Så tydliga siffror finns det sällan när det handlar om korruption i Ryssland. Nu har Dmitrij Medvedev chansen att visa om han menar allvar med sina ord om kamp mot korruptionen.
Jämfört med de summor som ofta nämns i sammanhaget handlar det inte om mycket pengar, bara 5,02 miljoner euro och 80 000 D-mark. Så mycket har Daimler-Chrysler under åren 2000-2005 betalat i mutor till ryska tjänstemän för att säkra kontakt. De största summorna har betalats ut till polisofficerare som hade ansvar för inköp av personbilar, men mutor har betalats också till presidentens säkerhetstjänst, försvaret samt stadsförvaltningen i Moskva, Ufa och Novyj Urengoj.
Det viktiga i fallet är att det knappast går att vifta bort anklagelserna. Siffrorna kommer nämligen från en överenskommelse mellan amerikanska justitieministeriet och Daimler-Chrysler. Bilföretaget har gått med på att erkänna och betala enorma bötesbelopp för att slippa en rättslig process för en omfattande muthärva där tjänstemän i över 20 länder tagit betalt för att se till att kontrakten går till Daimler-Chrysler.
Huvudsakligen handlar det om inköp av lyxbilar av märket Mercedes, och enligt amerikansk lagstiftning hade personer i företagets ledning kunnat ställas inför rätta i USA, trots att brotten begåtts i andra länder, förutom Tyskland och Ryssland bland annat i Kina, Vietnam, Nigeria, Indonesien, och även EU-landet Ungern.
Den detaljerade listan över brotten som Daimler-Chrysler erkänt sig skyldig till visar att de största mutorna betalats just i Ryssland. Fallet fick mycket publicitet i de mindre regeringstrogna massmedierna i Ryssland, men myndigheterna var inte speciellt intresserade av att starta en brottsutredning tills Dmitrij Medvedev gav en direkt order till de rättsvårdande myndigheterna att utreda härvan.
Då tog den ryska åklagarmyndigheten kontakt med sin motsvarighet i USA, och i tisdags lämnade företrädare för USA:s justitieministerium över handlingar i ärendet till ryska åklagarmyndigheten. Handlingarna innehåller ingen ny information utöver det som redan är allmänt känt – namn på betalningsmottagare, kontonummer och liknande uppgifter lämnas över först när och om den ryska åklagarmyndigheten bestämmer sig för att inleda förundersökning.
Ändå är överlämnandet av handlingarna en viktig händelse, eftersom åklagarmyndigheten nu officiellt har fått kännedom om brottsmisstankarna. Ett beslut om att inleda eller inte inleda förundersökning måste därefter i princip fattas inom tio dagar, även om tidsfristen under vissa omständigheter kan förlängas till en månad.
Eftersom ärendet har fått stor publicitet, eftersom det finns tydliga indikationer på att otillbörliga utbetalningar verkligen ägt rum, och eftersom presidenten dessutom har beordrat att anklagelserna utreds, skulle det vara mycket överraskande om ingen förundersökning inleddes.
Det intressanta kommer i nästa steg: hur högt upp i hierarkin utredningen kan nå, vilka utses som skyldiga och vad händer med dem. Det kan bli en fingervisning på hur mycket vikt man ska fästa vid Medvedevs vackra ord om kampen mot korruptionen, även om detta inte ens är toppen av isberget, utan bara en liten snöboll i Antarktis.
Mer på temat: