Förra veckan greps Ukrainas tidigare finansminister Bohdan Danylysjyn i Tjeckien, på begäran från myndigheterna i Kiev. Politisk förföljelse, säger förra premiärministern Julia Tymosjenko, som tycker att Danylysjyn borde beviljas asyl.
Mycket har ändrats i Ukraina sedan hennes ärkerival Viktor Janukovytj valdes till president i februari. Tymosjenkos partiblock Bjut får inte delta i söndagens regionval. Oberoende tv-kanalers frekvenser dras in och konstitutionsdomstolen ändrar grundlagen så som presidenten vill.
Vallagstiftningen har ändrats så att den gynnar presidentens Regionparti och missgynnar hans motståndare. Tymosjenkos tidigare framgångsrika partiblock får inte delta, eftersom sammanslutningar av flera partier inte längre får registrera kandidatlistor. I stället måste varje parti delta för sig.
Den gripne Danylysjyn är bara en av Tymosjenkos tidigare medarbetare som har fått problem med rättvisan. Anklagelserna om korruption och maktmissbruk duggar tätt, men de drabbar bara presidentens motståndare.
– Detta görs väldigt selektivt. Det pågår en jättestor utredning om korruption mot Tymosjenko själv, men jag tror inte att de vågar sätta dit henne, för då skulle hon få martyrstatus, det görs mer som en varning, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare på totalförsvarets forskningsinstitut FOI.
Konstitutionsdomstolen har gjorts lydig genom att avsätta olydiga domare och tillsätta lojala. Den nya, lydiga domstolen har kommit fram till att konstitutionsändringen från 2004 var olaglig. Därmed gäller återigen den gamla grundlagen som ger presidenten mycket större maktbefogenheter.
– Regionpartiet har full kontroll över domstolarna, och de siktar på att inte släppa makten. Pluralismen är inte borta, Ukraina är inte som Ryssland eller Vitryssland, men riktningen är tydlig, säger Ukrainakännaren Niklas Bernsand vid Lunds universitet.
Domstolarna används också för att begränsa massmedierna. Två kritiska tv-kanaler, TVi och Kanal 5, har fått en del av sina sändningstillstånd indragna. TVi kan nu sända enbart i kabelnätet och över satellit.
– Det drabbar oss därför att alla and ra kanaler tillhör oligarker som är i maskopi med makthavarna. Viktor Janukovytj vill monopolisera yttrandefriheten, säger Vitalij Portnikov, nyhetschef på kanalen TVi.
Ukrainas största tv-kanal Inter tillhör oligarken Valerij Chorosjkovskij som även är chef för landets säkerhetstjänst – en position som gör det möjligt för honom att utöva påtryckningar för att olämpliga sändningstillstånd ska dras in. De flesta stora kanaler har blivit mer försiktiga i sin rapportering.
Journalisterna på nyhetskanalen Kanal 5 stod i spetsen för den orangea revolutionen för snart sex år sedan, när de vägrade lyda direktiven från presidentadministrationen och öppet berättade om listorna på förbjudna ämnen. Nu har kanalen strukit ett politiskt diskussionsprogram från tablån och ersatt det med underhållning.
– Allting som görs här i landet just nu görs för att gynna Regionpartiet, för att låta dem berika sig så länge som möjligt. Men det är bara bra om de sitter kvar ett tag till, för ekonomin är på avgrundens brant, och jag hoppas att de får katastrofen i sin famn, säger Vitalij Portnikov.
Mer på temat:
- RFE/RL – EU Serves Warning To Ukraine Over Democracy
- RFE/RL – Press Freedom Under Threat In Ukraine
- RFE/RL – Ukrainian Opposition Condemns Ex-Minister’s Arrest In Prague
- ”Пєченьє” ”професіоналів” або чому виборів більше не буде
- Телекритика – 5 канал розлучають із власним глядачем?
- Телекритика – 5-й канале, ти куди?
Ett svar på ”Lagen är hård för presidentens ovänner”
quislingarna i kiv lyder bara husbondens röst.