Pressen i Sudan friare än i Ryssland?

Ryssland hamnar på plats 174 av 195 i amerikanska Freedom Houses årliga pressfrihetsrankning – bättre än Kina och Iran, men sämre än Sudan, Jemen och Gambia. Första platserna går till Island, Finland, Norge, Danmark och Sverige, sista till Libyen, Burma, Turkmenistan och Nordkorea. Givetvis blir sådana här listor ganska grova förenklingar, men någonting säger de ändå, speciellt om man tar en närmare titt på kriterierna. (Freedomhouse.org)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Pressen i Sudan friare än i Ryssland?”

Som sagt, den exakta placeringen på listan kan man ju ha olika uppfattningar om. Framför allt representanter för officiella, statsnära ryska medier har givetvis kritiserat listan. Men bara för att Fredom House är en amerikansk organisation behöver inte resultaten vara uppåt väggarna. Ta en titt på kriterierna.

Jag blir inte insläppt på webplatsen! Båda mina webläsare ger “The document contains no data. The network link was interrupted while negotiating a connection..” Skumt!

Det var därför jag blev irriterad och senare gav en arrogant kommentar (ovan)…

Eftersom jag inte kunde besöka webplatsen kollade jag upp dem på Wikipedia i stället, och såg att “Freedom House receives about 80% of its budget from the U.S. government…”

Ang. Turkmenistan (näst sist på listan) så har jag en ryska-instruktör (online) som bor i Turkmenistan. Vi tränar engelska och ryska över Skype och med skrivna “uppgifter”.

Jag frågade henne om media i Turkmenistan för jag hade hört om problem med stark censur där. Hon sa att media är “lite vinklad” men att de flesta människor inte bryr sig särskilt mycket, och att man oftast kan läsa sanningen mellan raderna, eller få reda på det man vill veta på andra sätt.

I hennes fall kan hon surfa nätet. Inte precis svaret som jag hade väntat mig! Hon verkade inte alls särskilt bekymrad. Hon slängde t.o.m. frågan tillbaka i ansiktet på mig med “är du så säker på att det är sanning du läser i din egen tidning?”

(Intressant fråga eftersom jag oftast läser “Daily Telegraph” en brittisk konservativ tidning som levereras gratis till alla i min byggnad.)

Hm, det är en pdf-fil jag länkade till i kommentaren här ovan. Kan du inte komma till rapporten heller?

Vad gäller Turkmenistan så har väl förtrycket lättat lite efter Nijazovs död. Med betoning på lite. Och utgångspunkten var i nivå med Nordkorea.

There has been some progress in extending Internet access, with a handful of Internet cafes opening first in the capital, Ashgabat, and then in regional centers. In addition to government ministries, foreign embassies and international organizations and commercial companies, today some businessmen and private individuals have Internet access. But there is one huge drawback: access to opposition and human rights sites and those of many international news agencies was blocked until recently, and many people are still afraid of trying to access them.

Hej igen! Tack! Nej hela sajten är otillgänglig, inkl. den nya länken. Förmodligen är det min internetleverantör eller engelska ip addresser som blockeras. Jag skulle kanske kunna kolla med TOR eller en proxyadress, men jag har inga proxies tillgängliga just nu. Det gör inget.

När det gäller den ryska tjejen i Ashgabat så är hon kanske inte representativ för befolkningen. Jag vet inte riktigt, för jag känner ingen annan där. Hon arbetar som någon slags adminpersonal på ett tyskt företag, men hon har faktiskt en IT examen från Ryssland. Jag jobbar också inom IT, så det är ett delat intresse.

Jag valde henne som lärare eftersom hon är väldigt rolig och för att hon ger hemskt detaljerad feedback och bra förklaringar ang. ryska. Hon vill lära sig brittisk och inte amerikansk engelska.

Jag har inte frågat henne om sådana saker, men som IT-geek vet hon säkerligen hur man kommer runt blockeringar/censur och ser till att man inte lämnar några spår efter sig. Det är ganska enkelt. Jag vet inte hur vanligt det är med privat internetuppkoppling där. Å ena sidan verkar det som oljepengarna flödar, men å andra sidan verkar landet lite efterblivet.

Den där Nijazov verkar hemskt underlig! Jag kände inte till honom men jag kollade just upp honom. Hans lilla “bok” som folk måste lära sig utantill tar verkligen priset!

Stängt för kommentering.