Leila Andrianova har gjort sitt konto på den ryska motsvarigheten till Facebook privat och försvunnit från nätet. Hon hade kallats till polisförhör och fått veta att hon kunde misstänkas för anstiftan till olagliga demonstrationer, skrev hon, innan hon stängde ner sig.
I början av maj dog ett nittiotal gruvarbetare i två metanexplosioner i Rysslands största underjordiska kolgruva utanför Mezjduretjensk i västra Sibirien. Efteråt protesterade deras kolleger mot dålig säkerhet i gruvorna och mot ledningen som tvingar dem att fuska med gasdetektorerna för att nå planmålen och slippa löneavdrag.
Leila Andrianovas webbgrupp var tillägnad de avlidna gruvarbetarnas minne. Den hade över sex tusen medlemmar och var ett diskussionsforum för missnöjda gruvarbetare.
När Leila Andrianova drog ur sladden tog en annan administratör över, strök alla meddelanden om planerade protestaktioner och la in officiell information om höjda gruvarbetarlöner.
De ryska statliga tv-kanalerna är mycket sparsamma med information om folkligt missnöje. Utanför Moskva går tidningar ofta lokala makthavares ärenden.
Internetsajter och bloggar har blivit ett viktigt sätt att förmedla regeringskritisk information. Det går fortfarande att uttrycka sig mycket fritt på nätet, men vid några tillfällen har bloggare gripits och ställts inför rätta för texter som i Sverige knappt hade fått någon att höja på ögonbrynen.
När missnöje leder till protestaktioner skyller ryska politiker gärna på illasinnade västagenter, precis som på sovjettiden. Så också denna gång.
– Destruktiva krafter kommer till oss utifrån. Vi har fastställt två brittiska webbplatser, fyra ukrainska och två från Moskva som berättar hemskheter om mord och rån. Vi vet vilka som står bakom detta. De kommer inte att lyckas, sade den regionala guvernören Aman Tulejev efter oroligheterna i Mezjduretjensk.
Gruvan är inte statlig, utan tillhör den Kremlvänliga oligarken Roman Abramovitjs företag Evraz Group. Trots det passade premiärminister Vladimir Putin på att plocka billiga poäng genom att skälla ut gruvdirektören Igor Volkov på ett tv-sänt möte. Gruvägaren satt tyst i publiken, som för att bevisa att det är Putin som bestämmer. Strax därefter avgick Volkov, och snart meddelade åklagarämbetet att han ska ställas inför rätta för brister i säkerheten.
Rättegången hjälper inte de gruvarbetare som fått sätta livet till när en del ryska gruvföretag på grund av krisen får mindre pengar över till löner, underhåll och säkerhet. Så länge ryska makthavare skyller gruvarbetarnas missnöje på utländska webbplatsers agitation är det uppenbart att arbetarnas säkerhet inte är första prioritet.
4 svar på ”Bloggare får skulden efter gruvolycka”
Har du inte blandat ihop Deripaska och Abramovitj?
Jo, det hade jag, tack för påpekandet. Lite pinsamt även om oligarkens namn inte har någon principiell betydelse just här, har rättat nu. Det märkliga är att jag ju egentligen visste att det var Abramovitj, för visst var det han som fick pennan i Pikaljovo?
http://www.youtube.com/watch?v=v_Ho1H3HmzM
Utan att ha kollat på klippet igen har jag ett ganska starkt minne av att det faktiskt var Deripaska i Pikaljovo-fallet. Dessa oligark-herrar har ju dock vissa likheter, så du är förlåten :) http://aleksandrakristina.files.wordpress.com/2009/01/deripaska-and-abramovich.jpg
Antar förresten att det är den här TV-sändningen du syftar på: http://www.youtube.com/watch?v=RD5nsmwj5GQ