I dag har det gått exakt tio år sedan den dag då Boris Jeltsin avgick i förtid och lämnade över Ryssland till sin efterträdare Vladimir Putin. Dagen till ära har jag försett hans avskedstal med svensk text.
I det känslofyllda talet ber Rysslands första president om förlåtelse för allt som inte blev som det var tänkt. Och visst, det kanske kunde ha gått bättre. Men framför allt kunde det ha gått riktigt åt skogen, och det gjorde det inte. Det blev inget inbördeskrig med kärnvapen.
Han talar varmt om den nya generation som ska ta över efter honom, och utan att säga det rakt ut uppmanar han också ryssarna att rösta på Putin i det kommande presidentvalet.
Jeltsin talar också om den speciella dag som han valt för sin avgång:
Ett nytt århundrade, ett nytt årtusende. Alla har vi tänkt på det här datumet och oss själva. Först i barndomen, sedan i vuxen ålder har vi funderat på hur gamla vi kommer att vara år 2000, och hur gammal mamma kommer att vara, hur gamla våra barn kommer att vara…
Nu har det gått tio år till. Boris Jeltsin avled på våren 2007 och hann inte se vilket farligt prejudikat han hade skapat genom att handplocka sin efterträdare. På så sätt formade han en ny politisk tradition i Ryssland, och också Vladimir Putin såg till att ge en mycket tydlig fingervisning om vem som skulle få hans plats när han efter två presidentperioder var tvungen att lämna Kreml. Ändå var det precis vad Jeltsin ville undvika:
På samma sätt ville jag att presidentvalet skulle hållas i rätt tid, i juni 2000. Det var mycket viktigt för Ryssland. Vi skapar ett ytterst viktigt prejudikat av ett civiliserat överlämnande av makten från en president av Ryssland till en annan, nyvald president. Och ändå har jag fattat ett annat beslut. Jag avgår.
Det viktiga var givetvis inte att Boris Jeltsin avgick. Det viktiga var att han inte fullt ut litade på folket och demokratin när allt kom till kritan.
Om videon av någon anledning inte syns här på sidan finns den även här och här. På den sistnämnda adressen finns både svensk och rysk text, man måste välja i menyn vilken man vill se.
Mer på temat:
7 svar på ”Jeltsin ber om ursäkt”
En stor händelse i Rysslands moderna historia, med rätt speciella konsekvenser – vissa kanske skulle säga ödesdigra!
Man kan ju, som jag skrev i ett annat sammanhang till Kalle, bara göra det rent teoretiska tankeexperimentet och fundera på vad som hade hänt om Jeltsin (som han ju gjorde) faktiskt avgick av hälsoskäl men lämnade makten på nyårsnatten för 10 år sedan till Boris Nemtsov i stället (som väl då först hade behövts befordras till premiärminister något halvår innan). Hur hade Ryssland då utvecklats, kam man undra? Vad är ödesbestämt och vad är frågan om starka personligheters (eller man kanske i detta fall skall tala om organisationers…) roll i historien?’
Uppenbarligen fanns det krafter i Kreml som försökte få Jeltsin att satsa på Nemstov, där det börjader framstå som alltför uppenbart att hans hälsoproblem var allvarliga och Jeltsin lär inte ha varit helt avvisande till tanken först. Men något hände kring 1998-1999 som ledde till det vi ser idag.
Och detta kan vi skåda på bifogade lilla tjastusjka (se längre ner i denna kommentar) med det nuvarande makttandemet dansande och sjungande. Tydligen en stor hit de senaste dagarna på ryska sajter. Kanske någon har ork att översätta för eventuella icke-ryskkunniga.
Många glada nyårshälsningar och tack, Kalle, för en fantastisk blogg!
http://www.youtube.com/watch?v=fT_sGO7SZMY
En rolig tjastusjka, även om den är rätt så harmlös – såvitt jag förstår visades den på ryska ettan, vilket i så fall tyder på att bröderna Putvedev har humor. Roligast var den här biten som anspelar på Putins och Medvedevs lite olika sätt att uttrycka sig, dock svåröversatt:
Медвeдев: Как Сбербанк наш не старался Опел так и не продался.
Путин: И теперь хваленый Опел оказаться может в…
Медведев: В глубоком кризисе, Владимир Владимирович!
Möjligen så här:
Medvedev: Våran Sberbank gjorde allt, men Opel gav sig inte för pengar.
Putin: Och nu kan världsberömda Opel hamna i röv…
Medvedev: I en riktigt djup kris, Vladimir Vladimirovitj!
Med den skillnaden att det fula ordet aldrig uttalas ens till hälften. I stället, som alltid i ryska tjastusjkor, får lyssnaren själv tänka ut ordet utifrån rim och rytm.
Och nästan lika roliga är Medvedevs ständiga kommentarer till allt Putin säger/sjunger: “utmärkt!” “jag håller med!” osv. Men även Putin håller med om allt Medvedev säger. Det här har redan blivit ett nästan klassiskt citat:
Путин: Ну как?
Медведев: По-моему жжем, Владимир Владимирович
Путин: Согласен.
Putin: Hur går detta?
Medvedev: Jag tycker vi är jättecoola, Vladimir Vladimirovitj.
Putin: Jag håller med.
NYT skriver om den lilla filmen: Making a Little Fun of Russia’s Powerful
Jämför gärna med ett avsnitt av Kukly, det var något mindre harmlös satir av makthavare. Sådant förekommer så klart inte längre i rysk tv.
En engelsktextad version av filmsnutten med Putin och Medvedev som dansar och sjunger på Röda torget finns nu tillgänglig på DotSub.com.
Bra tal av Jeltsin, man kan ju tänka sig hur det hade varit om ziuganov suttit där.
I och med Jeltsins avgång fick man äntligen kontroll på ekonomin. Det finns inte någon full gammal president längre, ekonomin är stabiliserad, en folkökning har noterats för första året sen -95, man har ett starkt försvar och regeringen arbetar mot korruptionen.
Som Jeltsin säger: “Россия будет двигаться только вперед”
Så hade Ryssland inte utvecklats om tex. Ziuganov hade vunnit -96.
I väst ser man tyvärr inte de positiva sidorna med Putins maktövertagande. Man kan däremot rada upp följande problem: Journalistmord (som faktiskt MINSKAT sen Jeltsintiden),Krigsbrott i Tjetjenien (vilket jag visserligen instämmer i, men man glömmer ofta i väst terroristernas brott, beslan osv.), försvagad demokrati (tror dock att demokratin kan bli riktigt stark om Medvedev får lite tid).
Och det är självklart att man ska skriva och kritisera-eftersom de här problemen ju finns-men man måste också kunna lyfta fram de positiva sidorna.
“I och med Jeltsins avgång fick man äntligen kontroll på ekonomin.” Intressant påstående. Att ekonomin blivit bättre sedan år 1999 skulle inte alls kunna hänga ihop med utvecklingen av oljepriset som påverkas av helt andra faktorer än vem som för tillfället råkar vara president i Ryssland?
Visst hänger ekonomisituationen ihop med utvecklingen av oljepriset-det har du rätt i- men Jeltsin och hans administration var inte kapabel att hantera Rysslands ekonomi.
Kraschen -98 hade kanske kunnat undvikas med annan regering.
I teorin hade kraschen förstås kunnat undvikas med en annan politik. Det bör dock inte glömmas i det här sammanhanget att flera av de drastiska åtgärder som vidtogs i samband med och efter krisen 1998, dvs fortfarande under Jeltsins tid vid makten, var starkt bidragande till att till slut få ekonomin på fötter – vilket Putin sedan ganska oförtjänt fick beröm för.