Sista dagen i Kiev

P1000473.JPGDet är trångt i Kievs tunnelbana. I morse var tåget så fullproppat att det helt enkelt inte fanns plats för någon mer. Jag blev stående på perrongen, och flera andra också. Nästa tåg som kom efter en minut och fyrtio sekunder var nästan lika fullt, men nu var jag först i kön. Det var första gången någonsin jag hörde en inspelad röst som på ukrainska uppmanade passagerarna att gå ut fortare. Tåget måste ju åka innan nästa tåg kommer – fast å andra sidan har nästa tåg förmodligen liknande problem på föregående station.

Passagerna mellan tunnelbanestationerna i Kiev är något trängre än motsvarigheten i Moskva, och dessutom är gångtrafiken sämre organiserad. I tre trappuppgångar bredvid varandra går folk i båda riktningar, visserligen i högertrafik, men det går ändå långsammare än i Moskva, där en trappuppgång brukar vara för dem som går i ena riktningen, den andra för andra riktningen, och ibland regleras till och med den tredje beroende på vilken riktning som har mest gångtrafik.

Vissa övergångar är så trånga att de stängs vid högtrafik för att folk inte ska klämma ihjäl sig. ”Men tunnelbanan är ändå betydligt bättre organiserad än samhället som helhet, sade medieforskaren Volodymyr Kulyk som jag träffade i dag. Han var förresten ett väldigt trevligt bekantskap och hade mycket intressant att berätta, men det tar jag upp vid ett senare tillfälle.

Hotellet jag bor på är en rest från sovjettiden, och Volodymyr Kulyk undrade vad jag tyckte om det – hans bekanta som hade bott där vid ett annat tillfälle hade inte varit så nöjda, verkade det som. Själv har jag inga större klagomål, men det var lite roligt att toalettstolen är precis likadan som den vi hade på Bolsjaja Tjerkizovskaja i Moskva när vi bodde där 1991-92.

P1000471.JPGOch inte bara det – toalettstolen har också precis samma typfel. Ungefär var tredje gång man spolar slutar vattnet inte rinna innan man gör vissa manipulationer med spolknappen. Ibland lyckas man, ibland inte. Jag vet inte i hur många miljoner exemplar den toalettstolen tillverkats, men jag kan tänka mig att en och annan sovjetmedborgare under årtiondenas lopp har svurit över eländet.

I dag träffade jag också annat löst folk vars namn jag dock inte ska nämna här, eftersom jag på förekommen anledning inte kommer att citera dem med namn. Jag kan i alla fall avslöja att en av dem har chefsposition i en mellanstor mediegrupp. Han hade givetvis mycket att säga om svarta pengar som redaktioner tar emot för att publicera intervjuer med ledande politiker eller andra personer som är beredda att betala.

Det är snarare regel än undantag att ta betalt för den typen av material, det verkar flera bedömare jag talat med vara överens om, och penningsummorna har bara blivit större, trots kris i den övriga ekonomin. De här svarta pengarna används sedan för att betala svarta löner, eller för att betala olika tjänster, exempelvis reklamkampanjer.

Det här funkar bra, eftersom många företag hellre tar emot kontanter än pengar till kontot – kontanter behöver man ju inte redovisa för skattemyndigheten. Exakt hur stor den ukrainska skuggekonomin är vet naturligtvis ingen, men de uppskattningar som jag hört ligger kring 40% och uppåt. Detta kan också vara en förklaring till att den vitryska ekonomin på papper ser ut att må bättre än den ukrainska. I Vitryssland är skuggekonomin gissningsvis något mindre.

Det är sista dagen i Kiev, och det här blev också den tredje dagen i rad med ett besök i Babij Jar. Denna gången letade jag till slut mig till det judiska minnesmärket vid avrättningsplatsen, men det blev ingen tid över för eftertanke, eftersom jag var tvungen att skynda mig till tunnelbanan för att hinna till morgonens första möte. Jag hann i alla fall ta ett par bilder.

Självständighetstorget i KievNu är klockan över sju på kvällen, det börjar bli mörkt, men det är fortfarande kring 25 grader varmt. Jag sitter på ett utekafé vid huvudgatan Chesjtjatik där trafiken är tät, jag har druckit en iscappuccino, och nu kommer kyparen med den flaska Borzjomi jag beställt till efterrätt.

Det säregna georgiska mineralvattnet passar bra i det varma vädret. I Ryssland är det givetvis förbjudet, precis som det ukrainska vin jag köpte för att ta hem. Vin- och mineralvattenblockaden var ju Rysslands första steg i kriget mot Georgien, långt innan det gick till handgripligheter.

Nu dricker jag upp och tar en sista lång promenad längs Chesjtjatik. Det här är en stad man vill komma tillbaka till. Det är bara synd att presidentvalet är i januari.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Sista dagen i Kiev”

Nu blir jag lätt förvirrad… Är du i i Kiev eller i Minsk? ;-)

”Det är sista dagen i Minsk…”
”Det är trångt i Kievs tunnelbana…”
”…mellan tunnelbanestationerna i Minsk…”

Bortsett från det så är det intressanta blogposter! Håller med om att Kiev är en trevlig stad, men påminner mig mer än Stockholm eller valfri västerländsk stad än övriga Östeuropeiska huvudstäder.

Jag blev också lite förvirrad. Jag kände igen mitt Kiev, men funderade plötsligt på om Minsk var likadant? Skönt att man inte är ensam om förvirringen.

Jag bara testade om ni var uppmärksamma. ;-)

Nej, det var jag som hade lite för bråttom att komma iväg på promenaden, och när tankarna flög iväg skrev jag Minsk i stället för Kiev på två ställen. Nu har jag rättat.

I takt med att Kyiv blivit en så stor stad har tunnelbanan inte hunnit med, och visst är det betydligt trängre i tunnelbanan i Kyiv än i Moskva eller S:t Petersburg.

Planterade artiklar kallas väl dzjinsy (jeans)? Vet du, Kalle, varför det kallas så?

Nej, det kallas för ”dzjinsa”, alltså ”jeansgrejer”. En förklaring som jag hört är att ett jeansföretag i början av 90-talet gav journalister jeansgrejer i utbyte mot publikationer om en nyöppnad butik. Så här förklarade Irina Petrovskaja etymologin i en intervju i Echo Moskvy år 2005:

И. ПЕТРОВСКАЯ – … Эту историю мне рассказывал Саша Гурнов. Появились тогда первые коммерческие сюжеты, появилась реклама и начали снимать коммерческие заказные сюжеты. Когда какая-то фирма, например, просила снять о ней сюжет, а за это выдавала «натурой», что называется, продуктом. Одна из джинсовых знаменитых фирм проводила презентацию, открывала магазин в Москве и попросила информационную службу Первого канала снять сюжет. После этого весь отдел получил не деньги, а джинсы. С тех пор подобные сюжеты стали называть «джинсой». Уже забыли, почему так случилось. Джинса – это проплаченный сюжет, проплаченный со стороны того, о ком снимается сюжет, и соответственно в этом сюжете все акценты расставлены так, как выгодно заказчику.

förresten, nästa gång du åker till Kiev, det är bättre att hyra en lägenhet, man kan få en väldigt fin lägenhet i centrum för mindre pengar än ett rum på ett fint hotel (de är jättedyra), om man inte vill uppleva den sovjetiska stilen igen, så klart

Stängt för kommentering.