Efter helgens misshandel av den kända journalisten Oleg Kasjin beordrade president Dmitrij Medvedev överåklagaren Jurij Tjajka att ta utredningen av fallet under ”särskild kontroll”.
Trycket på att gå till botten med angreppen ökade när ännu en journalist misshandlades i Moskva tidigt på måndagen, men hittills har den ryska rättsapparaten visat sig bättre på att straffa regeringskritiker än på att hitta dem som mördar och misshandlar journalister.
För två år sedan misshandlades journalisten Michail Beketov. Precis som Kasjin hade även han skrivit kritiska artiklar om ett omstritt motorvägsbygge i staden Chimki utanför Moskva. Beketov sitter nu i rullstol och kan inte prata.
Beketovs ”dåliga hälsa” har angetts som en anledning till att polisundersökningen i fallet avstannat. Däremot pågår fortfarande en rättsprocess där Beketov anklagas för förtal av guvernören i Chimki, som han beskyllt för korruption.
Förtalsrättegångar mot journalister och människorättsaktivister är vanliga i Ryssland. Under sina arton år som Moskvas borgmästare stämde Jurij Luzjkov sina kritiker för förtal när de anklagade honom för korruption och maktmissbruk. Han vann alltid.
När den radikala oppositionspolitikern Eduard Limonov i en radiointervju klagade på att domstolarna i Moskva alltid fattar sådana beslut som borgmästaren vill ha, blev Luzjkov arg, stämde Limonov för förtal – och vann igen.
Första gången Jurij Luzjkov inte fick som han vill i ett förtalsmål var i oktober i år. Då var han inte längre borgmästare.
Ryssland måste minska det politiska trycket på domare och få ett slut på trakasserier mot försvarsadvokater, anser Europarådet. Den nu pågående andra rättegången mot oljekungen Michail Chodorkovskij nämns som ett av flera exempel på politiskt motiverade processer.
President Dmitrij Medvedev, som själv är jurist, har sagt att landet måste bli en modern rättsstat, med välfungerande, opartiska domstolar.
I praktiken har de förändringar som han genomfört varit små, på samma sätt som de flesta av hans reformer. Lagar har ändrats så att fler domstolsdokument blir tillgängliga för allmänheten.
Michail Chodorkovskij själv hyser inga större förhoppningar om en snabb förändring av det ryska rättssystemet. I en intervju till tidningen Novaja Gazeta säger han att hela det ryska samhället lider av kollektiv schizofreni:
– Nästan allting är något annat än vad det utger sig för att vara. Partierna är inte exakt partier, fackförbunden är inte riktigt fackförbund. Domstolarna är inga domstolar.
De rättigheter som finns skrivna i lagen upprätthålls enligt Chodorkovskij inte av domstolarna, eftersom de som dömer antingen är rädda för makthavarna eller helt enkelt är en del av systemet. Därför får den styrande byråkratin alltid igenom sin vilja, menar han.
Det ryska domstolsväsendet har inte genomgått någon grundläggande reform sedan Sovjetunionens sönderfall. På sovjettiden var domarna kommunistpartiets lydiga tjänare, nu godkänns domarkandidater av en speciell avdelning på presidentkansliet.
Enligt ryska bedömare fungerar domstolarna ofta bra – så länge inga ekonomiska eller statliga intressen är inblandade.
4 svar på ”Rysk rättvisa – under särskild kontroll”
[…] Kalle Kniivilä: Rysk rättvisa – under särskild kontroll […]
[…] Andra som bloggar om Oleg Kasjin: Lindrig huliganism, Kalle Kniivilä, […]
Varje gång när orden ”särskild kontroll” talas i Russland från de högsta positionerna (särskilt när någon av journalister eller opposition aktivister blir anfallit eller även dödat) förstår jag klart att ännu en stor brott kommer att bli glömd och nu allt man kan göra är att vänta på en annan stor mord att komma.
[…] som bloggar om Oleg Kasjin: Lindrig huliganism, Kalle Kniivilä, och Kalle […]