Gennadij Pavljuk startade aldrig den oppositionstidning han planerade. Han återfick heller aldrig medvetandet efter att ha fallit från sjätte våningen med armar och ben fastbundna bakom ryggen.
– Det är en varning till andra, säger en kollega.
Den 40-årige journalisten Gennadij Pavljuk var etnisk ryss och hade varit chefredaktör för två inflytelserika tidningar i Kirgizistans huvudstad Bisjkek.
I början av oktober träffade han ledaren för oppositionspartiet Ata Meken (Fosterlandet) för att diskutera en regeringskritisk tidning som han ville starta. Den svenska journalisten och Kirgizistankännaren Andreas Hedfors var med på mötet.
– Jag var där för att träffa oppositionsledaren Omurbek Tekebajev. Pavljuk gjorde intryck som en engagerad och samtidigt mycket erfaren journalist. Han var väldigt entusiastisk och glad, det var roligt att träffa honom. De visste såklart att de var bevakade, men han verkade inte bekymrad på något sätt.
Den 16 december åkte Gennadij Pavljuk till grannlandet Kazakstans största stad Alma-Ata och tog in på hotell. Snart lämnade han hotellet i sällskap med en mörkklädd man i en keps som var tryckt långt ner på pannan.
Samma kväll hittades han svårt skadad utanför ett höghus. Hans händer och ben hade bundits med ventilationstejp och han hade kastats ut från en för tillfället obebodd lägenhet på sjätte våningen. Den 22 december avled Gennadij Pavljuk på sjukhus i Alma-Ata.
Oppositionsledaren Omurbek Tekebajev misstänker att Gennadij Pavljuk hade lockats till Alma-Ata på falska premisser. En kirgizisk journalist som nyligen flytt till Sverige säger att mordet är en varning till andra frispråkiga journalister och oppositionella i Kirgizistan.
– Det är helt uppenbart att det här är ett politiskt mord. Hade det handlat om organiserad brottslighet så hade de dödat honom i det tysta och grävt ner kroppen någonstans. Nu kastade de ut honom från sjätte våningen i centrala Alma-Ata.
För att skydda sina släktingar och kolleger som är kvar i Kirgizistan vill journalisten inte ha sitt namn i tidningen.
Mordet på Gennadij Pavljuk är det femte angreppet på journalister och regimkritiker i Kirgizistan de senaste veckorna.
– Det är en fruktansvärd situation. Man har gradvis monterat ner de demokratiska fri- och rättigheterna. Regimen har märkt att de kan göra detta utan att omvärlden bryr sig, säger Andreas Hedfors.
Sydsvenskan 2009-12-24
Mer på temat:
3 svar på ”Journalistmord ses som varning till regimkritiker”
Utmärkt att du skriver om detta i Sydsvenskan! Stort tack för det!
Pavlyuk var ju tydligen chefredaktör för Kirgizistans upplagor av ryska Argumenty i Fakty och Komsomolskaja Pravda, varav åtminstone den senare ju uppmärksammats för sin nära relation till ryska säkerhetstjänsten FSB. Kanske var det just hans planer på att starta en ny – helt oberoende? – tidning som gjorde att både Bakijevregimen och Moskva tyckte att det var läge att röja honom ur vägen?
[…] om Pavljuk: Kalle Kniivilä och Andreas […]