Rysslands president behöver inte fråga efter lov när han vill skicka trupper till andra länder. Det gav ryska parlamentets överhus klartecken till på onsdagen.
Den politiska makten i Ryssland har i många år huvudsakligen varit i presidentens händer. Sedan Vladimir Putin lämnade presidentposten och blev premiärminister i maj 2008 har mycket av makten följt med honom till regeringen.
Parlamentet har däremot aldrig haft mycket att säga till, sedan Boris Jeltsin år 1993 upplöste dåvarande högsta sovjet med vapenmakt och drev igenom den nya konstitutionen.
När krisen i Sydossetien hettade till i början av augusti 2008 hade president Dmitrij Medvedev därför ingen tanke på att sammankalla parlamentet som var på sommarlov.
Diskussionerna om ett militärt ingripande fördes i en mindre krets, och de ryska trupperna skickades in på georgiskt territorium den 8 augusti. Först den 25 augusti, när kriget sedan länge var överstökat, fick det ryska parlamentet ärendet på sitt bord.
Drygt två veckor efter invasionen fattade parlamentets överhus det beslut som behövdes för att inleda kriget. “Juridiskt helt oklanderligt”, sade överhusets talman Sergej Mironov då.
Juristen Dmitrij Medvedev kände sig ändå uppenbart obekväm med proceduren, och initierade den lagändring som nu har godkänts av överhuset. Nästa gång Rysslands president vill använda landets väpnade styrkor utomlands behöver han inte fråga efter lov.
En aningen kortare version publicerades i Sydsvenskan 2009-12-17
Mer på temat: