Det ryska så kallade liberala partiet Pravoje Delo (”Rätt sak”, eller ”Högerns sak”) är inget riktigt parti, precis som de flesta politiska partier i Ryssland. Pravoje delo är bara en av plastgubbarna i Kremls stora bordshockeymatch med sig själv. Om det inte var uppenbart innan så är det det efter gårdagens partistyrelsemöte.
Partiet bildades på hösten 2008 när det gamla högerpartiet SPS uppslukades av två Kremltrogna minipartier. En stor del av de gamla SPS-politikerna lämnade partiet i protest, däribland partiets grundare Jegor Gajdar och Boris Nemtsov. Den dåvarande partiledaren Nikita Belych hoppade också av och fick i stället bli guvernör i Kirovs län.
Det nya partiet Pravoje Delo fick då tre ordföranden: Leonid Gozman från gamla SPS, Georgij Bovt från det gamla, helt Kremltrogna låtsaspartiet ”Demokratiska partiet” samt Boris Titov från det kanske inte helt lika Kremltrogna låtsaspartiet ”Medborgarkraft” (”Grazjdanskaja sila”). Var och en fick vetorätt över de två andra.
Systemet fungerar inte, eftersom inga beslut kan fattas, vi måste välja en ledare, tyckte Boris Titov. När de andra två inte gick med på detta lämnade han före årsskiftet in sin avskedsansökan. I går den 28 januari behandlade partistyrelsen frågan, och kom fram till att… Titov inte får avgå ”eftersom det inte står något i partiets stadgar att man kan avgå självmant”.
Förklaringen är enkel: nickedockorna i partistyrelsen röstade på order från Kreml, som vanligt. Det var inte ens någon större hemlighet. Flera medlemmar i partistyrelsen berättade för tidningen Kommersants reporter att presidentadministrationen ville ha kvar Titov som ordförande för att hålla Gozman i schack och se till att partiet inte blev bångstyrigt.
Det så kallade Demokratiska partiets tidigare ordförande Andrej Bogdanov var en gång anställd på maktpartiet Enade Rysslands PR-avdelning. Så fick han ett eget parti för att ställa upp i presidentvalet där riktiga demokrater inte fick ställa upp. Nu sitter han i Pravoje Delos partistyrelse.
När Kommersant frågar honom om Kremls inflytande i beslutet om att inte acceptera Titovs avskedsansökan svarar han: ”Vad spelar det för roll? De hade inget emot.” Med andra ord medger han att han kollat med dem som bestämmer innan han kommit till partistyrelsemötet. Så fungerar det ryska partiväsendet.
Förresten, är jag den ende som ser vissa likheter mellan Pravoje Delos partiemblem och den israeliska flaggan? Är det en subtil signal till ryssarna: rösta inte på det här partiet, det är ett judeparti? Eller är det bara jag som är överdrivet konspiratorisk?
Mer på temat:
- Коммерсант – Бориса Титова оставили присматривать за Леонидом Гозманом
- Pravoedelo.ru – По итогам заседания Федерального политсовета партии «ПРАВОЕ ДЕЛО» Борис Титов остается сопредседателем партии до ближайшего съезда
- Прайм-ТАСС- Пятиконечная звезда, окрашенная в цвета триколора, станет символом партии ”Правое дело”
9 svar på ”Ett parti av nickedockor”
”Förresten, är jag den ende som ser vissa likheter mellan Pravoje Delos partiemblem och den israeliska flaggan? Är det en subtil signal till ryssarna: rösta inte på det här partiet, det är ett judeparti? Eller är det bara jag som är överdrivet konspiratorisk?”
Att det finns likheter med Davidsstjärnan är ju uppenbart och jag har svårt att se att man kan få några andra associationer. Hade detta varit ett riktigt parti och inte ett virtuellt hade det varit ett märkligt val, eftersom många av politikerna som tillhör den liberala demokratiska högern i Ryssland har judisk bakgrund, och uppfattas som judar av de flesta ryssar (Nemtsov, Tjubajs, Gajdar, Gozman m.m.). Det hade då varit ett märkligt sätt att bekräfta alla fördomar (eller ett malplacerat uttryck för judisk humor). Nu är det ju som du antyder ett virtuellt parti, och man måste fråga sig vad beställaren och de utformande politiska teknologerna menar med detta. Kanske vill de säga mellan raderna det som du säger. Eller så har de också humor. Den kan till och med vara judisk med tanke på ursprunget hos de mest kända spindoktorerna (Pavlovskij, Gel’man, Markov m.m).
När det nya partiets symbol offentliggjordes i november 2008 förklarade Boris Titov att stjärnan är ”tillväxtens symbol, julstjärnan visar att något nytt föds”. Partiet ville enligt honom ”avstå från gamla symboler”. (Hm, en stjärna känns ändå lite bekant…) Och så sade han att inget annat parti, inte ens kommunisterna, nu har stjärnan bland sina symboler.
Han påpekade också att stjärnan har den ryska trikolorens färger, och trikoloren symboliserar demokratiska processer och det fria Ryssland. Själv tycker jag nog att trikolorens färger inte är så där jättetydliga här.
Den mest rationella förklaringen är väl, som ni båda varit inne på, att man medvetet har satt en judestämpel på partiet för att begränsa dess attraktionskraft.
Titovs förklaring är ju ansträngd eller väldigt naiv. Det kan inte vara en slump att stjärnan ser ut som den judiska symbolen.
Jasjin hade några bra kommentarer kring Prochorov som partiledare för detta fejkparti:
”Во-вторых, есть подозрения, что Прохорова могут использовать во главе “Правого дела” в крайне неприятной для него роли – карикатурного “врага” для путинского “народного фронта”.
Власть может сколько угодно говорить, что фронт создается не для борьбы, а для консолидации. Однако использование в названии новой путинской структуры милитаристской терминологии заведомо предполагает, что надо будет с кем-то воевать. И тут очень вовремя появляется партия во главе с Прохоровым – обладателем 18-миллиардного состояния, владельцем американского баскетбольного клуба, яхт и вилл, фигуранта секс-скандала в Куршавеле (кто там вспомнит, что французы за тот скандал в итоге извинились?). За его спиной еще и Чубайс маячит, который тоже входит в руководтство партией.
А политические инициативы у Прохорова какие? Сокращение право рабочих и либерализация Трудового кодекса, напрмер. Просто подарок для Путина, который с удовольствием натравит на капиталиста-миллиардера “фронтовика” Шмакова из Федерации Профсоюзов. Ну и так далее.
Одним словом, “Правое дело” во главе с Прохоровым идеальный спарринг-партнер для путинского Фронта. Лучше не придумаешь.”
Väldigt mycket tyder ju för övrigt på att Prokhorov inte gör detta frivilligt. Vi kan nog anta att han har fått ett ultimatum från Kreml.
Ligger en hel del i Jasjins argumentation, och han är ju inte den ende som sagt detta. Men vad exakt tyder på att Prochorov fått ultimatum?
Sjenderovitj skrev träffsäkert om Putins nya front i New Times, och Novaja Gazeta hade en intressant artikel om Prochorov redan innan han kom ut med sina planer.
Hoppas hinna skriva något om det ny partilandskapet efter Medvedevs presskonferens i morgon kl 13 Moskvatid. Vi får väl se om han säger något nytt. Under tiden, lägg märke till var frontens hemsida ligger…
Ja, jag såg att Navalnyj påpekade att fronten ligger på Putins sida – finansierad av skattebetalarna… Men det är väl knappast någon som orkar bli upprörd längre över sådana småsaker.
Med ultimatum tänkte jag mest på att Prochorov flera gånger tidigare gjort väldigt klart att han inte ämnar ägna sig åt politik. Och de enda som har ”övertalningsförmåga” nog att ”omvända” honom på det planet är nog herrarna i Kreml. Jag föreställer mig ett scenario där Prochorov i praktiken tvingats till detta för att inte (likt flera andra oligarker) hamna i onåd. Jasjin tror däremot chansen är rätt stor att Prochorov ångrar sig innan det blir allvar, när han inser vilken hackkyckling till sprarringpartner åt ONF han kommer att bli. Men det förutsätter ju att det är ett frivilligt val från hans sida, vilket jag ser som mycket osannolikt.
Även Milov påpekar att han sannolikt blivit ”väldigt starkt ombedd”. http://kommersant.ru/Doc/1641784
Hörde en intervju med Prochorov på Echo i dag där han sade att han hade fattat beslutet att kandidera (ha ha, som enda kandidat) till posten som partiledare ”oväntat för sig själv”. Det är väl nästan för tydligt för att kalla det för en freudiansk felsägning? ;-)
Hade man varit konspiratoriskt lagd skulle man ju också kunna undra varför någon har startat en namninsamling för Chodorkovskij som presidentkandidat just nu, några dagar innan domen angående hans överklagande offentliggörs. Men jag är som bekant generellt skeptisk till allehanda konspirationsteorier. ;-))
Att det är skattebetalarna som står för regeringens webbplats är väl underordnat i sammanhanget när det gäller ”Allryska Folkfrontens” placering där. Kostnaden är väl minimal, även om webbplatsen är ovanligt snyggt designad – den följer ju den generella designen på premiärministerns officiella sajt. Men rent symboliskt blir det övertydligt: det är inte privatpersonen Putin (vem är det?) som står för Allryska Folkfronten, utan den Allryska Premiärministern som innehar Premiärministerämbetet. Alltså är detta en statsangelägenhet, och alla statens resurser ska läggas bakom Allryska Folkfronten.
Rebranding, har någon kallat det. Och visst är det fiffigt för Putin att ta avstånd från Enade Ryssland (som han aldrig gick med i) och i stället bli ledare för något nytt, stort och fint, i trikolorens färger. Det kan inte sägas bättre än Sjenderovitj redan har sagt det:
«Партия жуликов и воров». Прав Гоголь — прилипнет словцо, не оторвешь! Это ж как надо было постараться, чтобы при живом Жириновском никто даже не переспросил, что за партия имеется в виду. Репутация, однако!