Demonstrationer ryms inte i ryska kalendern

Ljudmila Aleksejeva. Foto: Wikipedia.Ljudmila Aleksejeva har fyllt 82. Hon är inte rädd för kravallpolisen eller femtusen Putinfrälsta ungdomar. Hon demonstrerade för frihet redan på Sovjettiden, och hon tänker göra det igen i dag.

Den 31:e i varje månad som har så många dagar försöker några hundra Moskvabor visa sitt stöd för konstitutionens 31:e paragraf. Paragrafen garanterar deras rätt att demonstrera. Varje gång stoppas de med olika förevändningar.

En av initiativtagarna för de återkommande demonstrationer som kravallpoliser eller inrikesministeriets specialtrupper alltid stoppar är Ljudmila Aleksejeva. Hon är noga med att poängtera att de som trots förbuden tar sig till torget där Vladimir Majakovskij står staty inte gör sig skyldiga till något lagbrott.

– Vi genomför ingen demonstration, vi har inga megafoner, inga banderoller, vi har bara små märken med siffran 31. En medborgare har rätt att gå ut på gatan med ett sådant märke, det kan ingen förbjuda.

Den 31 december var demonstrationen förbjuden som vanligt. Först hette det att en Kremlvänlig ungdomsorganisation skulle ordna en blodgivarkampanj vid Majakovskijs fötter. Sedan meddelade stadsförvaltningen att torget måste hållas fritt för nyårsfirande.

Ljudmila Aleksejeva klädde ut sig till Snöflickan, den ryska nyårstomtens ständiga följeslagare i en blå, glittrande klänning, hängde siffran 31 kring sin hals, och gav sig ut i sällskap av två rödklädda tomtar.

– Jag ville visa att jag skulle delta i nyårsfirandet som de hade utlyst. De grep mig två minuter efter det att jag hade kommit till torget. Jag hann varken säga eller göra något. Skulle det vara lagligt?

Dagens ryska makthavare bryter mot den gällande ryska konstitutionen på samma sätt som makthavarna i Sovjetunionen vägrade att följa den sovjetiska konstitutionen, som trots sina brister garanterade vissa rättigheter, anser Ljudmila Aleksejeva. Därför vill hon återuppta de sovjetiska dissidenternas tradition och demonstrera för konstitutionen.

Den gången var slagordet ”Följ den Sovjetiska Konstitutionen”. Första demonstrationen hölls klockan sex på kvällen på konstitutionsdagen den 5 december 1965 vid Pusjkinstatyn i centrala Moskva. Ljudmila Aleksejeva var med då, och många gånger efter det.

– Mitt starkaste minne är från elfte gången, år 1976. Då hade BBC berättat om vår tradition i sina ryska sändningar, och hela parken vid Pusjkinstatyn var svart med folk. De flesta tog av mössorna när vi skulle visa vår solidaritet för de politiska fångarna.

De som inte tog av mössorna var förmodligen KGB-agenter, menar Ljudmila Aleksejeva.

I dag är det inte KGB-män utan femtusen Kremltrogna ungdomar som ska hålla de oliktänkande i schack. I anonyma hatbrev lovar ”ryska ungdomar” att hjälpa polisen.

Är du inte rädd?

– Jag är 82 år gammal, vad skulle kunna hända mig? Man måste ändå dö. Nej, jag är inte rädd.

.


31 paragrafen av Ryska Federationens konstitution: Ryska Federationens medborgare har rätt att samlas fredligt och utan vapen, genomföra sammankomster, manifestationer, demonstrationer, processioner och protestaktioner.


.

En kalender av förbud

En kalender av förbud31 maj 2010: Blodgivarkampanj i repris. I dag tar maktpartiet Enade Ryssland till storsläggan. Femtusen aktivister i partiets ungdomsförbund och andra Kremlvänliga ungdomsorganisationer ska fylla torget där Majakovskij står staty. Därför finns det ingen plats för människorättskämpar och oppositionella som vill demonstrera för mötesfrihet. I stället ska de officiella ungdomsförbunden agitera för att fler Moskvabor ska lämna blod.

Demonstrationen som planerades den 31 mars ställdes in på grund av bombdåden i Moskvas tunnelbana två dagar tidigare.

31 januari 2010: Vinterkul. Stadsförvaltningen förbjöd en demonstration på Triumfalnajatorget eftersom en vinterfestival med namnet ”Zimnye zabavy” (”Vinterkul”) skulle äga rum där. På demonstrationsdagen visade det sig att ”Vinterkul” i Moskva är detsamma som några polisbussar och en stor affisch med två bergstoppar på det i övrigt folktomma och avspärrade torget. Ungefär femhundra demonstranter kom till platsen, ett hundratal greps.

31 december 2009: Blodgivarkampanj. Ingen officiell anledning meddelades när stadsförvaltningen återigen förbjöd den planerade demonstrationen. En Kremlvänlig ungdomsorganisation meddelade att de i stället planerade en blodgivarkampanj på torget. Flera hundra demonstranter kom till platsen, däribland Ljudmila Aleksejeva som hade klätt ut sig till Snöflickan, den ryska nyårstomtens ständiga följeslagare. Hon och ytterligare ett femtiotal demonstranter greps av polisen.

31 oktober 2009: Militär uppvisning. En militär uppvisning till minne av Moskvas försvar under andra världskriget skulle hållas på Triumfalnajatorget vid tidpunkten för den planerade demonstrationenn som därför inte kunde tillåtas, meddelade stadsförvaltningen. När det blev dags för demonstrationen stod det ett tält, ett fältkök och en sovjetisk flagga på det avspärrade torget. Runt torget stod ett tjugotal bussar fyllda med kravallpoliser. Några hundra demonstranter tog sig till platsen trots förbudet, ett femtiotal greps.

31 augusti 2009: För trångt. Femhundra demonstranter får inte plats på Triumfalnajatorget, ansåg stadsförvaltningen, och föreslog att demonstrationen skulle kunna hållas på en annan plats. Dessutom var torget upptaget för annat ändamål, meddelades det, men stadsförvaltningen kunde inte omedelbart säga vilket. Kravallpolis spärrade av torget, och demonstranter som försökte ta sig till platsen stoppades redan vid tunnelbaneutgången. Ett trettiotal personer greps.

31 juli 2009: Hinderbana för cyklar. En idrottsfestival med namnet ”Välj hälsan, var som vi!” skulle hållas på torget, meddelade stadsförvaltningen i Moskva. Därför kunde inte en demonstration tillåtas. Ett tiotal bussar fyllda med kravallpoliser, åtta lastbilar med specialtrupper vaktade de fyra festivaldeltagarna som cyklade fram och tillbaka på en hinderbana mitt på det avspärrade torget. Ungefär tvåhundra demonstranter dök upp. Enligt officiella uppgifter greps 47 personer.

Sydsvenskan 2010-05-31

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Demonstrationer ryms inte i ryska kalendern”

Bra och viktig artikel som belyser det absurda i Putinregimens systematiska förbjudande av organiserade protester. Häftig layout på artikeln i tidningen blev det också!

Stängt för kommentering.