Omröstning om rysskräck

I går publicerade omröstningssajten Voter.se en webbomröstning på temat ”Har Sverige och svenskarna överdriven rysskräck”. I förklaringen till omröstningen skriver sajtadministratören följande: ”Många politiska debatter i Sverige underbyggs med hjälp av rysskräck. Senaste exemplet är FRA debatten och debatten om gasledningen.”

Själv fick jag kännedom om omröstningen genom att sajtadmininstratören Maria M. kontaktade mig med följande meddelande:

Vi på Voter.se har en omröstning om just rysskräck. När vi googlade i ämnet ”rysskräck” hittade vi din blogg. När jag läste igenom bloggen insåg jag att det kan vara relevant för dig att följa omröstningen som vi startade : ”Har Sverige och svenskarna överdriven rysskräck?”.

Jag blev nyfiken och frågade varför man hade valt att ställa just denna fråga. Svaret jag fick var som följer:

Vi har själva ryskt ursprung och upptäckt att folk reagerar på ett speciellt sätt när man säger detta (Jag kom till Sverige när jag var 4 år). Pratar man med vänner och bekanta får man höra hur de har blivit skrämda som barn ex. ”Akta dig så inte ryssen kommer” osv. Media skriver om ryssen som något ”negativt” och annorlunda. Nu ville vi veta vad folk egentligen tycker om rysskräcken.

Då hade bara 11 personer röstat, så man kunde inte dra några större slutsatser av resultatet. Det kan man i och för sig inte nu heller, när 88 personer röstat: 51% svarar ”nej”, 43% ”ja”, och 6% ”vet ej”. Generellt är det ju så med webbomröstningar att de inte har någon större trovärdighet, eftersom det är omöjligt att veta hur skevt deltagarurvalet är.

Ännu mer tveksamt blir det när frågan är otydligt ställd som här. För vad menas egentligen med rysskräck? Det saknas definition, och i övrigt kan jag inte förstå hur ”rysskräck” skulle ha figurerat i FRA-debatten, kan någon annan det? Visst har det avslöjats att FRA vill avlyssna rysk datatrafik, men skulle det avslöjandet på något vis vara ett uttryck för rysskräck? Kopplingen till gasledningsdebatten är i alla fall inte helt gripen ur luften.

Inte heller har någon av de 88 deltagarna hittills brytt sig tillräckligt mycket om frågan för att kommentera den på något sätt. Men i vilket fall, jag tog och röstade – tänker dock inte säga på vilket av alternativen. Det blir intressant att se vad som händer med siffrorna framöver.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

11 svar på ”Omröstning om rysskräck”

Det gäller också överdriven rysskräck, så man får försöka avgöra hur mycket skräck som finns och hur stor som är rimlig. Det är en ganska knepig frågeställning.

Personligen ser jag mycket lite av rysskräck i Sverige. Åtminstone om man jämför med några av de jag träffade under ett par veckor i Joensuu för några år sedan.

Joensuu, ja. Metropolen nära min barndomsstad Outokumpu i Norra Karelen i Finland. Där kan man nog hitta inte bara rysskräck, utan även svenskskräck, och främlingsskräck i största allmänhet. Dock inte i lika stor skala som öster om gränsen. Men hur hamnade du där?

Jag fick ett erbjudande om att läsa en kurs i ekonomi och juridik med miljöinriktning på universitetet. Eftersom det lät intressant och jag aldrig hade varit i Finland så tackade jag ja.

Svenskskräck märkte jag inte av, mer nyfikenhet i så fall. Däremot minns jag att första gången jag hörde talas om staden så var det i samband med ett rasistdåd, mot baskespelare kanske. Och egentligen vet jag inte om det var så mycket mer xenofobi där än vad det var här, det var i alla fall inget jag märkte av under de där veckorna.

Jag och en annan svensk satt en kväll och pratade med en man från staden över några öl. Han hörde att vi talade svenska och kom fram och prövade några ord på språket han nästan helt glömt. Engelska var dock inga som helst problem. Först blev jag lite förbryllad, som svensk så tyckte jag väl att Ryssland inte var så särskilt skrämmande. Men han var i 45-årsåldern, och han hade förstås levt med Sovjetunionen mindre än 10 mil bort i större delen av sitt liv.

Tycker att the Economist sprider en mörk bild av Ryssland. För en tid sedan skrev de att landet går mot fascism. Något som är extra förolämpande just i Ryssland.

Men det är kanske ett arv från rysskräcken under ”the great game”.

Svenska morgontidningar läser the Economist och sprider rysskräcken vidare.

Som flitig the Economist-läsare kan jag inte hålla med. Tycker the Economist oftast skriver utmärkta och insiktsfulla artiklar om Ryssland. Att bilden i de politiska artiklarna oftast är mörk beror på att utvecklingen i Ryssland under Putin-regimen i många avseenden varit mörk (ökad korruption, minskad pressfrihet, tilltagande valfusk, terrordåd, poloniummord, gasbråk, hjärntvättade Putin-jugend-rörelser etc, etc.).

Min poäng är att jag inte tycker att det är sant, vare sig det är kränkande eller ej. Visst finns det otäcka drag i dagens Ryssland, tex främlingsfientligheten. Men det är inte något som ledningen driver fram, utan som – vilket är också är en stor tragedi – ledningen inte bekämpar med tillräcklig kraft.

Vidare, de två största morgontidningarna tar över den rysslandsbilden utan att tänka efter tillräckligt. Sydsvenskan läser jag tyvärr inte längre…

En del har i varje fall tillräckligt USA-kärlek för att ta tillfället i akt att avskaffa våra medborgeliga rättigheter, strax efter muslimerna utnämndes till den nya syndabocksgruppen. Dom som minns 30-talet, krigstiden, svenska koncentrationsläger o.s.v., känner igen agerandet.
Dom känner sig trygga i en diktatur efter deras huvud.
Var så säker på att dom har rysskräck nog för att gå baklänges till helvetet !

Skräck är ett väldigt starkt ord och att tala om rysskräck blir ärligt talat litet fånigt, oavsett om man är apologetiskt eller nyktert inställd till landet. Insatsen från voter.se föregicks ju dock av Sveriges radions beklämmande programserie nyligen. Synd förresten att ingen av de inblandade kommenterade ditt blogginlägg om de programmen: https://www.glasnost.se/2009/fel-pa-spegeln-igen/

”Skräck”, ”fobi” och liknande uttryck knutna till representationer av något, som Ryssland eller islam, bör generellt användas mycket restriktivt, för att de inte ska förvandlas till tomma etiketter som står i vägen för analysen.

Frågan är ställd på ett märkligt sätt och dessutom kan man inte dra några slutsatser från såna här omröstningar.
”Sverige och svenskarna har överdriven ryssskräck” Enligt mig nej, inte RYSSskräck. Snarare en överdriven och obefogad skräck för rysslands agerande i utrikesfrågor och Putins politik

Stängt för kommentering.