Den extremt torra och heta sommaren har varit ödesdiger för den ryska spannmålsskörden. För att hindra att spannmålspriset stiger för mycket har den ryska regeringen tagit till gamla beprövade metoder och förbjudit export av spannmål.
Producenterna vill givetvis ogärna sälja sitt spannmål när det inhemska priset är lägre än världsmarknadspriset, vilket i sin tur har fått Vladimir Putin att meddela att det inte är någon idé att lagra spannmål i väntan på högre priser – exportförbudet kommer inte att hävas förrän tidigast om ett år. De sovjetiska reflexerna sitter djupt.
Det finns ingen anledning att befara att livsmedelspriserna stiger, meddelar myndigheterna, samtidigt som priserna stiger snabbt, framför allt på stapelvaran bovetegryn som folk har börjat hamstra. Och där verkar det som om Ryssland får smaka på sin egen medicin: uppgifter från Vitryssland gör gällande att exporten av vitryskt bovetegryn till Ryssland stoppas tills vidare.
Enligt vitryska vice jordbruksministern Vasilij Sedin måste landet i första hand tillfredsställa sitt eget bovetebehov. Helt fel och mot alla överenskommelser, tycker president Dmitrij Medvedev, som nu har gett första vice premiärministern Igor Sjuvalov i uppdrag att förklara för regeringen i Minsk att de två länderna faktiskt har ingått tullunion, och att vitryskt bovete därför måste kunna levereras fritt till Ryssland. Lycka till.
Förresten är det intressant att Ryssland numera i vanliga fall är en stor exportör av spannmål, trots att skördarna inte är större än de var i slutet av 1980-talet, när livsmedelsbristen var skriande trots att Sovjetunionen importerade stora mängder spannmål.
Beroendet av spannmålsimporten och oljeexporten var faktiskt en viktig anledning till Sovjetunionens undergång: när spannmålspriserna steg samtidigt som oljepriserna var rekordlåga rasade ekonomin ihop.
Förklaringen till det faktum att Ryssland inte längre importerar spannmål är enkel: den inhemska kött- och fjäderfäproduktionen har kollapsat. Det behövs inte längre spannmål till foder, i stället importerar Ryssland kött och frysta kycklingar från världsmarknaden.
Att nu ta till protektionistiska åtgärder, när landets livsmedelsförsörjning är helt beroende av världsmarknaden, verkar därför aningen motsägelsefullt.
Inte heller känns det helt klockrent att som Putin och Medvedev nu hota med hårda sanktioner mot alla som “utan anledning” höjer priserna på spannmål. Visserligen finns det monopolistiska tendenser som bör motarbetas på den ryska livsmedelsmarknaden, men oförsiktiga åtgärder kan i stället för att stärka den sunda konkurrensen leda till den svarta börsens återkomst.
De första stegen mot en svart marknad är redan tagna, om man ska tro på det Mevedev själv sade i dag på ett möte om livsmedelssituationen:
Зачастую вечерами из крупных розничных сетей, из магазинов вынимают эту самую гречку: просто подъезжают грузовики, покупают мешками эту гречку и, естественно, продают потом на рынке или в маленьких магазинах, палатках всяких разных. Мы же понимаем, что магазин тоже не должен этого делать, потому что совершенно очевидно, что это отпуск продукции, отпуск товара не розничному потребителю, а оптовику, а цель магазина – в другом.
Ofta töms de stora livsmedelskedjornas butiker på bovetegryn på kvällarna: det kommer lastbilar, man köper säckvis av bovetegryn, och givetvis säljer man sedan det i små butiker och alla möjliga tält. Det är ju klart att butikerna inte ska göra så här, eftersom det är uppenbart att det här är försäljning av livsmedel, försäljning av varor inte till vanliga konsumenter utan till grosshandlare, och butikens uppgift är en annan.
Stämmer det Medvedev säger är det ett tydligt tecken på att marknaden inte fungerar – troligen därför att de stora kedjorna säljer bovete under inköpspris, eftersom de är rädda för makthavarnas vrede. Följden kan bli tomma hyllor i butiken, vilket knappast är rätt sätt att stoppa hamstringen.
Och vad är det Medvedev gör då? Jo, han lovar att matpriserna ska regleras hårdare. Genialt.
Mer på temat:
- Ingemar Nilsson: Rysslands jordbruk 1990-2009 (pdf, i Östbulletinen 1/2010)
- ITAR-Tass – Medvedev promises to curb speculative price growth
- ITAR-Tass – President Medvedev urges governors to go shopping to check prices
- Эхо Москвы – «Недостатка мяса, молока и сахара в России не будет» – заявил Дмитрий Медведев
- Эксперт – Цены растут на жаре
- РСН – “Законы рынка действуют всё меньше и меньше, действует административное распределение больше и больше.”
- Kremlin.ru – Выступление на заседании президиума Государственного совета «О регулировании внутреннего продовольственного рынка»
3 svar på ”Ryssland får smaka på sitt eget bovete”
Jag föreslår att man sätter upp webkameror i alla större livsmedelsbutiker, så att Putvedev kan sitta hemma och vakta så att ingen köper misstänkt många påsar bovete.
Utmärkt idé. Fast det kanske blir lite dyrt med så många kameror. Eventuellt kan man i stället införa ransoneringskort? Jag har några kvar från sovjettiden, de kan användas som mall:
För övrigt undrar jag om Medvedev överhuvudtaget vet vad han snackar om, eller om han bara upprepar hörsägen. Sergej Parchomenko tar upp frågan på ett förtjänstfullt sätt i sitt utmärkta program Sut sobytij på Echo Moskvy:
http://www.echo.msk.ru/programs/sut/707766-echo/
Вот не пойму: тебе не надоест никак гадости про нас писать, про Швекцию слабо небось, а они вас, финнов, за людей вообще не держат.
Дурак ты, Калле.