Det finns över en halv miljon fångar i Ryssland. En stor del av dem behandlas på ett sätt som kan liknas vid tortyr.
Ryska människorättsaktivister jämför förhållandena i landets fängelser med både Abu Ghurayb i Baghdad och med Guantánamo Bay. Allra värst är det för de tjetjenska fångarna, speciellt om de dömts för terrorbrott. De förföljs av ryska fångvaktare som själva krigat i Tjetjenien.
Svetalana Gannusjkina på människorättsorganisationen Memorial har sammanställt ett tjugotal exempel. Listan visar hur anklagelserna mot tjetjener ofta är gripna ur luften och hur de misshandlas i fängelserna.
Fångar kläs av nakna innan hundar schasas på dem. Fångar misshandlas med vattenfyllda plastflaskor som inte lämnar spår. Fångar hålls i isoleringscell i mer än ett år.
– Det är självklart inte bara de som råkar ut för detta. Men de är en väldigt utsatt grupp, och de flesta vågar inte berätta om övergreppen. De är rädda för att det bara blir värre, säger Svetlana Gannusjkina.
Den ryska statens människorättsombudsman Vladimir Lukin brukar vara försiktig när han uttalar sig, men i sin officiella rapport skrev han förra året att förhållandena i ryska fängelser liknar tortyr.
I Ryssland finns det tio gånger fler fångar per invånare än i Sverige. Bara USA har ännu fler. Huvuddelen av de ungefär 600 000 fångarna i Ryssland finns i sammanlagt 700 arbetsläger.
Förhållandena i lägren varierar, men i ett femtiotal av dem utsätts fångarna för tortyrliknande behandling, uppskattar människorättsaktivisten Lev Ponomarjov.
Till och med Tjetjeniens Moskvatrogne president Ramzan Kadyrov har försökt att få till stånd en förflyttning av ungefär tusen tjetjenska fångar till bättre förhållanden i Tjetjenien. Det har han inte lyckats med.
Den 1 juli 2007, två veckor efter det att han skickat ett klagomål till Europeiska människorättsdomstolen i Strasbourg, föll den 22-årige Azamat Uspajev från fängelsets andra våning och dog.
En annan som inte har hållit tyst är 30-årige Zubajr Zubajrajev. I augusti 2007 dömdes han till fem år i fängelse.
Där har han enligt släktingar och människorättsaktivister förutom misshandeln med plastflaskor och batonger torterats med elektricitet, hans fötter har spikats fast i golvet och han har förvägrats läkarvård.
– Han har förmodligen råkat ut för den här vidriga behandlingen därför att han inte gått med på att dra tillbaka sina klagomål på dålig behandling, säger Svetlana Gannusjkina.
Zubajr Zubajrajevs fall har fått stor uppmärksamhet, eftersom Amnesty International vänt sig till den ryska regeringen i ärendet.
Därför hoppas Svetlana Gannusjkina att just han klarar sig med livet i behåll.
Rysslands president Dmitrij Medvedev har talat om att fängelserna måste bli mänskligare. Maten och boendeförhållandena har också blivit bättre på sina håll, men i grunden är systemet fortfarande sjukt, säger hon.
Kalle Kniivilä
Sydsvenskan 2009-03-07
Mer på temat: