Ryssland lider av kronisk korruption, ekonomisk efterblivenhet, alkoholism, och kaos i Nordkaukasien. Det har Dmitrij Medvedev kommit fram till efter drygt ett år som president. Nu undrar han vad han kan göra åt det.
Inför presidentvalet våren 2008 deltog inte Dmitrij Medvedev i debatter. Det var ändå klart att han skulle bli vald med stor majoritet, eftersom Vladimir Putin och statens propaganda-apparat stod bakom honom.
Nu gör han ett försök att stiga ut ur premiärminister Putins skugga och bli en självständig politiker. I en stor artikel som han skickat till den ryska webbtidningen Gazeta.ru skriver han att korrupta byråkrater, brist på demokrati och ekonomi som är helt beroende av olje- och gasexport är stora problem som Ryssland måste ta itu med.
Hittills har Medvedev inte gjort några nämnvärda försök att ändra politiken. Det viktigaste beslut han drivit igenom krattar i stället manegen för Vladimir Putins återkomst.
På sju veckor ändrades den ryska konstitutionen så att nästa president i stället för två gånger fyra år får sitta två gånger sex år. Om Vladimir Putin blir president igen 2012 kan han sitta kvar till våren 2024. Då är han 71 år gammal.
De ryska liberaler som tagit Medvedevs ord om frihet och rättsstat på allvar tröstar sig med att ofriheten i alla fall inte har blivit större under hans tid. De optimistiska hittar små tecken på förbättringar. Det har exempelvis i teorin blivit aningen lättare att registrera ett politiskt parti under Medvedevs tid. I stället för 50 000 medlemmar räcker det nu med 45 000.
I verkligheten har denna och andra liknande förändringar ingen betydelse. I val på alla nivåer stoppas oppositionella politiker redan när de försöker registrera sig som kandidater. En vanlig förevändning är att de underskrifter de samlat till sitt stöd är förfalskade eller skrivna på felaktigt utformade blanketter.
Inte heller har Ryssland tagit några märkbara steg mot den rättsstat Dmitrij Medvedev gärna talar om. De som är med i det styrande kompisgänget blir bara rikare och har inga problem med rättvisan.
Oljebaronen Michail Chodorkovskij var en av de företagare som inte var nöjda. Han gav stöd till oppositionspartier och planerade en egen oljeledning till Kina. Och dömdes till åtta år i arbetsläger för skatteplanering. I stället för villkorlig frigivning anklagar myndigheterna honom i en ny rättegång för att ha stulit all olja hans oljebolag Yukos utvann innan staten tog över det.
När juristen Medvedev blev president vågade Chodorkovskij hoppas på att bli fri någon gång. Nu säger han till tyska tidskriften Focus att den ryska maktapparaten troligen håller honom i fängelse på livstid.
Sydsvenskan 2009-09-11
Medvedevs presidentgärning hittills:
Gjort:
Ordna längre presidentperiod till efterföljaren.
Kriga mot Georgien.
Skälla ut Ukrainas president på videobloggen.
Inleda kampanjer mot alkoholism, bättre trafiksäkerhet och korruption.
Ogjort:
Säga något kritiskt om Putin.
Reformera rättsväsendet.
Släppa in kritiska röster i tv-rutan.
Släppa in oppositionskandidater på vallistorna.
Avskeda korrupta tjänstemän.
5 svar på ”Medvedev vill köra själv”
”Oljebaronen Michail Chodorkovskij var en av de företagare som inte var nöjda. Han gav stöd till oppositionspartier”
Detta oppositionsparti var inget annat än KPRF (Kommunisterna) (även om zioganov själv förnekar det men hur ofta talar han sanning? )
Han gav stöd till flera partier, däribland kommunisterna.
Utmärkt artikel! Kunde kanske exemplifierat valfusket med den just nu pågående farsen i valet till Moskvas stadsduma. Ilja Jasjins blogg (han är en av de många oppositionella kandidater som stoppats med helt bisarra förevändningar) ger en tydlig bild: http://yashin.livejournal.com
Dagsfärskt på temat korruption i jätteformat med förgreningar högt upp i den ryska maktapparaten: http://navalny.livejournal.com/411199.html#cutid1 (från Aleksej Naval’nyjs blogg – han är före detta Jablokoit, rådgivare åt Kirovoblastens guvernör Nikita Belych, och expert på korruption i statliga ryska företag).
Även Vedomosti skriver om detta idag: http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2009/11/30/220139
Nu har jag läst. Blogginlägget var mycket tydligt och övertygande. Artikeln i Vedomosti däremot var väldigt försiktig, även om alla siffror nämns man måste läsa mellan raderna för att gissa sig till vad det egentligen handlar om.
I Vedomosti framgick dock något som jag inte såg i blogginlägget, åtministone vid en första snabbläsning: den här superdyra apparaturen har överhuvudtaget inte kommit i användning! Gazprom vill inte ha den, och ingen vill köpa den ens till rabatterat pris. Men pengarna är redan på Cypern…