Virus hotar ryska demonstranter

Ryssar varnas för att delta i dagens stordemonstration mot valfusk “för att inte bli förkylda”. Gymnasieelever som demonstrerar får inte ta slutexamen.

Makthavarna i Moskva är påtagligt nervösa inför dagens demonstrationer mot valfusket i förra helgens parlamentsval. Protestmöten är planerade i tiotals städer runt om i Ryssland, och demonstrationen i Moskva förväntas bli den största oppositionsmanifestationen på mer än ett årtionde.

Den första stora demonstrationen mot valfusket ägde rum på måndagskvällen. Då hade myndigheterna oväntat gett tillstånd till en demonstration med högst 300 deltagare. Både arrangörerna och polisen blev tagna på sängen, när uppemot 8 000 missnöjda Moskvabor dök upp.

Inför dagens demonstration fick arrangörerna återigen ett tillstånd för ett protestmöte med högst 300 deltagare. När tiotusentals personer hade anmält sig till demonstrationen på Facebook och på den ryska motsvarigheten, Vkontakte, gick myndigheterna med på att öka det tillåtna antalet deltagare till 30 000.

I utbyte accepterade representanter för arrangörerna att demonstrationen flyttades från Revolutionstorget i närheten av Kreml till en park på andra sidan Moskvafloden.

Premiärminister Vladimir Putin har beskyllt USA:s utrikesminister Hillary Clinton för att stå bakom demonstrationerna. Tusentals inrikestrupper har förflyttats till Moskva för att hålla demonstranterna i schack.

Rysslands högsta smittskyddsläkare Gennadij Onisjtjenko varnade i går alla ryssar för att delta i protestaktioner där många människor samlas. På grund av årstiden är risken stor att deltagarna smittas av akut virusinfektion i luftvägarna, sade han i en intervju med statliga nyhetsbyrån Rian.

Tidigare under veckan skickade myndigheterna ut offentliganställda Moskvabor och äldre skolelever under skoltid för att delta i stöddemonstrationer för maktpartiet Enade Ryssland.

Inför dagens demonstration har man i stället kommit fram till att eleverna ska hållas inomhus och med alla medel hindras från att delta i demonstrationen mot valfusk.

Skolorna i Moskva har beordrats att arrangera extra prov i ryska för elever i gymnasieåldern. Proverna ska börja klockan 13, en timme före demonstrationen.

Efter proven ska eleverna hållas kvar i skolan för att lyssna på en lektion om säkerhet på stan och se en film om Moskvas historia. De elever som inte är närvarande får inte ut sin slutexamen, har föräldrar fått veta.

Ett drygt tusental personer har hittills gripits i samband med demonstrationerna i Ryssland. En del har dömts till korta fängelsestraff eller böter, andra sitter fortfarande frihetsberövade och väntar på dom.

Sydsvenskan 2012-12-10

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

21 svar på ”Virus hotar ryska demonstranter”

Jag tycker det hade varit intressant att få veta mer om demonstranternas motiv.

Att de demonstrerar mot valfusket har jag förstått, men om man tittar på valresultatet så verkar ju de som inte stödjer Enade Ryssland i stället stödja kommunisterna eller det där nationalistiska “liberala” partiet. Eller ser det bara ut så pga. att Ryssland inte har någon fri opposition, röstar de som inte stödjer Enade Ryssland bara enligt devisen “the lesser of two evils”?

Baserat på vad du tidigare skrev om det där morgonprogrammet på radio så verkar det ju dock som att även de oppositionella har en ganska aggressiv västretorik. Således har jag lite svårt att förstå vad demonstranterna anser vara fel med Enade Rysslands politik.

Är det enbart inrikespolitiska förändringar som efterfrågas av demonstranterna, dvs. mer kommunism och nationalism, eller kanske till och med “demokrati” av västerländsk modell?

Och hur är det med utrikespolitiken, finns det en opposition där?

Det finns många olika grupper inom oppositionen – många är västvänliga men många är också nationalister och där emellan är skalan flytande. Det som förenar oppositionen är dock att de allra flesta vill ha en demokratisering (är missnöjda med det nuvarande maktmonopolet) och det som gör att så många demonstrerar i Ryssland just nu är förstås att valfusket var så oerhört grovt och öppet från maktpartiets sida i syfte att behålla detta maktmonopol.

Och, ja, väldigt många röstade på “the lesser evil” i brist på alternativ. Inget riktigt oppositionsparti förväntades komma över småpartispärren som ligger på höga 7% (och nya oppositionspartier har ju dessutom inte tillåtits delta i valen).

Den som har mest aggressiv antivästlig retorik är populisten Zjirinovskij (ledare för “Liberaldemokraterna”) som dock aldrig varit oppositionell på riktigt (men ÄNDÅ bättre än maktpartiet, enligt många).

Adrian: “Baserat på vad du tidigare skrev om det där morgonprogrammet på radio så verkar det ju dock som att även de oppositionella har en ganska aggressiv västretorik. Således har jag lite svårt att förstå vad demonstranterna anser vara fel med Enade Rysslands politik.”

ER är inget vänsterparti. Det är ett mittenparti som försöker förena marknadsliberalism med statskapitalism, i lagom balans. Men det stämmer att nästan alla som kritiserar ER vill ha mer vänsterpolitik. Den här idén att det skulle vara mer liberalism och västvänlighet många ryssar vill ha, det är propaganda som sprids av en mycket liten klick (Netmsov och kompani), och sedan glatt tas upp och sprids vidare av västerländska medier. Naturligtvis finns det några ryssar som vill gå mer åt det hållet, men det handlar om en mycket liten minoritet.

Det är främst kommunisterna och vänsterpartiet Rättvisa Ryssland som blivit bestulna på röster. Liberalerna försöker bara “kapa” deras missnöje. Eftersom liberalerna är så få och impopulära måste de hela tiden liera sig med andra grupper för att få uppmärksamhet. Titta på rörelser som Ett annat Ryssland eller Solidaritet så ser du att de till största delen består av nationalister och kommunister (Nationalbolsjeviker, Levyj front, osv), men det är liberalerna som “tar åt sig äran” och uppmärksammas i Expressen eller Aftonbladet när de grupperna demonstrerar.

Vem har överhuvudtaget påstått att ER skulle vara ett vänsterparti? Jag påstår, som du vet, att ER inte har någon politisk linje överhuvudtaget, vilket är något helt annat.

(Du kanske läste fel, “västretorik”->”vänsterretorik”?)

Det är nog ingen som har påstått det, men det verkar vara en vanlig missuppfattning. Och det kan nog bero på att informationen om dem är så dålig. Jag tycker din beskrivning av ER är ett bra exempel. Visst kan det vara en lustig ironi att beskriva deras ideologi som “stödja Putin”, men det är inte särskilt informativt om var de ligger på den politiska höger-vänster-skalan. Mer information och mindre tyckande skulle kunna avhjälpa problemet.

Jomen det är ingen lustig ironi, det är ett faktum att partiet skapades som “maktparti”, utan ideologi. Om de har någon bärande tanke nu förutom att stödja Putin så är det “stabilitet”.

Håller på att läsa en extremt intressant ny bok om Enade Ryssland, boken kom ut inför valet men åtminstone i S:t Petersburg valde en stor bokhandelskedja att vänta till efter valet innan boken dök upp i hyllan. :-)

http://www.litres.ru/pages/biblio_book/?art=2553495

Oavsett hur och varför de skapades så ligger de någonstans på höger-vänster-skalan. Vänster, höger eller mittemellan. Antingen satsar ett parti på marknadskrafterna, eller på planekonomi, eller på något mitt emellan. Jag tror nog att du kan placera in ER på den skalan, bara du vill.

Nej, höger-vänsterskalan är irrelevant när det gäller Enade Ryssland. Partiet skapades för att bevaka den styrande gruppens intressen, och det är också vad det gör.

Skulle det vara i Putins och tjänstemannaelitens intressen att nationalisera allt så skulle de göra det, och då skulle ER stötta den linjen till hundra procent. Nu har de nöjt sig med att smygnationalisera basproduktion som gas och olja, men inte därför att partiet skulle stå till “vänster” på någon i sammanhanget irrelevant skala, utan därför att det stärker staten (jo, det där är faktiskt något som Enade Ryssland står för, starkare stat), och ger därmed den styrande gruppen större möjligheter att bestämma över produktionen och oljeinkomsterna och gömma undan mer pengar.

Förresten så tycker jag att din definition vänster=planekonomi är lite trubbig. Jo, KPRF=planekonomi, kanske. Men KPRF=vänster är jag ganska tveksam till.

Bjolso : Det där vore viktigt om fler fick veta ! Här i Sverige är mediabevakningen av Ryssland så dålig att man inte kan tro annat än det som står i kvällstidningarna samt i de borgerliga dagstidningarna.

Marcus, observera att “bjolsos” åsikter (jag känner honom f ö inte och vet inte vad han har för bakgrund) inte överensstämmer med den stora massan Rysslandskännare. I stället har han en väldigt atypisk pro-Putinistisk hållning som är väldigt ovanlig bland västerlänningar som kan något om Ryssland (men är ganska utbredd bland ryssar). Hans påståenden av typen…

“Den här idén att det skulle vara mer liberalism och västvänlighet många ryssar vill ha, det är propaganda som sprids av en mycket liten klick (Netmsov och kompani), och sedan glatt tas upp och sprids vidare av västerländska medier. Naturligtvis finns det några ryssar som vill gå mer åt det hållet, men det handlar om en mycket liten minoritet. ”

…är helt ogrundade. Det finns inga trovärdiga opinionsundersökningar eller valresultat som tyder på att endast en mycket liten minoritet skulle vara västvänliga och vilja ha liberalism. Att Navalnyj, som är klart västvänlig och liberal (trots sin nationalistiska ådra), kunnat bli så omåttligt populär i den ryska bloggosfären tycker jag tyder på motsatsen. Att det enda tillåtna liberala västvänliga partiet, Jabloko, gick mycket starkt fram i valet – trots att deras chanser att komma över småpartispärren var i det närmaste obefintliga – tyder också på motsatsen. Exempelvis fick de av allt att döma ungefär var femte röst i storstäderna Moskva och St Petersburg.

Man måste också ha klart för sig att en stor del av rösterna som kommunistpartiet och Rättvisa Ryssland nu fick i första hand var proteströster mot maktpartiet – och inte ett uttryck för vilket samhälle folk egentligen vill se.

Påståendet att.. “Det är främst kommunisterna och vänsterpartiet Rättvisa Ryssland som blivit bestulna på röster. Liberalerna försöker bara “kapa” deras missnöje.” …är också helt ogrundat. Kommunisterna och Rättvisa Ryssland har inte alls visat särskilt starkt missnöje med det officiella valresultatet – trots de stulna rösterna – och det finns tecken på att det även fuskats en del (om än obetydligt i det stora hela) till förmån för kommunisterna på sina håll. Inga representanter för kommunisterna eller Rättvisa Ryssland deltog heller så vitt jag vet (i alla fall inte i några framträdande roller) i det enorma protestmötet som hölls igår, där bland andra Jablokos två ledande personer höll tal. Mycket tyder också på att det (inte minst i Moskva) främst är Jabloko som motarbetats genom valfusket. Mer än hälften av deras röster tycks inte ha räknats i de officiella resultaten.

Att rörelsen Solidaritet “till största delen består av nationalister och kommunister” är rent förtal. Det är en öppet och tydligt demokratisk, liberal och västvänlig rörelse – och alla deras ledarfigurer är bra representanter för de värdena (de flesta av ledarna har bakgrund från de liberala och västvänliga partierna Jabloko och SPS eller är kända människorättskämpar).

Det är dock utan tvekan så att det också, inte minst tack vare den mycket västfientliga propaganda som Putins regim spytt ut i alla stora TV-kanaler under mer än ett decennium (dokumentären om Sveriges undergrävande revolutionära verksamhet i Ryssland som sändes två dagar före valet är ett typiskt exempel), finns många som är väldigt misstänksamma mot Väst (främst USA och EU) och deras avsikter i förhållande till Ryssland.

Många av de välutbildade och intelligenta oppositionsledare som ofta nedvärderande benämns “nationalister”, såsom Navalnyj – har dock ingenting emot Väst, tvärtom, men är kritiska till den i deras ögon “ohämmade invandringen” från Kaukasus och Centralasien.

Allt du skriver stämmer, så klart. Dock är det olyckligt om man drar likhetstecken mellan “västvänlig” och “demokrat”, speciellt eftersom “västvänlig” framför allt i Ryssland ofta tolkas som “Nato-ivrare som betalas av CIA och vill att USA ska bestämma allt i världen”. Detta är givetvis till en del en följd av den smutskastningspropaganda som du själv nämner.

På tal om propaganda, efter gårdagens glasnostchock verkade det i dag som om Vesti nedeli återgått till gamla goda tider då allt var USA:s fel. Kanske var programmet helt enkelt i huvudsak planerat och inspelat i förväg?

I alla fall så var kvällens avsnitt av Tsentralnoje televidenije på NTV något helt annat: ett helt ärligt reportage om protesterna, och valfusket ifrågasattes inte ens.

Dock var bloggposterna (?? eller hittepå?) de refererade i slutet som argument “för” och “emot” protesterna ganska märkliga. Argumentet emot protester var att man aldrig haft rättvisa val i Ryssland och att ett riktigt val inte skulle ändra på något, eftersom alla partier är samma. Argumentet för protester var att staten bör erbjuda medborgarna tjänster av god kvalitet. Hm?

Det här avsnittet finner jag mycket underhållande:

“Marcus, observera att “bjolsos” åsikter (jag känner honom f ö inte och vet inte vad han har för bakgrund) inte överensstämmer med den stora massan Rysslandskännare. I stället har han en väldigt atypisk pro-Putinistisk hållning som är väldigt ovanlig bland västerlänningar som kan något om Ryssland (men är ganska utbredd bland ryssar).”

Ja, jag har åsikter som är ovanliga bland västerlänningar och speciellt bland så kallade Rysslandskännare, men däremot ganska vanliga bland ryssar (även om jag naturligtvis får mothugg från diverse olika håll i diskussioner med ryssar också). Är det per automatik dåligt?

Och fyllde din sammanfattande beskrivning och kategorisering av mina åsikter något annat syfte än att stoppa ned mig i ett fack och förse mig med varningsstämpeln “Obs: Tycker fel”?

:-)

Du får så klart tycka vad du vill, och att dina åsikter är ganska marginella i Sverige betyder givetvis inte på något sätt att du “tycker fel”. Men det har inte någon påstått heller, såvitt jag kan se.

Det är uppfriskande att få mothugg, så kör på.

På tal om det, vad anser du om lördagens demonstrationer?

Jag tycker det är bra att vanligt folk demonstrerar (och överröstar galningar som Limonov) och jag tror att trycket från vanliga ryssar kommer att påverka både politiken och valen framöver i positiv riktning. Till skillnad från de flesta andra så är jag inte det minsta förvånad över att rysk stats-TV visar långa reportage om demontrationerna och att antalet gripna var få i lördags. Det beror ju på att de flesta demonstranterna uppförde sig civiliserat.

Det jag tycker är obehagligt är alla utifrån som sitter och hoppas på något slags “revolution”, eller att Putin skall “sluta som Khadaffi”, osv. De åsiktsskilnnader som finns skall ju lösas fredligt och genom kompromisser. Jag tycker det är dåligt att ingen rapporterar om att det redan diskuteras om koalitioner mellan partier och att det faktiskt är så att makten efter detta val kommer att spridas över fler partier än bara ER. Det är ju en positiv utveckling, men det drunkar i alla förhoppningar som folk som skall bli “avsatta”, osv (som bygger på det vanliga scenariot om “regime change”).

Som Kalle skriver är det ofta bara stimulerande med någon som tycker annorlunda och argumenterar på ett bra sätt. Syftet med min sammanfattning var (förutom att ge dig mothugg på ett antal punkter där jag tycker du har helt fel) förklara för en vilsen själ (Marcus) att du inte nödvändigtvis är någon sanningssägare som avslöjar en verklighet som förtigs i svensk media.

Såg f ö precis att Prokhorov ska ställa upp i presidentvalet. Intressant!

Varken jag eller någon annan bör betraktas som “sanningssägare”. Alla har fel om något.

Putin, Zjuganov, Mironov och Prokhorov är väl de som deklarerat kandidaturer hittills. Och så pajasen Limonov, men det tror han väl knappt själv på. Blir intressant att se om han ens kommer att infria löftet att göra sig av med sitt franska medborgarskap – det är inte säkert att det är så enkelt att göra som han låter påskina:

http://www.limonov2012.ru/interview/444.html

Lömskt skriven artikel, förresten, med “otkazalsja” i rubriken, men “otkazyvaetsja” i texten. Han har alltså inte alls lämnat tillbaks sitt franska pass än, men alltid lurar det väl någon. :)

Nej självklart ska ingen betraktas som sanningssägare – alla har olika synvinklar på verkligheten. Marcus kommentar antydde dock att han tyckte han äntligen hittat någon som till skillnad från svenska medier säger hur läget verkligen är i Ryssland. Men det är väl förstås den “sanning” som passar in i hans världsbild.

Angående presidentkandidaterna så har väl Javlinskij också nominerats officiellt av Jabloko (men han tvingas ju samla namnunderskrifter precis som de fristående kandidaterna) och sedan är det väl ytterligare någon fristående kandidat, Levashov eller något sådant, som jag inte hört talas om förut, men som verkar vara en skum typ.

En hel del besvikna uttalanden kring Mironovs nominering för övrigt. Många som hade hoppats på en riktigt oppositionell kandidat från Rättvisa Ryssland istället för den svage partiledaren.

Här är en riktig “virus”! :)

http://www.youtube.com/watch?v=8IR-k9KQKxY
Речь Леонида Парфенова на митинге за честные выборы

Hoppas du skriver en sammanfattning för svenska läsare, Kalle.

Enl.SVT text har fler än 100.000 möt upp! Lägger in hela texten för den kan ju när som helst ersättas.

http://svt.se/svttext/web/pages/130.html

130 SVT Text Lördag 10 dec 2011
UTRIKES Publicerad 10 december

Lång missnöjesvåg drog över Ryssland

En missnöjesvåg drog i dag över Ryss-
land. Från Vladivostok i öster till
Kaliningrad i väster protesterade man
mot Vladimir Putins 12 år långa styre.

I Moskva var 50.000 kravallpoliser och
soldater utkommenderade, med fokus på
Bolotnajatorget mittemot Kreml på
andra sidan Moskvafloden. Demonstrant-
erna ropade “Svindlare och tjuvar – ge
oss våra val tillbaka”.

Arrangörerna hade tillstånd för en
demonstration med 30 000 deltagare,
vilket överskreds rejält. Enligt en
del uppgifter kan antalet demonstrant-
er ha uppgått till över 100.000.
Fortsättning följer på sida 131

131 SVT Text Lördag 10 dec 2011
UTRIKES Publicerad 10 december

Det är rösträkningen och efterspelet
till förra helgens parlamentsval, där
premiärminister Putins parti Enade
Ryssland vann, som utlöst protesterna.
Något liknande har inte setts i Ryss-
land sedan det turbulenta 90-talet.

Dagen började blygsamt i Sibirien.
I Vladivostok, åtta tidszoner före
Moskva, samlades runt 500 personer
till en demonstration.

I Chabarovsk greps tiotals
protesterande, enligt radiostationen
Kommersant FM så många att de inte
kunde få plats i häktescellerna.

Även i Putins hemstad S:t Petersburg
var uppslutningen stor, enligt
polisen kom omkring 10.000.
Valprotesterna i Ryssland 170-171

Stängt för kommentering.