Brandbomber, mord, misshandel, smutskastning och inhyrda fotbollshuliganer har använts mot de ryska miljöaktivister som i tre år försökt stoppa motorvägsbygget genom skogen i Chimki, strax nordväst om Moskvas yttre ringväg.
Förra veckan gick ett par hundra våldsamma anarkister i motattack och anföll stadshuset i Chimki med stenar, rökbomber och sprayfärg. Därmed är frågan avgjord: vägen kommer att byggas. I dag grep polisen miljöaktivisternas ledare direkt efter hennes presskonferens.
När hundra gånger större skogsarealer förstörts i de senaste veckornas ödesdigra bränder kan man tycka att skogen i Chimki är en bagatell som inte är värd någon uppmärksamhet. Det tycker nog också Chimkis borgmästare Vladimir Streltjenko, som nyligen hävdade att det varken finns någon skog i Chimki, eller någon konflikt om den obefintliga skogen.
I verkligheten finns skogen kvar, än så länge, och händelserna kring den berättar en hel del om det ryska samhället, trots att antalet offer i konflikten är mindre än i de katastrofala skogsbränderna.
Den nya, avgiftsbelagda motorvägen mot S:t Petersburg behövs, det kan ingen förneka. För varje år blir utfarten från Moskva mot Chimki, Rysslands första Ikeavaruhus, den internationella flygplatsen Sjeremetievo, och vidare nordväst, allt mer hopplöst igenkorkad. Det alla inte är överens om är vägens sträckning mellan Moskva och Sjeremetievo.
Enligt gällande plan ska vägen byggas rakt igenom ett skogsområde mellan Chimki och Sjeremetievo. Miljöaktivister kräver att skogen skyddas, men det finns starka ekonomiska intressen som vill omvandla skogen i utkanten av tiomiljonersstaden Moskva till ett exploateringsområde för handel och lyxbostäder.
Så långt inget anmärkningsvärt – liknande konflikter mellan miljövärden och ekonomiska intressen uppstår regelbundet i närheten av alla miljonstäder i världen. Det som skiljer Ryssland från många andra länder är den omfattande korruption och laglöshet som gör det livsfarligt att sätta sig på tvären för lokala makthavare.
En av dem som inte drog sig för att kritisera Chimkis borgmästare Vladimir Streltjenko var journalisten Michail Beketov. Först slår okända män ihjäl hans hund med basebollträn inför grannarna. I maj 2008 bränns hans bil med molotovcocktails.
Beketov hävdar då offentligt att byråkrater i stadsadmininstrationen har intressen i vägprojektet och försöker skrämma honom till tystnad, vilket leder till att administrationen stämmer honom för förtal. Hans försvarsadvokat är Stanislav Markelov, som senare sköts ihjäl av en högerextremist.
Michail Beketov slutade inte att kritisera borgmästaren och vägprojektet i sin tidning Chimkinskaja Pravda. Under hösten 2008 samlade han underskrifter till ett brev som är adresserat till president Dmitrij Medvedev. I brevet framgick bland annat att många kritiskt inställda medborgaraktivister i Chimki hotats, gripits av polisen eller misshandlats, några av polisen, andra av okända gärningsmän.
I november 2008 hittades Beketov själv svårt misshandlad och medvetslös på gården till sitt hus i Chimki där han legat i två dagar. Trots svåra skallskador överlever han, men efter ett och ett halvt år på sjukhus sitter han fortfarande i rullstol och kan inte tala. Dagen före misshandeln hade han berättat för vänner att han hade fått hotelser på grund av brevet.
Senare, när Beketov ligger i koma och brevet till Medvedev publiceras i oppositionstidningen Novaja Gazeta, försvinner hela upplagan snabbt från tidningskioskerna i Chimki – alla exemplar köps upp av okända män som tros vara stadsanställda.
Miljövännerna fortsätter sin kampanj för att rädda skogen, och rörelsens ledare Jevgenija Tjirikova kandiderar i borgmästarvalet den 1 mars 2009. Inför valet har den sittande borgmästaren Vladimir Streltjenko lovat att hindra avverkningen av skogen och vinner med 50,5% av rösterna efter en ovanligt smutsig valkampanj. Streltjenko representerar givetvis maktpartiet Enade Ryssland. Enligt de officiella resultaten får Jevgenija Tjirikova 15,5% av rösterna.
Planerna för vägbygget fortskrider, men i stället för det planerade tre kilometer breda kalhygget genom skogen heter det nu att det räcker med en hundra meter bred remsa. Hur det blir i verkligheten återstår att se.
När tv-kanalen TV-centr i januari 2009 intervjuar Jevgenija Tjirikova samt den kritiska lokaltidningen Grazjdanskoje soglasies chefredaktör Anatolij Jurov har kanalen av okänd anledning precis försvunnit från kabelnätet i Chimki. I sändningen berättar Jurov att han har blivit misshandlad tre gånger.
I mars 2009 avlider journalisten Sergej Protazanov efter misshandel. Han var redigerare på Jurovs tidning. Jurov får veta att hans namn står som nästa på listan.
I juli 2009 angriper två okända män antikorruptionsaktivisten Albert Ptjelintsev som var en av skribenterna i Beketovs tidning. De varnar honom för att blanda sig i sådant som inte berör honom, och skjuter honom rakt i munnen med en gummikula.
I maj 2010 har byggplanerna kommit så långt att en underentreprenör börjar avverka skog i närheten av flygplatsen Sjeremetievo. Enligt miljöaktivisterna finns det inget tillstånd för avverkningen, och på grund av protesterna stoppas avverkningen tillfälligt, fram till förrförra veckan.
Fredagen den 23 juli hade underentreprenören lovat att visa miljöaktivisterna de dokument som krävs för att sätta i gång avverkningen av skogen, men så sker inte. I stället har underentreprenören anlitat en grupp maskerade fotbollshuliganer som strax före klockan fem på morgonen den 23 juli angriper miljöaktivisternas läger på avverkningsplatsen.
De maskerade männen misstänks tillhöra en högerextrem grupp, vilket kan vara anledningen till den oväntade upptrappning som sker onsdagen den 27 juli. Då tar en grupp på ett par hundra unga anarkister och radikala antifascister lokaltåget från Moskva till Chimki, angriper stadshuset med rökgranater, stenar och flaskor samt sprayar slagord mot avverkning av skogen på stadshusets vägg.
De maskerade ungdomarna skanderar bland annat “Vi stoppar skövlingen av skogen!”, “Rysk skog!”, “Det är dags att svara!”, “Det är vår skog!”. De bär också på en stor banderoll med texten “Vi rensar skogen från den fascistiska ockupationen 1941-2010”. Åtminstone slagordet “Rysk skog!” och den rysknationalistiska utformningen av banderollen kan ses som ironiska kommentarer som är riktade mot högerextremister.
Den här typen av våldsamma protestaktioner är ytterst ovanliga i Ryssland, och polisen hinner inte göra någonting innan folkmassan rusar tillbaka till stationen, tar lokaltåget tillbaka till Moskva och försvinner i tiomiljonersstaden.
En anonym intervju med en av ledarna för anfallet mot stadshuset har nu publicerats i tidningen Kommersant. Intervjupersonen (som eventuellt är aktivisten Pjotr Silajev) påpekar att ingen skadades under attacken och att inga brandbomber användes. Han menar att ledningen i Chimki består av banditer som inte förstår annat än våld, och hävdar att en majoritet av befolkningen godkänner attacken.
I verkligheten har de de maskerade ungdomarna med sin våldsamma attack gjort en stor björntjänst för den breda, folkligt förankrade och populära proteströrelse som i flera år kämpat för skogen i Chimki. Nu splittras rörelsen, samtidigt som polisen kan behandla alla som protesterar mot avverkningen som våldsbenägna extremister. Bildfiler från attacken har redan beslagtagits på flera tidningsredaktioner som bevismaterial mot extremisterna och två personer har häktats som misstänkta arrangörer.
På onsdagseftermiddagen greps miljörörelsens ledare Jevgenija Tjirikova efter en presskonferens i Moskva. Ungefär samtidigt greps också bloggaren Sergej Smirnov som skrivit mycket om attacken mot stadshuset. Smirnov greps i Chimki, och båda gripandena genomfördes av polisstyrkor från Chimki. Fortfarande har ingen gripits för misshandeln på Michail Beketov.
Och om det tidigare fanns en mikroskopisk chans att vägens sträckning skulle kunna ändras är den chansen nu helt förverkad. Inte kan väl staten ge efter för extremister?
PS: Jevgenija Tjirikova släpptes senare samma dag, och fick veta att hon inte alls hade gripits, utan bara hämtats till förhör som vittne. Här är en video från gripandet – det är ganska uppenbart att den stora mängden kravallpoliser används i avskräckande syfte. Så här brukar det aldrig gå till i vanliga fall när någon ska höras som vittne, inte ens i Ryssland.
Mer på temat:
- CNN om Beketov [1], [2]
- Beketovs stödfond
- Video från anarkistattacken i Chimki
- RFE/RL – Khimki Forest Defender Yevgenia Chirikova Is New Face Of Russian Civic Activism
- AFP – Russian opposition leader held during highway protest
- Moscow Times – Police Detain 50 at Khimki Forest Protest
- S:t Peterburg Times – Dispute Over Khimki Forest Takes a Violent Turn
- Naturskyddsföreningen Ecmo
- Voima.fi – Metsää & mellakoita
- BBC – Отряд ОМОН разогнал лагерь защитников Химкинского леса
- GZT.ru – Защитников Химкинского леса напугали наемники из числа футбольных хулиганов
- Время новостей – Лес попутал
- Коммерсант – Свобода слива
- Коммерсант – “Каждый имеет право на свои 15 минут силы”
- Ведомости – Задержана лидер движения в защиту Химкинского леса
- The New Times – Наломали дров
19 svar på ”Gangstrar och huliganer härjar i Chimki”
Ordningsmakten tycks använda sig av mobilpejling för att hitta inblandade i attacken mot stadshuset – ett tydligt tecken på hur allvarligt myndigheterna ser på saken:
http://davnym-davno.livejournal.com/116226.html
Det var verkligen en intressant inblick i miljöpolitik i dagens Ryssland.
På tal om skogsbränderna ramlade jag över en engelskspråkig artikel (troligen ursprungligen i Pravda)som menar att brändernas omfattning hade kunnat hindras om det funnits kvar något som liknade skogsskyddet under Sovjettiden.
http://www.marketoracle.co.uk/Article21626.html
Har du läst något om nedmonteringen av rysk skogsvård i samband med bränderna?
Tja, nedmonteringen av det statliga skogsskyddet är väl en följd av den generella privatisering och decentralisering av skogssektorn som skedde häromåret. Det har skrivits en hel del om detta de senaste veckorna, men jag har inte hunnit läsa speciellt mycket än. En del intressanta fakta sammanfattades i alla fall av Sergej Parchomenko i fredags:
http://www.echo.msk.ru/programs/sut/700943-echo/
Enligt nya Skogsbalken som gäller från början av 2007 är det inte längre staten utan de lokala myndigheterna som har ansvar för skogsskyddet. Fast de har inga pengar för detta ändamål. Därför har personalstyrkan som sysslade med skogsskydd minskat från 200.000 till ungefär 12.000.
Enligt Parchomenko har USA ungefär 150 släckningsflygplan, Kanada har fler än 120, det inte speciellt skogiga Frankrike ungefär 30, medan Ryssland har… FYRA! Det fanns planer på att öka antalet till hela SJU stycken i Ryssland, men dessa planer har ännu inte förverkligats. Allt enligt Parchomenko, som sagt. Här får man nog gå till källorna, det är möjligt att han jämför äpplen med päron. Men i alla fall.
När vi ändå är inne på skogsbränderna, detta spektakel bara måste ses (om ni inte redan gjort det):
http://www.youtube.com/watch?v=8by-GqBc_ME
Det är ett nyhetsinslag på Pervyj kanal (Rysslands största) där landets president och premiärminister (ni vet vilka jag talar om…) uppenbarligen fejkar ett “live” telefonsamtal och låtsas vara handlingskraftiga. Putin, som står ute i en vacker björkskog, kommer med flera förslag på åtgärder och Medvedev (som sitter i Kreml) håller med om allt. Samtalet känns inte naturligt för fem öre.
Jag frågar mig, är detta ett extremt exempel eller ett normalt inslag i dagens ryska nyhetssändningar? Och köper verkligen vanliga ryssar denna billiga teater?
Ett par parodier på det riktiga samtalet:
http://www.youtube.com/watch?v=AVWDppcs4yg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=H3hfzLCWy6Q&feature=related
I det här klippet hittade jag också lite andra delar av “samtalet” som var bortklippt i Pervyj Kanals version: http://www.youtube.com/watch?v=C3dp8FRrSLY&feature=related
Tja, visst är det ett ovanligt löjligt inslag, men det är bara en variant av det vanliga inslaget där underhuggare sitter vid Putvedevs bord för att läxas upp och berätta vad de tänker göra för att uppfylla den stora ledarens önskemål. Det som är lite roligt är givetvis att de två stora ledarna talar med varandra på detta vis, när det inte är helt klart vem som är underhuggare. Det är inte helt vanligt, men har förekommit tidigare, exempelvis efter den polska flygkraschen.
Men dagens inslag är mycket bättre: Putin släcker skogsbränderna själv. Kolla här:
http://www.newstube.ru/Media.aspx?mediaid=d00893e7-9b7d-4299-9929-add0b299807e
Ännu roligare blev det när partiet som Putin leder (men inte är medlem i) lade ut texten och döpte om amfibieflygplanet till “ambitionsflygplan”. Visst, det är ett svårt ord, men ändå…
http://cook.livejournal.com/136451.html
Ja, det där hade ju också varit roligt om det nu inte vore för att Putin förstås med sin närvaro stör det verkliga släckningsarbetet snarare än bidrar.
Kanske börjar ryssarna äntligen tröttna på tandemparet: http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2010/08/10/243130
Vedomosti har en utmärkt artikel angående detta: http://www.vedomosti.ru/newspaper/article/2010/08/11/243274
Mattias: “Och köper verkligen vanliga ryssar denna billiga teater?”
Köper och köper.. De flesta förstår väl att det inte är Putmedevs fel att det har varit 35-40 grader varmt i en månad i sträck och knappt regnat en millimeter. Och de flesta tror nog att varken Zjirinovskij eller Zjuganov skulle kunna släcka bränderna bättre.
F.ö. undrar jag om man i Sverige har förstått HUR torrt det är här. Det är ju inte bara att sommaren varit varm. Vi hade också en nederbördsfattig vinter och en ovanligt snabb snösmältning (vilket gör att det mesta smältvattnet rinner ut i floder och sjöar, istället för att sjunka ned i marken). Detta plus sommarvädret har gjort att det ser ut som i Turkiet eller Grekland här, dvs nästan all undervegetation är helt död.
Det förvånar mig faktiskt att det inte brinner mer än det gör.
Nog förstår de flesta normalbegåvade att det inte är Putvedevs fel att det är torrt och varmt. Inte lika självklart dock för alla att följderna av bränderna inte hade kunnat bli lindigare under ett annat ledarskap (under längre tid).
Det var dock inte alls det jag syftade på utan huruvida “vanliga” ryssar inte genomskådar att det TV-sända telefonsamtalet mellan Putin och Medvedev är en ren teaterpjäs (med dåliga skådisar) i PR-syfte framför TV-kamerorna och att det har väldigt lite med verkligheten att göra.
Det är väl ungefär som i Sverige. När någon statsminister står och säger att “vi har minskat arbetslösheten” så fattar väl de flesta normalbegåvade tittare att det bara är teater och att det inte alls är det styrande partiets förtjänst, utan helt enkelt konjunkturen som har vänt. Sedan kan iofs samma tittare välja att rösta på det partiet och ha förtroende för den partiledaren iallafall. Dels för att de förstår att alla andra partiledare skulle spela samma teaterpjäs ifall det var de som styrde, dels för att de kanske tycker det styrande partiet ändå gör ett bra jobb på det hela taget.
Nja, det var väl ingen särskilt relevant jämförelse. Visst kan man diskutera vad som ligger bakom arbetslösheten (och inte minst hur den mäts), men en styrande politikers uttalande som att “vi har minskat arbetslösheten” är inte teater, utan ett högst verkligt påstående (som dock kanske inte är helt sant).
Det jag vänder mig mot i det ryska nyhetsinslaget är dock inte i första hand vad som sägs eller att Putin och Medvedev ibland talar i telefon med varandra utan att man fabricerar en nyhet som förfalskar verkligheten. Landets två högsta ledare ägnar sig åt att spela teater (låtsas föra en skarp/verklig/spontan diskussion via telefon framför TV-kamerorna) istället för att fokusera på landets bästa. Något motsvarande har jag aldrig stött på i Sverige eller något annat land.
…och kvällens sista länktips med anledning av skogsbränderna. En härlig samling ryska svordomar (som väl dock nästan kan förlåtas med tanke på omständigheterna): http://www.youtube.com/watch?v=vOI6OCHerUI&feature=related
En liten delseger för de protesterande, kanske:
http://community.livejournal.com/blog_medvedev/55238.html
Ja, oväntat var det i alla fall. Vi får väl se om det leder till något konkret.
Rätt beslut av Medvedev tycker jag.
Men kan det vara så att det här är ett försök att försvaga oppositionen, kanske tyckte man att de skulle få ökat stöd och mer sympatier om vägbygget fortsatte?
Och är det så vägbygget stoppas endast tillfälligt för att fortsätta när experterna gjort sina analyser?
[…] överfallet var hans artiklar i dagstidningen Kommersant om det planerade motorvägsbygget genom Himki-skogen, något som har utmanat starka ekonomiska […]
[…] Kalle Kniivilä: Gangstrar och huliganer härjar i Chimki […]
[…] Kalle Kniivilä: Gangstrar och huliganer härjar i Chimki […]