Kortare kjolar och färre daghem

Artikeln i Sydsvenskan. Foto: Anna BankMannen ska försörja familjen. Kvinnan ska ta hand om barnen när de är små, och se attraktiv ut. De traditionella könsrollerna har förstärkts efter Sovjetunionens sönderfall – förskolorna har blivit färre och kjolarna kortare.

Jevgenija Kurasjvili är 30 år gammal och arbetar som samordnare av frivilligverksamheten på ett stort barnsjukhus i Moskva. I yrkeslivet är det ingen begränsning att vara kvinna, säger hon.

– Men tidigare arbetade jag på ett stort företag, och jag vet att det där var mycket lättare för en man att bli kallad till anställningsintervju, trots att arbetsgivaren tycker att kvinnorna är bättre som medarbetare – de är mer lojala och vill inte direkt bli chefer.

Enligt rysk lagstiftning är det mamman som har rätt till föräldraledighet i upp till två år. Föräldrapenningen är beroende av inkomsten och motsvarar högst tvåtusen kronor i månaden. Mammaledigheten kan överlåtas till pappan eller till annan nära släkting, men det är mycket ovanligt att pappan stannar hemma.

Jevgenija Kurasjvili och hennes man tjänar lika mycket. Ändå är det en självklarhet för henne att det blir hon som stannar hemma när de får barn. Att han skulle kunna ta en del av ledigheten har de inte ens diskuterat.

– Nej, så gör man inte.

Skulle inte han vilja ta hand om barnet ett tag?

– Det är möjligt att han skulle vilja det, men var skulle man ta pengarna i så fall? Inte så att jag skulle jobba i stället i alla fall.

Varför inte det?

– Varför? Ja, här i landet skulle det var väldigt konstigt att göra så, den tanken finns inte helt enkelt.

Det finns väl några som gör så?

– Jag tror att det kan påverka familjen negativt. Det stör mannen att kvinnan tjänar mer, han kan känna sig otillfredsställd och börja dricka.

Varför är det så ofta männen som har problem med alkohol i Ryssland?

– Jag har funderat på det, det är nog därför att kvinnorna har större ansvar, de måste ta hand om barnen, hålla koll på dem hela tiden. Fast det finns en hel del kvinnor som är alkoholister också.

Sovjetunionens sönderfall har inneburit att antalet allmänna förskolor i Ryssland halverats. Samma sak har hänt med längden på många kjolar, kanske som en synlig manifestation av den större friheten.

– Jag kan klä mig så själv också, men jag kanske går en dag i kort kjol, sen tröttnar jag och byter. Men varför? Kanske tycker våra kvinnor att det är mer intressant att visa sig för männen. Eller kanske finns det fler män i väst?

I Ryssland finns det också många män, framför allt i maktens korridorer. Praktiskt taget alla som bestämmer över landet är män. Det är inget Jevgenija Kurasjvili bekymrar sig mycket över.

– Kanske har männen större talang för det? Och större maktbegär. Kvinnorna är mer intresserade av andra saker.

Hade det inte varit bättre om kvinnorna hade haft mer makt?

– Jag är lite tveksam till det, jag litar inte så mycket på kvinnorna när det gäller makt. Fast inte litar jag på männen heller, så det är ingen lätt fråga. Men det viktiga är att man gör kloka saker, inte om man är man eller kvinna.

.

Manligt och kvinnligt i Ryssland

Mansroll: Mannen ska försörja familjen, öppna dörren för kvinnan och lämna sin sittplats på tunnelbanan för kvinnan. På kvinnodagen den åttonde mars ska männen skänka blommor och choklad till kvinnorna samt hålla skåltal till alla kvinnors ära. De gifta männen ska också dammsuga och diska hemma.
Kvinnoroll: Kvinnan ska vara vacker, ta hand om barnen och hushållet. Dessutom ska kvinnan arbeta, ofta i lägre betalda offentligt finansierade tjänster. En kvinna kan också göra karriär exempelvis som journalist eller företagare, men då är det ofta hennes mamma som får ta hand om barnen.
Vem bestämmer: Männen innehar alla tunga politiska befattningar. Av regeringens 29 medlemmar är två kvinnor. (Social- och hälsovårdsminstern Tatiana Golikova samt ministern för ekonomisk utveckling, Elvira Nabiullina. Den mest inflytelserika kvinnan i rysk politik är S:t Petersburgs borgmästare Valentina Matvienko.
Vem äger: Männen äger Ryssland. Enda kvinnan på listan över Rysslands femtio rikaste är Jelena Baturina på plats 45. Förklaringen till hennes byggföretags stora framgångar är att hennes man är Moskvas borgmästare.
Vem arbetar: Alla arbetar. 51 procent av de sysselsatta i den ryska ekonomin är män, 49 procent är kvinnor.

Sydsvenskan 2010-08-15

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

9 svar på ”Kortare kjolar och färre daghem”

Intressanta resonemang ;-) Till exempel detta:

“Det stör mannen att kvinnan tjänar mer, han kan känna sig otillfredsställd och börja dricka.

Varför är det så ofta männen som har problem med alkohol i Ryssland?

– Jag har funderat på det, det är nog därför att kvinnorna har större ansvar, de måste ta hand om barnen, hålla koll på dem hela tiden.”

Om kvinnorna slipper bli alkoholister därför att de måste ta ansvar för familjen, kanske det skulle hjälpa männen att ta lite mer av samma ansvar? Eller skulle männen då vara tvungna att dricka för att de störs av den rubbade maktbalansen? Knepig situation.

“Det stör mannen att kvinnan tjänar mer, han kan känna sig otillfredsställd och börja dricka.

Har man barn så får man dela på ansvaret anser jag. Och inte känner jag mig mindre värd eller otillfredsställd för att min sambo tjänar mer?
Och inte har jag tagit till flaskan heller och skulle aldrig falla mig in heller…

Undrar hur barnen skulle uppleva något sådant?

Hej!

Jag undrar? Vad tjänar en Rysk arbetare, man som kvinna?
Har hört sägas att dom tjänar runt 1500 kr/ mån?
Kan det stämma?

Medellönen i Ryssland ligger under 20.000 rubel, vilket motsvarar ungefär 5.300 kronor. Privatanställda i Moskva tjänar mer, offentliganställda på landet mindre. Exempelvis lärare ute på landet har ofta löner under 10.000 rubel (2.600 kronor).

Lönerna på landet eller i mindre städer kan vara ännu lägre än så där. Jag hörde nyligen om heltidsanställda som tjänar under 5000 rubel i månaden, men då är det ganska “enkla” arbeten det handlar om, såsom dagisfröken eller vaktmästare.

I Moskva däremot verkar även offentliganställda kunna tjäna uppåt 40-50 000 rubel om de är välutbildade och har lite tur.

Om Folkpartiet får bestämma kan ryska kvinnor komma till Sverige och jobba för lika lite. ;-)

Det var inte mkt till lön inte. 2600-12000 kr ca.
Förstår att många vill komma ut ur landet.

Stängt för kommentering.