De bakbundna händerna lyftes allt högre, tills det knakade i axellederna. Till slut var smärtan så outhärdlig att Ales Michalevitj lovade göra allt de maskerade torterarna krävde. Han ringde sin fru.
– Det var hans röst, men det var inte hans sätt att tala, sade Milana Michalevitj till den vitryska oppositionstidningen Nasja Niva den 11 januari.
Ales Michalevitj uppmanade henne att inte åka till polska parlamentet, dit hon bjudits för att tala om situationen i Vitryssland. Hon försökte åka trots varningen, men stoppades av vitryska säkerhetstjänsten.
Oppositionskandidaten Ales Michalevitj var försiktig i sin kritik mot sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko under presidentvalskampanjen i december. Han uppmanade inte sina anhängare att delta i den stora protestdemonstrationen på valkvällen den 19 december, men var själv på plats. Följande natt greps han av KGB.
Michalevitj anklagas för ”våldsamt upplopp” och hotas av ett mångårigt fängelsestraff. Den 19 februari släpptes han på fri fot i väntan på rättegång men får inte lämna Minsk.
Han återhämtade sig efter en dryg vecka och bestämde sig för att berätta vad han hade varit med om. Michalevitj sammankallade en presskonferens i den vitryska huvudstaden. Inför journalisterna rev han sönder ett papper och sade att det var hans samarbetsavtal med KGB.
Ales Michalevitj sade sig ha utsatts för tortyr ett antal gånger i KGB-häktet, första gången den 10 januari. Fångarna förnedrades regelbundet. De tvingades bland annat stå nakna länge i ett kallt rum, extremt bredbenta, med händerna mot väggen och göra knäböjningar.
Lysröret i celltaket släcktes inte på natten, fångarna tvingades sova i en bestämd position och vakterna väckte dem om de i sömnen råkade täcka ansiktet, säger Michalevitj.
En talesman för KGB avfärdar anklagelserna om tortyr. Michalevitj är fortfarande på fri fot, men efter att journalisten Natalja Radina berättat om sina erfarenheter i KGB-häktet hämtades hon till förhör och fick höra att hennes tillfälliga frigivning kan avslutas när som helst om hon inte håller tyst.
Den vitryska människorättsorganisationen Viasnas ordförande Ales Beljatskij har vänt sig till landets åklagarmyndighet och krävt en utredning av tortyranklagelserna.
Viasna har förbjudits av myndigheterna och Beljatskij själv hotas nu av två års fängelsestraff för att han vägrar att lägga ner verksamheten.
Mer på temat: