Halvhemligt möte i Kreml

På torsdagseftermiddagen träffade Rysslands tredje president Dmitrij Medvedev Sovjetunionens första och enda president Michail Gorbatjov samt tidningen Novaja Gazetas chefredaktör Dmitrij Muratov.

Det är inte många i Ryssland som känner till att mötet ägt rum. Till skillnad från presidentens andra, viktigare möten visades detta inte i tv, och inte ens presidentens presstjänst tog några foton. Meddelandet om mötet på Medvedevs hemsida är lakoniskt: 28.1.2009 kl 16.00. Moskva, Kreml. Dmitrij Medvedev träffade Michail Gorbatjov samt chefredaktören för Novaja Gazeta, Dimitrij Muratov. Inte ett ord om anledningen till mötet, inte ett ord om vad som sades.

Vad var det som sades då?

– Det ser lite rikare ut här än på min tid, tyckte Michail Gorbatjov.

Fast det var inte hans gamla arbetsrum, Gorbatjov satt på en annan våning. Och anledningen till mötet var inte att Dmitrij Medvedev ville visa Gorbatjov inredningen i sitt rum. Anledningen var mordet på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova. Baburova skrev i Novaja Gazeta, och Michail Gorbatjov är en av tidningens grundare och aktieägare.

Mordet skedde på öppen gata bara några hundra meter från Kreml, och många har givetvis undrat varför Dmitrij Medvedev i offentligheten inte sagt ett ord om händelsen. Nu förklarade han varför: han ville inte påverka brottsutredningen.

En intressant förklaring, minst sagt. Nu beklagade han i alla fall sorgen. Dessutom berättade han att han regelbundet läser även den klart regimkritiska Novaja Gazeta på nätet och sade att den kritiska pressen är viktig. När Dmitrij Muratov klagade på att regeringskritiska röster inte hörs i de stora tv-kanalerna skrattade Medvedev och sade att han i alla fall absolut inte skickat några signaler om att man inte skulle visa oppositionella i rutan, “de gör nog det av gammal vana” menade han.

Medvedev talar säkert sanning. Det är det som är bekymmersamt. Om han verkligen tycker att pressen ska våga kritisera makthavare räcker det inte att han säger det mellan fyra väggar till Michail Gorbatjov och Dmitrij Muratov. Det räcker inte att han läser Novaja Gazeta på nätet. Mycket snack och lite verkstad är det minsta man kan säga om liberalen Medvedev. Han vågar inte göra något, eftersom han är rädd för att det skulle kunna påverka sakernas tillstånd. Det säger han ju själv – det var därför han inte uttalade sig om mordet på Markelov och Baburova.

Det finns de som menar att det diskreta mötet med Muratov och Gorbatjov i alla fall var bättre än ingenting. Jag är mer benägen att hålla med Sergej Parchomenko som sade följande i sitt program i Echo Moskvy:

Kära vänner, jag vill uppmärksamma er på att detta hände i stället för vad han var skyldig att göra. Ni förstår, det här är inte någon sorts present till oss, inte ett pris vi får av presidenten. Detta är fusk i stället för äkta vara. Det här får vi i stället för det vi har rätt att förvänta oss av honom. Och samtidigt som ni gläder er åt det som ägde rum, samtidigt måste ni vara upprörda över det som inte inträffade. Det som inte hände var att det inte skickades en klar och tydlig signal till förundersökningsledarna om att man måste ta itu med detta och att det här mordet måste lösas. Man har inte mobiliserat de rättsvårdande organen för att bekämpa alla sorters extremistiska organisationer som vuxit fram i enorma mängder här i landet. Det är mycket som inte har hänt. Det har inte skapats några garantier för den fria pressen, i stället för att babbla om hur positiv inställning han har till Novaja Gazeta. Det är mycket som inte har hänt. Och det har förresten redan gått tillräckligt lång tid sedan Medvedev valdes till president.

Som sagt: mycket snack, lite verkstad. Vem är det som bestämmer i Ryssland?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Halvhemligt möte i Kreml”

“Mycket snack, lite verkstad”, ja det skulle man kunna säga om Bulgarien också. Likheterna med Ryssland är slående där man i Bulgarien de senaste tio åren har mer än 150 ouppklarade mord med tydlig koppling till organiserad brottslighet eller politik. Den politiska ledningen i Sofia låter ungefär som Medvedev när det gäller politiskt ansvar för rättsväsendet. Uppklaringsprocenten går mot 0 vilket jag förstår är sämre än i Ryssland.

En intressant skillnad är ju att Bulgarien är medlem i EU och därmed också föremål för direkt kritik från Bryssel samtidigt som vissa sanktionsmöjligheter finns. Den bulgariska politiska ledningen påminner inte så lite om ett barn som blir påkommen med handen i kakburken och som säger att det inte är som det ser ut.

Lite off topic här: jag skrev lite om den moderna formen av “вечная и нерушимая советско-болгарская дружба” här
http://adhocibulgarien.blogspot.com/2009/01/bulgarien-bakom-dimridan.html

Detta överensstämmer väl med det Medvedev sa om massmedierna i sitt tal till nationen i november. Allt tydligare framträder bilden av en president utan reellt inflytande.

Tycker ändå det är ett positivt tecken att han överhuvudtaget bjuder in Muratov. Frågan är om han vågat göra det även om Putin varit hemma.

Kalle,
Har mötet ägt rum, eller inte ägt rum – vem bryr sig, och framför allt – varför skall man överhuvudtaget bry sig?

Vem kommer ihåg Putins ord strax innan cirkus med Medvedjev-president började? – Ni kommer inte att ha det lättare med honom, har herr KGB sagt. Och på den vägen är det. De känner varandra mycket väl, samarbetat under många år mycket väl och är av sama sovjetiska deg med inprogramerade kommunist hjärnor (Medvedjev var redan under sin student tid någon sorts kommunistisk funktionär).

Stängt för kommentering.