Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko försöker mjölka grannens ko. Det har grannen tröttnat på. I går drog Ryssland åt gaskranen.
Gasräkningen är på motsvarande 160 miljoner euro och Vitryssland har inte betalat, förklarade den ryska gasjätten Gazproms styrelseordförande Aleksej Miller för president Dmitrij Medvedev i går morse. Medvedev nickade och gav klartecken för att minska leveranserna av rysk naturgas till Vitryssland.
I sammanhanget är 160 miljoner euro en struntsumma – Vitryssland har betalat huvuddelen av sin gasräkning, och skulle lätt kunna betala också resten. Konflikten handlar om en mycket större sak.
Förra året bestod över en tredjedel av Vitrysslands export av oljeprodukter, trots att det inte finns några större oljefyndigheter i landet. I många år har stora mängder billig olja importerats från Ryssland, raffinerats i Vitryssland, och sedan exporterats vidare till världsmarknadspriser.
Den rabatterade oljan har hållit den vitryska ekonomin under armarna – och kostat den ryska statsbudgeten enorma summor. Men nu är det slut på det.
I början av året kom Ryssland, Vitryssland och Kazakstan överens om en ny tullunion. Diskussionerna var inte helt friktionsfria. Två gånger lämnade den vitryska delegationen Moskva i vredesmod.
Inte ens vitryska hot om att stänga av strömmen till Kaliningradenklaven hjälpte. Den nya tullfriheten skulle inte längre gälla för rysk olja som återexporteras, och ett stort svart hål skapades plötsligt i den vitryska ekonomin.
När premiärminister Vladimir Putin i mars åkte till Vitryssland för att delta i ett möte inom den nya tullunionen visade det sig att Aleksandr Lukasjenko händelsevis inte var i landet.
Han hade i stället hoppat på sitt eget presidentflygplan och åkt på blixtbesök till Venezuela. Där träffade han sin kollega Hugo Chávez, som lovade att leverera olja till Vitryssland, oklart hur. I slutet av maj bojkottade Vitryssland ett premiärministermöte om tullunionen i S:t Petersburg.
En del av de ryska gasleveranserna till Västeuropa går genom Vitryssland och kan påverkas av bråket – en klar prestigeförlust för Ryssland.
Tidigt i går morse försökte en vitrysk delegation i Moskva komma överens med den ryska sidan, utan resultat. Nu lovar Vitryssland att gasskulden ska betalas inom ett par veckor – men enligt den vitryska sidan är skulden inte alls så stor som den ryska sidan anser.
Hufvudstadsbladet 2010-06-22