Val utan val i OS-staden

Det är givetvis ingen nyhet att maktpartiets kandidat vann borgmästarvalet i OS-staden Sotji. Men det är alltid lika intressant att se hur de gör. Robert Coalson på RFE/RL har en bra genomgång om den så kallade valkampanjen, medan den ryskspråkiga statistikbloggaren Podmoskovnik visar hur alla förhandsröster på ett mystiskt sätt gick till maktpartiets kandidat. (RFE/RL) (Podmoskovnik)

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

5 svar på ”Val utan val i OS-staden”

Podmoskovnik är en hjälte! Som vanligt bjuder han på klockrena analyser av valfusket. Dina länkar, Kalle, leder dock till ett annat inlägg än det där han analyserar det nyss genomförda valet.

Intressant att läsa även Ilja Jasjins reflektioner om Sotji-valet (han var ju i högsta grad inblandad såsom Nemtsovs kampanjchef): http://yashin.livejournal.com/766073.html

Apropå Nemtsov ska det bli intressant att se hur det går för hans forna partikamrater, ett gäng unga tidigare oppositionella (bland annat Nemtsovs efterträdare Nikita Belykh), som numera styr i Kirov-regionen. Ilja Jasjin gjorde nyligen ett blixtbesök hos sina forna vänner för att se hur det går med deras arbete att reformera regionen: http://yashin.livejournal.com/768405.html

Diskussionen i kommentarerna till hans blogginlägg är ganska intressant, och meningarna är väldigt delade angående huruvida det var rätt av dessa forna oppositionella att ta på sig detta uppdrag och därmed, som vissa tycker, sälja sin själ till djävulen. Själv är jag mycket skeptisk.

Jag har ingen bestämd uppfattning i frågan, men berätta gärna varför du är skeptisk. Vad hade Belych kunnat åstadkomma om han inte hade accepterat guvernörsposten?

Varför är det fel att det åtminstone i ett län finns en relativt vettig guvernör som vet vad han gör?

Menar du att han komprometterar oppositionsrörelsen, eller att man har gett honom en guvernörspost i ett hopplöst län bara för att visa hur han misslyckas? Eller vad?

Nej det är naturligtvis inget problem i sig att det finns en vettig guvernör, och jag är övertygad om att han och hans team kommer att göra stor nytta så länge de får vara kvar.

Jag ser dock flera stora problem och orosmoln i sammanhanget. Främst kanske att dessa forna oppositionella demokrater genom deltagande i en maktutövning som är fundamentalt odemokratisk på så sätt legitimerar Putins styre och underminerar oppositionen.

Utnämningen var ur Putins synvinkel på det sättet mycket lyckad genom att flera av hans värsta kritiker enkelt lät sig tystas genom att tillfälligt lyftas in i värmen, samtidigt som de dessutom gör grovjobb åt honom.

I det rådande medieklimatet kommer det nämligen inte heller att spela så stor roll om de lyckas bra eller dåligt – händelserna kommer ändå att vinklas i medierna till Putins fördel. Det som går bra kommer Putin att få ”cred” för, och det som går mindre bra (vilket är ofrånkomligt med en så tuff uppgift) kommer att framställas som bevis på att oppositionen inte kan regera.

Den direkta beroendeställningen till Medvedev/Putin som en guvernörspost i Ryssland idag innebär känns inte som någon stabil bas att bygga något vettigt demokratiseringsprojekt på. När som helst kan Belykh få sparken och en stor del av ansträngningarna kommer att ha varit förgäves.

Naturligtvis önskar jag att jag har fel, och att Kirovregionen kommer att blomstra varpå oppositionen får nytt stöd som i förlängningen leder till en demokratisering av Ryssland, men jag tror inte att det blir så.

Stängt för kommentering.