Sju års fängelse för maktmissbruk och korruption. Det väntas bli straffet när domen mot Ukrainas förra premiärminister Julia Tymosjenko faller i mitten av september. Bara presidentens ovänner riskerar åtal.
Julia Tymosjenko anklagas för att ha överträtt sina befogenheter när hon 2009 skrev på ett avtal om gasleveranser från Ryssland.
I början av augusti häktades hon under pågående rättegång, eftersom hon vägrade att ställa sig upp för domaren och skickade hånfulla Twittermeddelanden under rättegången. Hon krävde också en ukrainsk tolk när ett vittne talade ryska, trots att ryska är hennes modersmål.
Det rysktalande vittnet var Ukrainas nuvarande premiärminister Mykola Azarov. Han och Tymosjenko har i många år anklagat varandra för korruption. Tymosjenkos krav på tolk var en politisk markering – hon menar att den nuvarande regeringen går i Rysslands ledband.
Precis samma sak hävdar åklagaren om Tymosjenko. Enligt åtalet gick hon med på ett överpris för rysk gas i utbyte mot att ryska myndigheter låter bli att åtala henne för ekonomiska oegentligheter i mellanhavanden med ryska försvarsministeriet på 1990-talet.
Själv hävdar Tymosjenko att gasavtalet var det bästa som gick att uppnå, men anklagelsepunkten visar hur sammanvävda ekonomiska och politiska intressen har varit i Ukraina ända sedan landet blev självständigt för nästan exakt tjugo år sedan.
Liknande anklagelser skulle kunna riktas mot många andra ukrainska politiker på hög nivå, men hittills har bara Tymosjenko och hennes tidigare inrikesminister Jurij Lutsenko hamnat bakom galler.
Det ukrainska rättsväsendet är känt för att tjäna makthavarna, och detaljer som framkommit under rättegången mot Tymosjenko tyder på att president Janukovytj personligen styr domstolen. En del bedömare tror att Janukovytj helt enkelt vill ta ut hämnd på sin motståndare, men Ukrainakännaren Niklas Bernsand vid Lunds universitet menar att det finns ett djupare syfte.
– Det är ett sätt att sända en signal till de politiska och ekonomiska eliterna i Ukraina. Den nu styrande gruppen av oligarker vill visa att de vunnit kampen, och att Ukraina lämnat den pluralism som präglade landet under den orangea tiden.
Domen väntas i mitten av september, och många bedömare väntar sig ett långt fängelsestraff i avskräckande syfte. Ihärdiga rykten i Ukraina hävdar att presidenten redan har fattat beslut om strafftiden: sju år.
Bakgrund: Den orangea revolutionen
- Julia Tymosjenko var en av ledarna för den orangea revolutionen i Ukraina, som hösten 2004 ledde till att det skandalomsusade presidentvalet gjordes om.
I den nya valomgången vann oppositionens kandidat Viktor Jusjtjenko över den dåvarande premiärministern Viktor Janukovytj. Tymosjenko blev premiärminister. - Resultatet av den orangea revolutionen sågs som en storseger för demokratin, men segrarna var snart i luven på varandra och regeringskoalitionen sprack. I stället för den önskade utvecklingen mot en demokratisk rättsstat handlade ukrainsk politik allt mer om ömsesidig smutskastning och selektiv rättsskipning.
- Den orangea revolutionen var definitivt över när revolutionens förlorare Viktor Janukovytj vann över Julia Tymosjenko i andra omgången av presidentvalet i februari 2010. Hennes regering tvingades avgå i mars 2010.
Ett svar på ”Tymosjenko väntas få hårt straff”
Mycket sorgligt att Ukraina alltmer tycks gå samma väg som Ryssland. Döms Timosjenko till ett långt fängelsestraff blir hon på flera sätt Ukrainas motsvarighet till Chodorkovskij.