Ett andra Ryssland

Nu räcker det, tyckte dramaturgen Jevgenij Kazatjkov. Varför ska minoriteten som vill ha frihet och rättvisa fortsätta att dunka huvudet i väggen och försöka ändra situationen. Huvuddelen av befolkningen är ju nöjd med sakernas tillstånd. Är det inte bättre att sluta dagdrömma om ett demokratiskt Ryssland inom landets nuvarande gränser, och i stället bygga ett nytt, bättre Ryssland, en ny rysk republik någon annanstans.

Tanken påminner lite om Vasilij Aksionovs roman ”Ön Krim” (finns på svenska), där han fantiserade över vad som kunde ha hänt om röda armén under ryska inbördeskriget aldrig hade intagit Krimhalvön, efersom Krim i boken var en ö.

Så här skrev Kazatjkov:

Ведь есть пример Тайваня, есть пример Израиля, есть пример Америки, есть Южная Корея… Ну да, не везде получилось без крови, но… Лучше умирать стоя и за реальный оазис, чем жить на коленях, мечтая об огромном осушенном болоте.

Som exempel finns ju Taiwan, exemplet Israel finns, Amerika finns och Sydkorea… Nåväl, alla har inte klarat sig utan blodspillan, men… det är bättre att dö stående, för en verklig oas, än att leva på knäna och bara drömma om att torrlägga det enorma träsket.

Kazatjkov kanske inte menade sitt inlägg som ett seriöst förslag utan som ett intressant tankeexperiment. Det är i alla fall så många intellektuella uppfattat det i den omfattande diskussion som följt. Andra har ställt konkreta frågor: hur ska lagarna stiftas, vem ska vi ta med till vårt andra Ryssland, och var ska det ligga? En del menar att det inte är någon idé att försöka – det skulle bli samma gamla Ryssland en gång till, bara på ett annat ställe.

Diskussionen blev så intensiv att radiostationen Echo Moskvy på torsdagskvällen ägnade den ett helt program på nästan en timme. Först fick Jevgenij Kazatjkov utveckla sin idé, sedan fick lyssnarna ringa in och säga sitt, och så blev det telefonomröstning: är idén realistisk eller bara en utopi?

Konstigt nog tyckte hela 43% av lyssnarna som röstade att det visst var en realistisk idé att grunda ett nytt Ryssland någon annanstans. Många av dem som ringde in kom med konkreta förslag på var det nya, demokratiska Ryssland skulle kunna få plats.

En rolig idé var att Ryssland, Ukraina och Vitryssland skulle skänka en liten bit jord var till en ny statsbildning på det ställe där ländernas gränser möts. När det fina nya, demokratiska föregångarlandet väl var i gång skulle det kunna fungera som exempel för de korrupta och mindre demokratiska grannarna, menade en lyssnare.

Knappast, tyckte programledaren – ett sådant exempel skulle inte grannarna vilja ha, ett sådant försök skulle mejas ner med kulsprutor direkt i lindan.

En annan lyssnare föreslog Kaliningrad, som skulle kunna bli en dörr till Europa – ”ett fönster har vi ju redan”, påpekade han. Det var ju så Peter den Store såg S:t Petersburg, ett fönster till Europa. Några tyckte att det nog fanns gott om plats för ett litet ryskt samhälle i norra Kanada, och flera verkade beredda att göra slag i saken och flytta till det nya Ryssland, så fort de fick reda på var det låg.

Så ringde en kvinna och berättade att allt detta redan finns: i Oregon. Där bor det 40 000 gammaltroende som bevarat den riktiga ryska kulturen, de ryska sederna och byggt fina ortodoxa kyrkor, sade hon. Någon annan diskussionsdeltagare tyckte att det redan finns ett andra Ryssland i London, en del menade att Goa är på god väg att bli ett tredje.

Men 57% av lyssnarna tyckte ändå att det här med ett andra Ryssland någon annanstans bara är en utopi. En del menade att det i stället kanske går att uppgradera det Ryssland som redan finns, exempelvis lyssnaren som skickade in följande meddelande:

Другая Россия в нас самих, и когда таких Россий будет много, мы сравним, чьи идеи лучше, тогда и начнем за них бороться. /…/ Мы живем не просто в переходный период в жизни России, но все человечество вступает во что-то новое. Может, и мы придумаем что-то новое, и тут-то опередим всех.

Det andra Ryssland finns inom oss själva, och när det blir många sådana Ryssland, då kan vi jämföra och se, vems idéer som är bäst, och så börjar vi kämpa för dessa idéer. /…/ Vi lever i en övergångstid som inte bara gäller Ryssland, hela mänskligheten håller på att gå över till något nytt. Kanske hittar också vi på något nytt, och då kan vi bli främst av alla.

Kanske var det precis detta som var tanken med Kazatjkovs provokativa utspel om ett andra Ryssland någon annanstans. Men de flesta verkar hålla med Kazatjkov om att majoriteten av ryssarna är tillfreds med dagens utveckling. Då blir det kanske ändå inget andra Ryssland. I alla fall inte i Ryssland.

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

Ett svar på ”Ett andra Ryssland”

Stängt för kommentering.