Rasistvåld minskar i Moskva

Ett studentrum på Vänskapsuniversitetet. Foto: Anna BankFärre än ett rasistmord i veckan i år. I Ryssland är det en bra siffra. De värsta rasistgängen i Moskva har ställts inför rätta, och afrikanska studenter på Lumumbauniversitetet är inte rädda för att åka in till centrum.

Folkens vänskapsuniversitets huvudbyggnad är en grå betonglåda i Moskvas södra utkant.

Bostadshusen på andra sidan gatan har utsmyckats med jättelika affischer med bilder på svarta, vita och bruna människor i folkdräkt och texten: “Vänskapsuniversitetet – i ett halvt sekel har vi format världseliten”.

Här skolades och indoktrinerades många av tredje världens ledare på Sovjetunionens bekostnad. De flesta av dagens studenter får betala utbildningen själva. I gengäld slipper de indoktrineringen.

I en sexton våningar hög betongkoloss bor bara kvinnliga studenter. Marie France Umuhoza från Rwanda har tagit den skrangliga hissen ner för att hämta oss. Vi går genom en metalldetektor. Hon lämnar sitt passerkort som pant, och våra passnummer antecknas i en liggare.

Lumumbauniversitetets reklam– Min pappa läste här på åttiotalet, nu är han regeringstjänsteman i Rwanda. Min bror pluggar också här, berättar hon medan hissen med viss möda tar sig upp till femtonde våningen.

Marie France har just avslutat sin ettåriga förberedande kurs i ryska och pratar fortfarande lite stapplande. Till hösten ska hon börja en utbildning i ekonomi.

Korridoren är mörk och golvet slitet. Ett tiotal par skor står i rader vid ingången till rummet där Marie France Umuhoza bor tillsammans med helryska Aljona Kozlova och Machnoza Sultanova, vars föräldrar bor i Ryssland men kommer från Tadzjikistan.

– Jag ville gärna läsa här för jag gillar den internationella atmosfären, att det finns studenter från många olika länder, säger Machnoza Sultanova.

Inga bössor härHon har läst internationell politik i två år och vill bli journalist eller politisk kommentator. Hon pumpar mig snabbt på uppgifter om svensk politik och frågar om det inte blir problem att få ihop en regering om Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen.

– Och hur nationalistiska är de egentligen?

Inte speciellt jämfört med ryska extremnationalister, är svaret. I många år har ryska rasistgäng mördat mörkhyade och andra med icke-ryskt utseende utan att polisen gjort speciellt mycket, fram till för ett par år sedan.

Förra året minskade antalet rasistmord första gången på flera år, efter att medlemmar i flera ungdomsgäng ställts inför rätta.

Marie France Umuhoza har inte märkt något av rasismen under det år hon bott i Moskva.

– Vi har åkt på nattklubb inne i centrum några gånger, det har inte varit något problem. Men vi har blivit varnade för att gå ut ensamma på kvällen.

Källa: Sova-CenterAljona Kozlova påpekar att det finns ställen dit en rysk tjej inte heller bör gå på kvällen.

– Och visst finns det rasism. Men här på universitetet är det härlig stämning, här är alla vänner. Jag kommer att längta hit när jag slutar nästa år.

På väg ut från universitetsområdet talar vi med Eric Marango från Burundi. Han har bott i Moskva i många år, och tycker att rasismen har minskat något.

– Det är inte bra, men det är lite bättre. Polisen har inte stoppat mig för att kolla mina papper på ett par år. En svart kille som står och delar ut reklam vid tunnelbanan på dagtid kan råka ut får glåpord, men knappast något värre.

Ändå är polisen inte alltid att lita på, säger han.

– Jag vara nära att bli misshandlad i ett ödsligt koloniområde, men lyckades fly. När jag såg en polisbil försökte jag vifta och få den att stanna. I stället körde de runt mig och försvann.

.

Vänskapsuniversitetet
LumumbauniversitetetFolkens vänskapsuniversitet grundades 1960 och döptes senare efter det oberoende Kongos första premiärminister Patrice Lumumba som mördades 1961. Belgiens och USA:s regeringar misstänktes för inblandning i mordet. Efter Sovjetunionens fall ströks Lumumba från universitetets officiella namn.
Universitetet har ungefär 35 000 studenter och 7 000 anställda. Undervisningen sker på ryska. Studenter som inte behärskar språket börjar sin utbildning med en ettårig språkkurs.
Huvuddelen av studenterna betalar för utbildningen, avgiften ligger mellan 15 000 och – 50 000 kronor per år. Ryska studenter kan komma in på gratisplatser vars antal varierar från 5 till 50 procent, beroende på hur populär utbildningen är.

Sydsvenskan 2010-07-14

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

6 svar på ”Rasistvåld minskar i Moskva”

Jag tittade på denna statistik och det framstår som om detta är en liten trend men som med all statistik… Tydligen består minskniningen enbart av utrikes hemhörande människor. De som är kaukasier och asiater men medborgare i Ryssland råkar däremot ut för ett ökat antal överfall och mord men detta betecknas som domestic. Eller har jag helt gått vilse. Om min tolkning är rätt så har alltså situationen förvärrats. Antalet utlänningar är betydligt mindre än de med mörare hy eller hår som är hemmahörande i Ryssland. Varför det ena enbart skall räknas som främlingsfientligt/rasistiskt är för mig obegripligt.

Om antalet rasistsiska brott faktiskt har ökat så undrar man konspiratoriskt varför man flaggar för att det minskat. Är det en del av moderniseringen och en önskan att inte skrämma investerare?

Vad är grunden till ditt antagande att det enbart skulle handla om våld mot utländska medborgare? Har du läst igenom rapporterna på Sova Centers hemsida? Där står väl inte att brottsligheten mot ryska medborgare med ickeryskt utseende skulle ha ökat?

Det är som vanligt när man skall finna vad man letar efter, det är helt borta. Det var inte på sovas sida, jag har mer för mig att jag såg distinktionen hos RFERL eller HRW eller någon annan pålitlig källa men nu börjar jag undra lite, kan jag ha drömt det. Kan det vara värmen? Jag återkommer om/när jag hittar var jag läste det hela.

Mycket bra och läsvärd artikel, Kalle! Jag visste knappt att detta lärosäte fanns kvar.

Det skulle vara intressant att se någon gång någon undersökning av vad som blev av alla dem från olika länder i tredje världen och diverse “progressiva länder” (sic!) som gick ut detta universitet (när det fortfarande hette Lumumbauniversitetet).

Man undrar om det idag i Angola, Vietnam, Kuba, Nicaragua, etc etc finns väldiga nätverk av rysktalande alumni som fått sin världsbild formad under åren i Moskva på 60, 70 och 80-talen.

Frågan är hur denna världsbild i så fall ser ut för dem idag: Inte heller då (för 20,30,40 år sedan) var ju Moskva fritt från rasism och det var inte alltid populärt bland den ryska befolkningen när ex svarta studenter dejtade ryska flickor. Men toleransnivån var nog ändå betydligt högre då än den är idag, när den nationalistiska anden är släppt ur flaskan och knappast går att stoppa tillbaka dit.

Stängt för kommentering.