Tillbaka till Sovjetunionen – eller i alla fall sovjetisk levnadsstandard. Det var vad kommunisterna lovade. Nu har de vunnit valet i Moldavien för tredje gången i rad under slagordet “stabilitet”. Inte i någon annan gammal sovjetrepublik har kommunisterna lyckats återta makten.
Den fattiga, åldrande landsbygdsbefolkningen i Moldavien är nöjd med att pensionerna i alla fall betalas ut i tid. Så var det inte på 1990-talet. Många yngre, välutbildade moldaver som skulle kunna rösta på andra partier finns inte kvar i landet – det finns inga jobb för dem.
Under sovjettiden levererade Moldavien vin, frukt och jordbruksprodukter till hela Sovjetunionen. De industrier som byggdes upp i landets östligaste delar, vid floden Dnestr, var i sin tur beroende av energi och råvaror från andra delar av jättelandet.
Sovjetunionens sönderfall blev en ekonomisk katastrof för Moldavien. Marknaden för jordbruksprodukterna försvann och det huvudsakligen rysktalande industriområdet vid Dnestr förklarade sig självständigt och ett fullskaligt inbördeskrig var nära. Flera hundra dödades i stridigheterna sommaren 1992. De moldaviska myndigheterna har fortfarande ingen makt i den separatistiska Dnestrrepubliken.
I början av 1990-talet hade Moldaviens högerinriktade regeringar försökt privatisera och reformera ekonomin, men lyckades inte speciellt bra. År 1992 var inflationen 2 600 procent, året därpå 700 procent. När situationen precis hade börjat stabiliseras kom ett nytt hårt slag: rubelkraschen och den ekonomiska katastrofen i Ryssland 1998.
I ett slag försvann det som var kvar av Moldaviens viktigaste exportmarknad, valutan rasade och hundratusentals moldaver emigrerade. De som var kvar hade fått nog av högerregeringar. Det gjorde de klart i 2001 års val. Sedan dess har kommunisterna haft egen majoritet i parlamentet.
Kommunistledaren Vladimir Voronin är duktig på att använda de följsamma moldaviska tv-kanalerna till att måla upp en fördelaktig bild av det regerande partiet. Han talar också gärna ryska i offentliga sammanhang och har fått en stor del av den rysktalande minoriteten bakom sig.
Att svartmåla politiska motståndare är en annan taktik. “Detta är liberal demokrati” står det på kommunistpartiets hemsida – under bilder från förra veckans kravaller vid parlamentsbyggnaden.
Oppositionen består av tre småpartier som kallar sig för liberaler, vill att Moldavien ska gå med i EU, men inte kan komma överens sinsemellan.
Men det var inte oppositionspartierna som kallade till förra veckans protester efter att valresultatet hade publicerats. De antikommunistiska studenterna samlades utanför parlamentet efter upprop på nätet.
När demonstrationerna urartade valde kommunisterna ändå att skylla på oppositionspartierna – och sitt favorithatobjekt, grannlandet Rumänien som talar samma språk men är med i EU. Fyra rumänska journalister har utvisats från Moldavien de senaste dagarna.
När motståndarna utmålas som extremister framstår kommunisterna som kompromissvilliga. De vill ha både bra relationer till Ryssland och “ett europeiskt Moldavien”.
Det kanske inte är så bra i Moldavien just nu, men alla minns att det lätt kan bli betydligt sämre. Då är stabilitet ett bra slagord.
Sydsvenskan 2009-04-18
Mer på temat:
9 svar på ”Folket vill ha kvar kommunisterna”
Det moldaviska kommunistpartiet är en underlig fågel.
Det är det enda multietniska partiet i landet (oppositionspartierna är ganska etniskt rena moldaviska/rumänska). Voronin själv är en gammal stoffil/dinosaur; men han hade ändå det goda omdömet både nu, för två veckor sedan och tidigare (i slutet av sovjeteran, när han var inrikesminister) att inte skjuta på demonstranter utan försöka med en fredlig lösning.
Premiärministern Zinaida Graciani och talmannen i parlamentet, Marian Lupu, är båda medlemmar i kommunistpartiet men är rätt imponerande figurer båda två, proeuropeiska m.m.
Så man kan nog inte använda en klassisk kommunistdefinition på partiet enligt min mening. Det är så starkt i avsaknad av några som helst trovärdiga alternativ i dagsläget.
En utmärkt analys av varför kommunistpartiet vann valet igen finns i följande artikel från tankesmedjan Jamestown.org. Artikeln är skriven av den ytterst kunnige analytikern Vladimir Socor (av judisk/rumänsk börd, bosatt i Munchen där han i många år arbetade för Radio Free Europe – han skriver ofta i Jamestowns publikationer (som man kan gratisprenumerera på) både om Moldova samt, framför allt, om energifrågor!
http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Bswords%5D=8fd5893941d69d0be3f378576261ae3e&tx_ttnews%5Bany_of_the_words%5D=moldova&tx_ttnews%5Btt_news%5D=34821&tx_ttnews%5BbackPid%5D=7&cHash=8a1f9e61c2
Det är också intressant att det finns ganska olika tendenser inom det moldaviska kommunistpartiet. Parlamentets talman Marian Lupu ska exempelvis vara betydligt mer västorienterad än den gamle sovjetmoldaviske inrikesministern Voronin. Och det verkar möjligt att Lupu blir president nu när Voronin måste avgå.
De moldaviska kommunisterna behåller de gamla sovjetiska symbolerna, värnar om Leninstatyer, men talar samtidigt om europeisk integration. Visst är det en intressant blandning. Och som sagt, en viktig anledning till deras succé är nog att de INTE är moldaviska nationalister. Två av de tre största oppositionspartierna har ju inte ens en rysk version av sin hemsida, trots att det finns en stor rysktalande minoritet i landet.
Bland de ryskspråkiga jag känner (och som just därför mer eller mindre stöjer kommunisterna) är Lupu populär, och man är säker på att hon skall bli nästa president. Och det som om och om kommer upp är “hon kan fem språk”. Vet inte hur ofta jag hört det sägas. Att hon är intelligent och talar just fem språk (ryska, rumänska, engelska, men vad mer?) verkar vara betydligt viktigare än vad personen egentligen har för politiska åsikter.
Förövrigt, “värnar om Leninstatyer”? Jag har inte lyckats hitta en enda Leninstaty i hela Chisinau.
Han står i parken bakom Moldexpo :-)
Erik,
Marian Lupu är, trots sitt kvinnoliknande förnamn, en reslig man!
Mats,
Ja.. Det vet jag ju. Egentligen. Fast Chisinaus borgmästare (eller vad det nu heter) är kvinna. Och hjärnan har fortfarande påsklov. Då blir det så fel ibland.
Hursomhelst är _han_ omtyckt. ;-)
Nu ska det bli spännande att se hur det går i omvalet imorgon! Blir det den demokratiska brytpunkt som jag och säkert många med mig hoppas på?
Som vanligt när det gäller Moldavien är det intressant att följa Natalia Morar’s blogg (hon är den unga journalisten som blev utslängd ur Ryssland pga sin grävande journalistik där och sedan bland annat satt i husarrest i samband med protesterna efter förra valet i Moldavien): natmorar.livejournal.com
Hon har idag även skrivit en liten hyllning till demokrati på Radio Free Europes hemsida, där hon tydligen också har någon form av blogg: http://www.rferl.org/content/How_It_Ought_To_Be/1787350.html
“Все было не зря” http://newtimes.ru/articles/detail.php?ID=4529 (Natalia Morar sammanfattar resultatet i valet)
Ilja Jasjin (som var på plats och bevakade valet) har också skrivit en snabbanalys av resultatet: http://yashin.livejournal.com/793842.html