Mötesfrihet? Nej, nja… och nej!

Arkivfoto: Lev Ponomarjov grips av kravallpolis vid en demonstration.Tre dagar i administrativ arrest. Det var straffet för den kända 69-åriga ryska människorättsaktivisten Lev Ponomarjov för att han deltagit i en (enligt polisen) otillåten demonstration.

Den så kallade demonstrationen ägde rum på den ryska flaggans dag den 22 augusti, nitton år efter augustikuppen, och gick bland annat ut på att man lade blommor vid det här minnesmärket. Därefter försökte en del av mötesdeltagarna bära en rysk flagga på den breda trottoaren på Novyj Arbat, men stoppades av polisen. Den ryska flaggan har uppenbarligen blivit subversiv i Ryssland.

Enligt polisprotokollet greps Lev Ponomarjov på Novyj Arbat eftersom han vägrade lyda polisen, men enligt andra mötesdeltagare höll han inte i flaggan och greps en bra bit bort, på väg till en annan demonstration som ordnades intill Pusjkinstatyn vid huvudgatan Tverskaja. Tre exakt likalydande vittnesmål från tre poliser gör i alla fall gällande att han vägrade lyda dem, vilket han nu får sota för.

Förra året misshandlades Lev Ponomarjov grovt av okända gärningsmän som attackerade honom utanför hans bostad i Moskva. I år angrep okända motorcyklister bilen som transporterade ljudanläggningen vid ett trafikljus. De lyckades inte ha sönder däcken, men ljudanläggningen kunde ändå inte användas: polisen tillät inte att den togs in på det avspärrade demonstrationsområdet.

Ändå blev demonstrationen vid Puskinstatyn den mest framgångsrika i Moskva på flera år. Ett par tusen personer samlades för att stoppa avverkningen av skogen i Chimki, däribland Jurij Sjevtjuk och flera kända musiker, som dock fick spela utan ljudanläggning.

Tre dagar senare, när gruppen U2 spelade inför en enorm publik i Moskva, bjöd Bono upp Jurij Sjevtjuk till scenen, och de två sjöng en Dylanlåt tillsammans. Tilltaget kan ses som Bonos svar till president Dmitrij Medvedev, som inför konserten hade tagit emot honom och i förbifarten sagt, att för stort samhälleligt engagemang inte är bra för musiker, för det kan gå ut över musiken.

Dagen efter U2-konserten meddelade Medvedev överraskande att vägbygget genom skogen i Chimki ska stoppas i väntan på en ny utredning. Återstår att se vad beslutet leder till – tunga ekonomiska intressen vill att vägen ska dras rakt igenom skogen, för att kunna skövla resten och bygga nya stora köpcentra och bostäder på den värdefulla marken.

I vilket fall är det intressant, att motståndarna av vägbygget, som på alla sätt motarbetats av lokala myndigheter och antingen svartmålats eller förtigits av de regeringstrogna massmedierna, nu plötsligt har lyckats nå fram till Kreml. Det var inte för inte som Bono och Jurij Sjevtjuk valde att sjunga just “Knock, knock, knock on heaven’s door“.

Det betyder dock inte
att det nu är fritt fram för obehagliga opinionsyttringar i Moskva. Inför Bonos konsert greps representanter för Amnesty International som samlade namnunderskrifter vid ingången, precis som de gjort i alla länder där U2 turnerar. Amnestys, Greenpeaces och anti-aidskampanjen ONEs informationstält stängdes också av polisen, som meddelade aktivisterna att “musik och politik är helt olika saker”.

Kampanjen för ryska konstitutionens 31:e paragraf som garanterar mötes- och demonstrationsfrihet får som vanligt svårt att samlas till sin demonstration på tisdagen den 31 augusti. Efter biltävlingar, nyårsfestival, blodgivarkampanjer och andra tillfälliga lösningar har makthavarna i Moskva nu hittat den slutgiltiga lösningen. Triumfalnajatorget vid Majakovskijstatyn är avspärrat, eftersom en parkeringsgarage ska byggas där.

Visserligen har ingen sett några planer för p-huset, men vad gör väl det. Allra först måste arkeologiska undersökningar genomföras på torget, meddelar makthavarna. Till saken hör att ena halvan av torget formar taket till en viadukt för Sadovoje koltso, Trädgårdsringen, en av Moskvas absolut mest trafikerade ringleder. Att bygga ett p-hus där verkar något oortodoxt, och arkeologerna kommer väl på sin höjd att hitta skräp efter arbetarna som på 1960-talet byggde Majakovskijtunneln under torget. Men vad gör väl det, bara man har en bra anledning att stoppa demonstrationen.

PS: De ryssar som i dag samlades i olika städer för att fira Michael Jacksons 52-årsdag hade inga problem med polisen. Kanske för att de inte viftade med ryska flaggor?

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

7 svar på ”Mötesfrihet? Nej, nja… och nej!”

Demonstranterna kämpar för att komma upp till ytan, och som det verkar – för sitt land – med tanke på den ryska flaggan. Det är sannolikt det som Putin och poliserna inte gillar, det hotar hans ställning som rikspatriot, och därmed centralstyrningen.

Oj, uppenbarligen hade jag för bråttom. Jag vet ju att han heter Lev. Namnet var rätt på tre ställen – och fel på två… Vet inte riktigt varifrån den där Jurij dök upp. :-/

Kanske var det Jura Sjevtjuk som spökade, :) Han förekom ju också i artikeln.

Boris Nemtsov greps förresten tydligen också på liknande sätt men friades till skillnad från Ponomarjov (och Michail Sjnejder – Solidarnosts ledare i Moskva – som också fick sitta ett par dagar) i domstol, trots liknande vittnesmål.

Nemtsov greps när han försökte övertyga polisen om att Ponomarjov inte hade gjort sig skyldig till något brott. Han diskuterade länge med befälet, som var resonabel tills han fick andra order över radio. Processen var märklig på många sätt. Nemtsovs redogörelse är läsvärd (på ryska).

http://b-nemtsov.livejournal.com/78747.html

http://b-nemtsov.livejournal.com/79495.html

Robert Amsterdam talade med Lev Ponomarjov efter hans frisläppande (engelska):

http://www.robertamsterdam.com/2010/08/interview_with_lev_ponomarev.htm

denna poliskår verkar ej vara specielt motiverad eller utbildad för att lösa sin uppgift. kommer att bli stora problem på sikt.

Stängt för kommentering.