”Dödens handelsman” kvar i fällan

Viktor ButSpecialflyget från USA står kvar i Bangkok. I förrgår skulle en tungt beväpnad konvoj ha fört Viktor But från Thailands säkraste fängelse till flygplatsen, men i sista stund stoppades den känsliga utlämningen.

Viktor But är antingen en ärlig rysk affärsman som svartmålas av illvilliga västmakter – eller en dödens handelsman som levererar högteknologiska ryska vapen till terrorister och rebeller runt om i världen. Svaret beror på vem man frågar. Kanske är det därför det råder förvirring i Thailands huvudstad.

I över två år har But suttit fängslad, medan olika rättsliga instanser i Thailand funderat på om han ska utlämnas till USA, där han anklagas för medhjälp till terrorister.

En rättegång i USA kan leda till att känsliga uppgifter om ryska makthavare kommer fram. Ryska regeringen kräver att Viktor But släpps och får återvända till sin familj i Moskva.

För en vecka sedan kom beslutet: But ska utlämnas till USA där han kan dömas till livstids fängelse. Men samma dag som amerikanska agenter landade i Bangkok för att hämta honom ändrade thailändska myndigheter sig igen: den rättsliga processen är inte alls klar, och därför kan han inte utlämnas.

Oppositionen hävdar att But erbjudits att slippa utlämning mot att han vittnar om förre premiärminister Thaksin Shinawatras eventuella kopplingar till 35 ton vapen från Nordkorea som i december stoppades på Bangkoks flygplats. Flygplanet tillhörde ett obskyrt bolag med adress i centrala Moskva – och hade tidigare ägts av ett av Buts bolag.

Viktor But är utbildad militärtolk och tros ha arbetat bland annat i Angola, tillsammans med Igor Setjin. Setjin är nu vice premiärminister i Vladimir Putins regering och en av de mest inflytelse r ika personerna i Ryssland, med nära kontakter till underrättelsetjänsterna.

Efter Sovjetunionens sönderfall lyckades But snabbt komma över ett antal sovjetiska transportflygplan och piloter och kunde leverera efterfrågade varor till oroliga delar av världen. I Ryssland fanns stora mängder krigsmateriel och ett stort behov av pengar. Allt som behövdes var kontakter.

Enligt västliga underrättelseuppgifter levererade Buts flygplan vapen både till regeringar och rebellgrupper, bland annat i Liberia och Sierra Leone där blodiga strider om diamantfälten pågick.

Hans bolag var ofta de enda som gick med på att flyga till riskfyllda destinationer. Därför anlitades de också av USA när förnödenheter skulle transporteras till trupperna i Irak, trots att Viktor But redan var internationellt efterlyst för penningtvätt.

När efterlysningen utfärdades 2002 meddelade ryska myndigheter att Viktor But inte fanns i landet – trots att han i samma ögonblick satt i direktsänd intervju på radiostationen Echo Moskvy ungefär en kilometer från Kreml.

Viktor But kunde bo kvar i Moskva och fortsätta med sina affärer till mars 2008, då han greps i Thailand efter en amerikansk brottsprovocerande operation. Därmed hamnade problemet på de thailändska myndigheternas bord.

USA kräver att But utlämnas, eftersom han ”konspirerat för att döda amerikanska medborgare”. But säger att han själv inte brutit mot några lagar.

Troligen har hans bolag brutit mot F N:s vapenembargo i ett antal länder. Det är inget en privatperson kan åtalas för, men det gör hans kopplingar till ryska makthavare intressanta. Det kan också vara en anledning till att ryska utrikesministeriet kräver att But ska få åka hem.

Från e-post till gripande

Den amerikanska operation som ledde till gripandet av Viktor But i Bangkok inleddes med ett e-postmeddelande från en amerikansk agent till den brittiska affärsmannen Andrew Smulian. Agenten, som låtsades representera den terrorstämplade organisationen Farc, träffade Smulian i Köpenhamn i januari 2008.
En vecka senare träffade två agenter Smulian igen i Rumänien. Han sade då att Viktor But var beredd att leverera hundra ryska luftvärnsmissiler av typen Igla.
Agenterna ville träffa But personligen för att lämna över pengarna, men han vågade inte ta sig till Natolandet Rumänien. Ett nytt möte ordnades i Thailand, och där greps Viktor But i mars 2008.

Sydsvenskan 2010-08-27

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ””Dödens handelsman” kvar i fällan”

Tror ej att Viktor But är någon särskilt trevlig person men han har inte gjort något som ”hederliga” multinationella företag inte gjort: Sålt vapen som kan användas för att döda människor.

Verkar som han levde ett anständigt liv som tolk och sedan förlorade sitt uppehälle. Han såg en chans att bli businessman och försörja sin familj, och tog den.

Skenheligt och genomskinligt att kalla honom ”merchant of death” och köra stor kampanj om hur ”ond” han är, när han tidigare använts till att gå Natos ärenden när de är för farliga för att de själva ska vilja göra dem.

Men det är samma visa som med Afghanistan: först är de bra, men plötsligt ändras det, och de är eftersökta brottslingar trots att de inte ändrat sin verksamhet.

Jag tycker att USA har förlorat all trovärdighet som någon slags utmätare av global rättvisa. Ogillar en världsordning som innebär att vissa länder utövar ekonomiskt och militärt inflytande för att hämta folk från runt om i världen och för att fängsla dem.

Efter två år i thailandskt fängelse har But fått vad han förtjänar och borde få återvända hem där han kan beläggas med något slags förbud mot att bedriva affärsverksamhet.

”När efterlysningen utfärdades 2002 meddelade ryska myndigheter att Viktor But inte fanns i landet – trots att han i samma ögonblick satt i direktsänd intervju på radiostationen Echo Moskvy ungefär en kilometer från Kreml.”

Sådant här händer bara i vårt kära Ryssland. Det upphör aldrig att förvåna mig att de inte skäms mer över hur de agerar. Det är sånt här de ska skämmas över, och inte när Jeltsin dansar i TV.

Stängt för kommentering.