Simsalabim, radioaktiviteten är borta!

Till slut har de ryska myndigheterna kommit fram till hur man kan bli av med de enorma miljöproblemen i Tjeljabinsk, staden som är berömd för att vara den mest radioaktivt förorenade platsen på hela jordklotet. I alla fall 80% av miljöproblemen kan man slippa snabbt, enkelt och billigt. Mig veterligen har knepet aldrig använts tidigare, det kanske är något som bara en rysk byråkrat kan komma på.

Prislappen på att städa undan 80% av miljöproblemen, däribland följderna av en lång rad allvarliga, mycket allvarliga och extremt allvarliga incidenter på kärnavfallsanläggningen Majak, är anspråkslös, ynka 359.167 rubel, eller drygt 90.000 svenska pengar. Men hur är det möjligt att klara uppgiften med så liten budget?

Lika genialt som enkelt: man behöver inte alls göra något åt de radioaktiva skogarna eller de förorenade vattendragen. I stället tillämpar man kreativ sökmotorsoptimering, och vips är allt borta. Inget går att hitta. Och det är inget skämt, det är uppenbarligen exakt så de statliga myndigheterna i Tjeljabinsklänet har tänkt när de lagt ut sin anbudsförfrågan på den statliga webbplats där alla offentliga upphandlingar publiceras. Det var också där Aleksej Navalnyjs medarbetare upptäckte dokumentet.

Så här står det (klicka på bilden för att läsa ryska originalet):

Genomförandet av Tjänsterna ska leda till att de första tio länkarna i de ovan nämnda sökmotorerna som resulterar från följande 15 sökningar (sökbegrepp): ”Oziorsk”, ”Karabasj”, ”PO Majak olycka”, ”Oziorsk PO Majak”, ”floden Tetja”, ”Musljumovo”, ”strålning i Tjeljabinsk”, ”olyckan i Kysjtym”, ”Karabasj ekologi”, ”planetens smutsigaste stad”, ”Rysslands smutsigaste stad”, ”Karabasj ekologi”, ”ekologi Tjeljabinsk”, ”ekologi i Tjeljabinsklänet”, ”Urals ekologi” måste innehålla positiva eller neutrala bedömningar av den ekologiska situationen i Tjeljabinsk och Tjeljabinsklänet. Undantag görs för länkar till artiklar på webbplatsen http://ru.wikipedia.org/. Mängden negativt material ska inte överstiga 20%, med andra ord inte fler än 30 rader av de sammanlagt 150 raderna i vardera söksystem.

Hur det är tänkt att det önskade resultatet skall uppnås framgår inte, men det är väl det gamla vanliga: man skapar enorma mängder klonade sajter med ”positiv” information som länkar till varandra och till riktiga webbplatser och använder alla möjliga knep och knåp för att få sökmotorerna att tro att detta verklighen är seriösa sajter med tillförlitlig information.

De två söksystem som avses är Google och den stora ryska sökmotorn Yandex. Åtminstone vad gäller Google är det ganska uppenbart att de digitala Potiomkinkulisserna kommer att falla tämligen omgående. Google gillar inte oärlig sökmotorsoptimering och har på senare tid trappat upp kampen mot otyget. Dessutom kommer de nu att vara på sin vakt, när det väl är känt vad det är för fiffel och båg ryska myndigheter sysslar med.

Vid närmare eftertanke kan detta knappast vara första gången som statliga myndigheter sysslar med den här typen av verksamhet, även om just försöket att gömma undan föroreningarna i världens mest förorenade stad verkar ovanligt korkat. Däremot kan det mycket väl vara första gången som myndigheterna själva avslöjar vad de sysslar med. Uppenbarligen trodde tjänstemännen i Tjeljabinsk att om detta nu är vad alla gör så är det väl inte heller något man behöver göra någon större hemlighet av.

Nu har någon kommit på andra tankar. På torsdagseftermiddagen, när jag såg nyheten, var det fortfarande inga problem att titta in på den statliga sajten och ladda ner upphandlingsdokumenten. Några timmar senare var allt borta – i stället visar sajten en stor blaffa i ryska flaggans färger, med texten ”Schemalagt underhåll pågår på den Officiella sajten. Medan arbete pågår är det inte möjligt att använda sökfunktionen och bokmärkesfunktionen.”

Det blir intressant att se vad som dyker upp när det schemalagda arbetet är över. Under tiden kan vi fundera på det en orolig rysk Wikipediaadministratör slogs av när han läste dokumentet: varför är sidor i ryska Wikipedia ett undantag som man inte tar hänsyn till i procenträkningen? Kan det vara så att myndigheterna också har ett annat projekt som går ut på att redigera artiklar i Wikipedia på lämpligt sätt?

Man kan också passa på och titta på några av de saker myndigheterna i Tjeljabinsklänet inte vill att vi ska se, exempelvis olyckan i Kysjtym eller floden Tetja och fundera hur man ska gå till väga för att få fram sökresultat med 80% neutral eller positiv information med sådana sökbegrepp. Kanske var anslaget ändå lite i underkanten?

PS: Det kanske verkligen var planerat underhåll som under torsdagskvällen tillfälligt stängde tillgången till upphandlingsdokumenten, hur otroligt det än kan verka. Nu är allt på sin plats igen, inklusive kontraktsförslaget som jag citerar ovan. Och det är alltså myndigheterna på länsnivå (oblast) som står bakom beställningen.

Mer på temat:

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

2 svar på ”Simsalabim, radioaktiviteten är borta!”

Stängt för kommentering.