Mycket snack och lite verkstad. Det har hittills varit det samlade betyget på Dmitrij Medvedevs presidentgärning i Ryssland. Men nu har han till och med slutat snacka.
Förra veckan trodde många att Dmitrij Medvedev kanske skulle säga något betydelsefullt i tisdagens årliga tal till nationen. Han antydde det till och med själv, när han den 23 november i sin videoblogg oväntat hårt kritiserade det styrande partiet och det ryska politiska systemet.
Если у оппозиции нет ни малейшего шанса выиграть в честной борьбе – она деградирует и становится маргинальной. Но если у правящей партии нет шансов нигде и никогда проиграть, она просто «бронзовеет» и в конечном счёте тоже деградирует, как любой живой организм, который остаётся без движения.
Om oppositionen saknar minsta chans att vinna i ärlig kamp så bryts den ner och marginaliseras. Men om det styrande partiet aldrig kan förlora någonstans stelnar den till en bronsfigur och bryts till slut också ner, som alla levande organismer som upphör att röra på sig.
På presidentens officiella hemsida fick blogginlägget fick den hoppingivande titeln ”Vår demokrati är ofullständig, och det vet vi mycket väl. Men vi går framåt.”
Spännande. Hur går vi då framåt?
Redan på måndagen tonade presidentens pressekreterare Natalja Timakova ner förväntningarna och meddelade att tisdagens stora tal inte skulle innehålla några sensationer, och att det mest skulle handla om sociala sektorn.
Inga sensationer? Ett märkligt sätt att marknadsföra presidentens stora tal som skulle visa vägen fram till parlamentsvalet nästa år och presidentvalet 2012.
Det var ingen falsk marknadsföring. Dmitrij Medvedev sade verkligen ingenting av större vikt. Plötsligt verkade han mycket nöjd med de kosmetiska reformer i det ryska politiska systemet som han genomfört under sina två och ett halvt år vid makten. En liten justering i reglerna för lokalvalen var allt som behövdes inför nästa valomgång.
Det bästa med den kommande polisreformen var att nya polislagen hade diskuterats på nätet, verkade han tycka. Att många experter ser lagförslaget mest som ett kraftigt slag i luften, när skylten ändras från ”militsija” till ”politsija” men allt annat förblir ungefär som det varit – det var inget presidenten överhuvudtaget brydde sig om att nämna. Den viktigaste lärdomen man kunde dra från arbetet med polislagen var att även andra lagförslag borde diskuteras på nätet.
Medvedev gör verkligen skäl för sitt öknamn ”den virtuella presidenten”. På bloggen är han tuff och allt ska ut på nätet, men när det kommer till kritan händer inget i den icke-virtuella världen.
Nåväl, lite verkstad blev det ändå: mer pengar utlovas till barnfamiljer och barnhälsovård. Nya förskolor ska byggas och gamla rustas upp. Mycket bra – men bara en fortsättning av den politik som Vladimir Putin inledde under sin andra presidentperiod. Och så ska en del statlig egendom säljas ut.
Den ryska makteliten som hade samlats i den pampiga Georgssalen i Kreml avbröt då och då Medvedevs linjelösa linjetal med oengagerade applåder. Konstigast blev det när Medvedev talade om faran för ny kapprustning om inte förhandlingarna om Natos missilförsvar lyckas:
Если нам не удастся выйти на конструктивную договорённость начнётся новый виток гонки вооружений. И нам придётся принимать решение о размещении новых ударных средств…
Om vi inte lyckas komma till ett konstruktivt samförstånd leder det till en ny omgång av kapprusning. Och då måste vi fatta beslut om att placera ut nya vapen…
Innan han hann säga att en sådan utveckling givetvis är i högsta grand oönskvärd avbröts presidenten av applåder från den ärevördiga publiken där även premiärminister Vladimir Putin var med. Ja! Nya vapen!
Nej, nu har Medvedev inget mer att komma med. Efter det här talet framstår han mest som en blek och byråkratiskt velig kopia av originalet, Vladimir Putin. Kanske var det det som var meningen. Rysslands nästa president heter nog Vladimir Putin.
Mer på temat:
11 svar på ”Hoppet ute för den virtuella presidenten”
Ja, för sedan säger Medvedev: ”Совершенно очевидно, что этот сценарий был бы очень тяжёлым.”
Ung. ”det är helt tydligt att det skulle bli ett svårt scenario”
Märkte även att han inte sa ett ord om situationen i Kaukasien trots att Ryssland sedan förra talet drabbats av två svåra bombdåd utanför kaukasus samt att det fortfarande är mycket oroligt. Dessutom var talet en halvtimme kortare än förra året.
Positivt är att han nu åtminstone talar om att placera ut nya vapen som något negativt, till skillnad från 2008 då han hotade med Iskander.
Ja, precis som Kommersant skriver så är det intressantaste med Medvedevs tal inte det han sade, utan det han låt bli att säga.
f.ö. en intressant diskussion om talet finns här
http://yashin.livejournal.com/982927.html
[…] This post was mentioned on Twitter by Kalle Kniivilä, Erik Norbergh. Erik Norbergh said: rekommenderar: Hoppet ute för den virtuella presidenten: Mycket snack och lite verkstad. Det har hit… http://bit.ly/dVEI9K Rysk Mosaik […]
Förbannat väl skrivet.
Har du haft möjlighet att titta på Wikileaks flodvåg av dokument angående Ryssland?
På Guardians hemsida läggs det kontinuerligt ut uppgifter med koppling till USA:s syn på Ryssland. Ett exempel: http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/01/wikileaks-cables-russia-mafia-kleptocracy
Det som jag sett angående Ryssland hittills föranleder ingen kommentar, annat än att den dåliga datasäkerheten givetvis är pinsam för USA. Mer skadliga är publikationerna som handlar om Kinas förhållande till Nordkorea, det blir ännu svårare för Kina och USA att gemensamt arbeta mot Nordkoreas utpressningsförsök när de kinesiska diplomaterna måste vara rädda för att allt de sagt och kommer att säga kan läcka ut.
Mer på det temat här:
http://tttkkk.livejournal.com/199043.html
Andrej Lankov är en av världens mest kompetenta Nordkoreakännare, han har själv läst på universitetet i Pyongyang och är nu professor på ett ansett universitet i Seoul. Jag har läst ett par av hans böcker, följer hans ryska blogg regelbundet, och gillade också hans opinionsartikel i NYT förra veckan:
http://www.nytimes.com/2010/11/25/opinion/25iht-edlankov.html
det är väl bra att milisen byter namn till polisen ett steg i rätt rikning .milisen är ju ett sovjetiskt påhitt precis som leningrad. vad gällande daghem så lär nog generalerna få mer pengar pga paranoian för nato. man kan undra vad dom har för planer eftersom nato tycks utgöra ett sånt stort hot mot ryssland.
[…] Vi börjar med presidentens tal till nationen. Det såg lovande ut, eftersom han några dagar innan hade kritiserat det maktbärande partiet i sin blogg: Om oppositionen saknar minsta chans att vinna i ärlig kamp så bryts den ner och marginaliseras. Me… […]
Ja, idag bekräftades virtualiteten slutgiltigt en gång för alla.
Virtuellt hänger även Prochorov kvar, kolla här i dag på Moskvastationen i S:t Petersburg:
http://www.ipernity.com/doc/kallekn/11473524
Men visst blir man snurrig i huvudet efter alla turerna. Dagens inlägg:
https://www.glasnost.se/2011/rysslands-framtid-ar-har-putin-2024/