I dag blir Viktor Janukovytj Ukrainas president, men premiärminister Julia Tymosjenko spelar fortfarande huvudrollen i Ukrainsk politik.
För att göra slut på det politiska och ekonomiska kaoset i landet behöver Ukraina en handlingskraftig regering som kan samarbeta med presidenten. Regeringen måste samtidigt ha stöd i parlamentet, där febriga förhandlingar pågår.
Tymosjenko har bränt alla broar. Hon har gjort allt i sin makt för att stoppa det som händer i dag. Varken en omfattande smutskastningskampanj, en välregisserad bönestund för Ukraina eller en tv-sänd vädjan inför domstol hjälpte.
I ett tal till nationen för en dryg vecka sedan hävdade hon att det i verkligheten var hon som vann presidentvalet. Fosterlandet hotas av en antiukrainsk koalition under en fuskpresidents ledning, varnade hon häromdagen.
Nu måste hon gå, anser inte bara hennes politiska motståndare, utan även en stor del av hennes egna koalitionspartners i parlamentet.
Allt reformarbete i Ukraina har under flera år stått stilla på grund av oupphörliga konflikter mellan president Viktor Jusjtjenko och landets premiärminister, oavsett om den premiärministern hetat Tymosjenko eller Janukovytj.
Det sista landet behöver nu är en fortsättning på konflikten, anser Serhij Tihipko, bankmannen som kom på tredje plats i presidentvalet, efter de två populisterna Janukovytj och Tymosjenko.
– Jag förstår inte varför Julia Tymosjenko försöker hänga kvar vid makten. Hon måste ju förstå att hon därmed bara förvärrar situationen i landet, säger Tihipko i en intervju till affärstidningen Kommersant.
Tihipko är ett av tre namn som Viktor Janukovytj själv nämnt som möjliga premiärministerkandidater. De andra två är parlamentets förre talman Aresnij Jatsenjuk och Mykola Azarov, tidigare vice premiärminister i Janukovytjs regering.
Medan kohandeln i parlamentet pågår balanserar Ukrainas ekonomi på avgrundens rand. Lokalvalet i maj har ställts in eftersom det inte finns pengar i budgeten.
Om det bråkiga parlamentet inte kan få ihop en fungerande regering kan den nya presidenten utlysa förtida parlamentsval. Frågan är om Ukraina har råd med ännu en valkampanj med ytterligare flera månaders politiskt kaos.
Sydsvenskan 2010-02-25
Mer på temat
Ett svar på ”Ny president, gamla problem”
Det gäller verkligen att man under Janukovitj lyckas få ett slut på den röriga politiken i landet, som du skriver. om det blir problem finns ju risken att de orangea får fäste igen. Om något år tänker man kanske “det var nog inte så dåligt ändå”.
Jag hoppas också på en bättre relation med Ryssland. Redan i början av mars träffas de båda presidenterna.