Moskva är inte Ryssland. Moskva är drömmarnas uppfyllelse. I dag röstar de nöjda Moskvaborna i ett lokalval. De missnöjda väntas stanna hemma – de har få kandidater att rösta på.
1. Paradisön
Medan resten av Ryssland sjunker allt djupare i den ekonomiska krisens svallvågor är Moskva en paradisö där livet går vidare ungefär som vanligt. Här är lönerna nästan tre gånger högre än i resten av landet.
På sovjettiden var Moskva socialismens skyltfönster. Varje helg stormades huvudstaden av invånare från närliggande städer på jakt efter korv, ost eller finska vinterstövlar.
Efter Sovjetunionens fall blev Moskva centrum för all handel och företagsamhet i Ryssland. Glasglänsande skyskrapor växte fram i rasande fart och butikerna fylldes med varor.
Moskva har de bästa universiteten, de bästa sjukhusen och de rikaste invånarna i hela Ryssland. Och framför allt har Moskva makten. Hit flödar skattepengarna, och mycket av pengarna blir också kvar här. Därför har Rolls Royce har en välpolerad butik i centrala Moskva.
2. Mannen med kepsen
Jurij Luzjkovs största misslyckande är att han aldrig blev Rysslands president. I stället blev han kung av Moskva.
Borgmästare Luzjkov är känd för sin keps och sina rysknationalistiska uttalanden, men framför allt för sina rika vänner och sin ännu rikare fru.
I maj klippte Luzjkov det röda bandet när hans kompis miljardären Telman Ismailov öppnade sitt enorma, femstjärniga lyxhotell i Turkiet. Richard Gere, Sharon Stone och Paris Hilton deltog i invigningen, tillsammans med ryska megastjärnor.
Lyxinvigningen blev för mycket för premiärminister Vladimir Putin, och Jurij Luzjkov tvingades i sommar stänga Östeuropas största smuggelmarknad som under Ismailovs ledning hade värpt guldägg för alla inblandade.
Däremot går det fortfarande bra för Luzjkovs fru Jelena Baturina, Rysslands rikaste kvinna. Till skillnad från de flesta andra brukar hennes byggföretag inte ha problem med att få byggtillstånd i Moskva.
3. Motstånd är lönlöst
De som ogillar mannen i keps ska helst inte ställa upp i val i Moskva. Så verkar den lokala valnämnden tolka lagens paragrafer.
Jurij Luzjkov är en relativt populär politiker – han har sett till att pensionärer, poliser, lärare och läkare får bättre betalt i Moskva än i andra delar av Ryssland. Men han vill vara på den säkra sidan.
En viktig uppgift för den nya stadsduman som väljs i dag är att bekräfta Jurij Luzjkovs mandat. Han ställer upp som förstanamn på maktpartiet Enade Rysslands lista. För att säkra stödet har Luzjkovs mest uttalade motståndare strukits från listorna redan före valet, genom att ogiltigförklara väljarnas underskrifter.
Den ledande oppositionskandidaten Vladimir Milov begärde ut listorna med underskrifterna som valnämnden hade ratat. När han kunde visa att många av dem visst var giltiga förklarades listorna plötsligt hemliga.
Kommunisterna får ställa upp – men har ingen chans att påverka politiken.
4. De utstötta
I Moskva fanns det tills nyligen ungefär lika många illegala gästarbetare som det finns invånare i Köpenhamns tätort – drygt en miljon. Därutöver fanns det närmare två miljoner lagligt registrerade gästarbetare från andra delar av Ryssland och från andra länder i före detta Sovjetunionen.
De är inte med i den officiella befolkningsstatistiken, de har inte rätt till samma hälsovård som de riktiga Moskvaborna – och de bygger allt som behöver byggas i Moskva.
De håller rent i Moskvabornas trappuppgångar, och de tar smällen när världskrisen drabbar Ryssland.
Hundratusentals gästarbetare i Moskva har förlorat sina jobb när byggen stannat av. Det är en katastrof för hela byar i Centralasien som varit beroende av de feta Moskvalöner unga män skickat till sina familjer.
Andra knackar redan på Moskvas portar i väntan på nästa högkonjunktur. De kräsna Moskvaborna själva vill inte ta tunga och dåligt betalda jobb.
Fakta: Moskva och Ryssland
Ryssland: 142 miljoner invånare. Medelinkomst 16 700 rubel (4 200 kronor).
Moskva: 10,5 miljoner invånare inom stadsgränsen, 15 miljoner med förståder. Medelinkomst 41 500 rubel (10 500 kronor).
Jurij Luzjkov: Utnämndes till borgmästare i Moskva av Boris Jeltsin 1992. Valdes om i allmänna val fyra gånger i rad, senast år 2003. Därefter avskaffade Vladimir Putin borgmästarvalen – och utnämnde Jurij Luzjkov till borgmästare en gång till.
Valet i dag: Moskvaborna väljer 35 ledamöter till stadsduman. Partiet Enade Ryssland väntas få egen majoritet. Det andra regeringsvänliga partiet Rättvisa Ryssland kan komma på andra plats, före kommunisterna och Vladimir Zjirinovskijs populistiska “liberaldemokratiska” parti. Oppositionspartiet Jabloko som tidigare stött Luzjkov har liten chans att komma in. Färre än hälften av Moskvaborna tänker rösta.
Sydsvenskan 2009-10-11
Mer på temat: