Ett hemligt val är väl säkrast?

I dag valdes S:t Petersburgs avgående och inte speciellt populära borgmästare Valentina Matvienko till fullmäktigeledamot för två stadsdelar i S:t Petersburg. Preliminära resultat visar att hon fick 95,6% av rösterna i stadsdelen Petrovskij.

Från den andra stadsdelen, Krasnenkaja retjka, fanns på söndagskvällen inga preliminära resultat, men ingen tvivlar på att hon vinner stort även där. Konkurrensen är nämligen inte så hård, eftersom det inte råkade bli känt att det överhuvudtaget skulle ordnas val innan det var för sent för hennes motståndare att kandidera. Dessutom var vallokalerna på helt andra ställen än vanligt, så att många inte hittade. Begreppet hemliga val har därmed fått en helt ny innebörd.

Guvernören Matvienko har givetvis ingen tanke på att bli fullmäktigeledamot, trots att det enligt valresultatet är vad över 95 procent av väljarna vill att hon ska bli. Visserligen var det bara 36% av valmanskåren som röstade, och många av rösterna kom från en militärhögskola vars elever var utkommenderade till vallokalerna.

Hela spektaklet behövdes därför att ett ljushuvud som heter Medvedev kom på att Matvienko skulle passa bra som talman i parlamentets överhus, federationsrådet.

Javisst, herr president, sade Matvienko. Ingen av dem råkade tänka på att Matvienko faktiskt inte sitter i parlamentets överhus, något som skulle kunna ses som ett minimikrav för att bli talman.

Inte nog med det. Visserligen är det de lokala parlamenten som utnämner sina representanter till överhuset, och de är givetvis lätta att styra, för där har alltid maktpartiet Enade Ryssland egen majoritet. Men ingen hade tänkt på att den som ska utnämnas till ledamot i överhuset först måste bli folkvald ledamot i ett lokalt fullmäktige.

Nå, detta var givetvis en petitess som var lätt att rätta till. Matvienko kandiderar i all tysthet två stadsdelar. Att det ordnas val där, och att hon kandiderar, blir känt först när det är för sent för oppositionens representanter att kandidera. Då var det klart. Jo, någon ska rösta också.

För att se till att väljarna stannar hemma och inte åker till stugan på valdagen tvingas de lokala företagarna ordna underhållning och rabatter. Journalisten Aleksandra Garmazjapova som avslöjar det hela får sparken och artikeln stryks från nyhetssajten Fontanka.ru. Den finns kvar på hennes sida i vKontakte (ryska motsvarigheten av Facebook), och nu även i engelsk övesättning hos Opendemocracy.net.

Oppositionspolitikern och före detta guvernören Boris Nemtsov skuggas och grips av polisen den 14 augusti när han åker till S:t Petersburg för att uppmana väljarna att rösta mot alla kandidater som protest mot det manipulerade valet. Polisen blockerar trappuppgången i höghuset som han hunnit besöka, stänger av hissen och förhör de boende som kommer ut för att få reda på om de fått valmaterial av Nemtsov.

Men inte nog med det. När han och hans anhängare nästa dag fortsätter att uppmana folk att rösta mot alla kandidater angrips de av en grupp ungdomar som verkar tillhöra den Kremlvänliga rörelsen Nasji. I alla fall dirigerar den lokala Nasjiledaren gruppen som kastar sten och ägg. Polisen som står i närheten gör inget.

En grupp äldre kvinnor som står intill förklarar för tv-kamerorna att den rika tjuven Nemtsov ska hålla sig borta från S:t Petersburg. De berättar hur bra allt har blivit med Valentina Matvienko: pensionen har höjts. Två dagar senare dyker samma kvinnor upp igen framför kamerorna, när guvernören Matvienko ska möta “representanter för allmänheten”.

Och nu har alltså den goda guvernören fått 95,6% av rösterna. I ett hemligt val.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

3 svar på ”Ett hemligt val är väl säkrast?”

“Valet” har kommenterats på Twitter bland andra av den anonyme twittraren Rsyslands Persident med följande oslagbara
ord:

Сотрудники избиркомов – как покупатели бензина. Их уже не устраивает 78 и даже 92. Они предпочитают 95 и 98.

(Medarbetarna i valnämnderna är som bensinköpare. De är inte längre nöjda med 78 och inte ens med 92. De vill ha 95 och 98.)

Till saken hör att 78 och 92 var vanliga oktantal på Sovjettiden.

Stängt för kommentering.