Den sista kärnreaktorn av Tjernobylmodell utanför Ryssland stängs på nyårsnatten i Litauen. Samtidigt planeras nya kärnkraftverk i Vitryssland och ryska Kaliningrad.
Kärnkraftverket Ignalina med sina tredubbla, rödvitrandiga skorstenar är en fyrkantig, betonggrå bit av Sovjetunionen. Kraftverket finns i EU, men all teknisk dokumentation är på ryska, som också är arbetsspråket för de 2 500 anställda.
När kraftverket började byggas i slutet av 1970-talet spelade det ingen större roll att Ignalina ligger i Litauen. Det viktiga var sjön Drūkšiai, vars vatten används för kylning av de två reaktorerna som försörjt stora delar av Baltikum, Vitryssland och Kaliningrad med ström.
Om kärnkraftverket hade byggts på sjöns östra sida hade det legat i Vitryssland. Då hade reaktorn troligen rustats upp och fått förlängt liv efter Sovjetunionens sönderfall, på samma sätt som de kvarvarande Tjernobylreaktorerna i Ryssland.
I stället har Litauen blivit självständigt och gått med i Europeiska Unionen.
Reaktorerna i Ignalina är av den instabila typen RBMK, precis som på det havererade kärnkraftverket i Tjernobyl. En avstängning av reaktorerna som inte uppfyller EU:s säkerhetsnormer var ett krav vid EU-inträdet. För att ersätta bortfallet planeras två nya kärnkraftverk med nyare rysk teknologi i Vitryssland och i Kaliningrad.
EU stödjer energiomställningen i Litauen med ett bidrag på sammanlagt 14 miljarder kronor. Ändå är förändringen ett hårt slag för landets ekonomi: elpriserna förväntas stiga med minst en tredjedel och landet blir till en början mer beroende av energiimport från Ryssland och Ukraina.
På sikt vill Litauen bygga ett nytt, modernt kärnkraftverk på samma ställe, men förberedelserna har gått trögt, och tidigast om åtta år kan det nya kraftverket stå färdigt.
Det litauiska elnätet håller på att kopplas ihop med det svenska och polska nätet. Ett modernt gasturbinkraftverk har byggts i Litauen med EU-stöd, och därför finns det ingen risk att det uppstår elbrist i Litauen när Ignalina stängs av, säger Eric Degerbeck, presschef på Europeiska kommissionens representation i Sverige.
* * *
Fakta: Kärnkraftverk som EU stängt
Europeiska Unionens säkerhetsbestämmelser har lett till stängning av tre sovjetisktillverkade kärkraftverk i nya medlemsländer:
Kozloduj, Bulgarien: Kraftverket stängdes den sista december 2006, några timmar innan Bulgarien blev EU-medlem.
Bohunice, Slovakien: Kraftverket stängdes i december 2008.
Ignalina, Litauen: Den första av de två reaktorerna stängdes år 2004 när Litauen blev EU-medlem. Den andra reaktorn ska stängas av klockan 22 svensk tid den 31 december 2009.
Mer på temat: