helst. Vem låtsas inte massor på jobbet? Alla i chefsjobb gör det hela tiden. Det ingår i jobbet att hålla moralen uppe till alla pris.
Vad borde han göra i stället? Avgå eller? Säga till 140 mil människor “vårt land är bara skräp..” Han gjorde det bästa han kunde. Inget blir väl bättre om landet blir politiskt instabilt, folk blir ännu mer demoraliserade än de redan är och kaos bryter ut.
Men jag tycker att det är fel att tillåta åttal av polismannen som pratade på Youtube om korruption. Han var modig som talade ut.
För mig var det ganska uppenbart att kanalcheferna just låtsades vara överraskade av Medvedevs dekret. Det verkar ju dessutom ganska rimligt att de hade väntat sig någon sorts nyhet under intervjun som direktsändes i tre kanaler, även om de till äventyrs inte i förväg kände till att Medvedev skulle skriva på ett dekret.
Givetvis kan jag ha fel, och kanalcheferna kanske inte är dåliga skådespelare utan bara klantiga intervjuare. Men kolla gärna själva på videon.
“Den som talade minst intressant var nog presidenten.”
Sätt dit zjirinovskij, så ska du få se på intresse. Och en hel del annat också…
Jag orkade inte se hela intervjun.
Nåväl, jag tycker att Medvedev gör ett klart godkänt jobb som president överhuvudtaget. Det mest positiva är att han verkligen vill modernisera Ryssland, förbättra demokratin och rättssystemet.
Den här polisreformen är också positiv, men jag håller med om att sånt här måste gå fortare (ytterligare minst tre år med dessa korrupta gubbar är inte något man jublar över).
Men det är ju inte lika lätt att förändra hela Rysslands polis som att förlänga mandatperioden för presidenten, och naturligtvis tar det tid, precis som armereformen.
I övrigt önskar jag ett gott nytt år och tackar för många intressanta-om än ibland lite väl kritiska-artiklar och reportage om utvecklingen i Ryssland.
“Jag orkade inte se hela intervjun.”
Nej, just det. :-)
Gott nytt år på dig också, och alla andra läsare!
“Många bytte kanal, men det hjälpte inte: direktsändningen visades samtidigt i alla tre kanalerna.”
Lite missvisande formulering. De flesta ryssar har nog fler än 3 kanaler, skulle jag tro. På min (ryska) TV har jag drygt 50.
Tja, intervjun visades i alla de tre stora kanaler vars chefer satt runt bordet. Givetvis finns det andra kanaler också, men inga som är rikstäckande på samma sätt. Jo, möjligen Ren-tv som man kan få in i de flesta stora städerna – men inte på landsbygden.
Var står din ryska tv, i Moskva? Själv får jag in fyra ryska kanaler på min parabol här i Lund: Pervyj kanal, RTR, Vesti och så Luzjkovs TV-centr. Inte NTV, tyvärr, den måste man betala för.
Jo, och så finns det väl någon musikkanal och någon frireligiös kanal och något mer krafs som jag skulle kunna få in om jag ville. Och så den engelskspråkiga propagandakanalen Russia Today. Men det är mest nyhetskanalen Vesti jag tittar på, när jag väl tittar.
Min TV står i Perm. Det kanske inte riktigt kvalifixerar som “landsbygd”, men det är ju rätt så provinsiellt iallafall. Det är såklart ett kabelpaket, jag tror de som inte har det får nöja sig med ett 10-tal kanaler.
Självklart är det mesta krafs, t.ex. 5 kanaler som bara kör musikvideos (Muz, Ru.tv, A-one, O2TV och Bridge.TV). Ett antal är också rysk-dubbade engelspråkiga kanaler, typ Discovery, History, Animal Planet, EuroNews, m.fl. Och så några kanaler som bara visar barnprogram (TeleNanja, Detskij Mir, Jetix, Mir), några som bara visar filmer (två ryska versioner av TV1000 och några andra filmkanaler, både hel-amerikanska och hel-sovjetiska), ett par sportkanaler (ryska Eurosport plus en fotbollskanal), några som bara visar humorserier, en kanal motsvarande Utbildningsradion (Znanie). Det är t.o.m. en kanal som bara visar olika former av gymping hela dagen, ungefär som Friskis och Svettis-TV (Zhivi). Och så rysk-ortodoxa Sojuz, plus Tatarstan TV (som visar både tatarisk- och ryskspråkiga program).
Ja, och så såklart de vanliga kanalerna, Ren, Pervyj, Rossija ´1+2, Kultura, Rossija 24, NTV, Vesti, Domazhnij, TNT, STS, DTV, UTV, det kanske är några till..
Så, litegrann fanns det väl iallafall att välja på om man ville slippa se intervjun med presidenten.