Tvångsdemonstration makthavarnas nya vapen

Demonstration på BolotnajatorgetProtesterna i Ryssland visar inga tecken på att ta slut. Trots den hårda kylan tog närmare hundra tusen Moskvabor på lördagen sig ut för att kräva rättvisa val.

Tvångsdemonstrationer för Putin är den ryska regeringens nya sätt att bekämpa massrörelsen mot valfusk. Tiotusentals statsanställda från flera städer kommenderades ut till Moskva i går, och Putindemonstrationen blev till slut större än marschen för rättvisa val.

– Nu räcker det inte längre att de förfalskar val, de förfalskar demonstrationer också, kommenterade en lyssnare på Echo Moskvy efteråt.

“Vi kommer tillbaka”

Det är kallt. Riktigt kallt. Den stora röda termometern på metrostationen Dobryninskajas tak växlar mellan nitton och tjugo minusgrader. Stationen är en pampig byggnad i stalinistisk stil, med höga valv utanför dörrarna. Där samlas vattenångan som bildas när den varma luften inne i stationsbyggnaden sipprar ut.

Polisbussar vid DobryninskajaFramför stationen står två stora, fullproppade polisbussar, en piketbuss och några poliser i pälsmössor. En polishelikopter svävar i luften. Bakom hörnet, närmare platsen där demonstrationen ska äga rum, står flera bussar med civilklädda poliser.

Påpälsade demonstranter som vill ha rättvisa val väller ut från tunnelbanan. Även deras skyltar är påklädda – de är övertäckta med plast. Den som dristar sig på att visa skylten utanför den tillåtna demonstrationsplatsen riskerar att bli gripen av polisen.

Dagen för protestmarschen är symbolisk. Det har gått två månader sedan valet som gav maktpartiet Enade Ryssland en knapp egen majoritet i parlamentet. Utan omfattande fusk hade partiet hamnat klart under femtioprocentstrecket. Det är en månad till presidentvalet, där nio av tio oberoende kandidater ströks från valsedeln på formella grunder.

Men framför allt är det exakt tjugotvå år sedan den största protestmarscen i Rysslands historia. Den 4 februari 1990 krävde uppemot en miljon Moskvabor att paragrafen som garanterade kommunistpartiets maktställning skulle strykas ur den sovjetiska konstitutionen.

Demonstration på BolotnajatorgetDen gången var många rädda för att de skulle bli gripna nästa dag. I stället samlades partiledningen under Michail Gorbatjovs ledning och beslutade att avskaffa partiets monopolställning. Det var början på slutet för Sovjetunionen.

Denna gång är det ingen som förväntar sig så snabba förändringar – och rädslan som krypande kommit tillbaka under Vladimir Putins år vid makten har inte försvunnit helt.

Unga och gamla, män och kvinnor berättar gärna varför de kommit till demonstrationen: de har tröttnat på makthavarnas lögner, de vill ha respekt, de vill ha ett riktigt val. Men långt ifrån alla vågar säga vad de heter i efternamn.

Ändå har de kommit.

Alla som ska demonstrera måste gå genom polisens metalldetektorer, alla kroppsvisiteras. Termosar är förbjudna trots kylan, de skulle kunna innehålla bomber, heter det.
Hela gatan har spärrats av, rad efter rad med poliser står och stirrar på demonstranterna, men innanför avspärrningen är stämningen god. “Vi fryser inte, och vi förlåter inte!”, står det på en banderoll, “Också Drutten vill ha ärliga val” på en annan.

Det blir snabbt fullproppat framför scenen som finansierats med pengar som samlats in på nätet. I sista stund innan det blir omöjligt klämmer jag mig ut på friare vatten. Kolonnen av demonstranter verkar aldrig ta slut.

Gratis te för demonstranterTalarna på scenen håller sig kort eftersom det är kallt. En av dem är den kända författaren Ljudmila Ulitskaja.

– Detta är början på en bra historia, säger hon.

– Det är dags att vakna! Vi förlåter inte, vi glömmer inte, avslutade den kända tv-journalisten Leonid Parfjonov.

I ett tält ett par hundra meter från scenen delar en volontär ut gratis te. Jag tar en plastmugg.

– Drick för demokratins seger, säger hon.

.

Putin samlade lika många

De första stora demonstrationerna mot valfusk efter parlamentsvalet den 4 december tog makthavarna på sängen, och trots att offentliganställda kommenderades ut på arbetstid för att visa sitt stöd till regeringen lyckades man inte samla några större skaror av motdemonstranter.

Vis av skadan satsade Putinpartiet denna gång stort. Kanske är bytet av taktik också en följd av att Vladislav Surkov i presidentadministrationen bytts ut mot den mindre raffinerade Vjatjeslav Volodin.

Demonstranter bussades in från ett antal andra städer. Inte bara offentliganställda utan även anställda ett många företag som i sin verksamhet är beroende av staten har berättat att de tvingats ut till Poklonnaja gora, en patriotisk krigsminnespark där motdemonstrationen hölls.

Exempelvis ryska posten hade fått i uppdrag att leverera tusen demonstranter. De flesta höll tyst, men en kunde inte hålla sig när radiostationen Echo Moskvy frågade varför han demonstrerar:

– Hurså varför? För att inte förlora jobbet. Jag är tvungen. Det här är en sorglig historia.

Intervjun avbröts bryskt av mannens chef som kom rusande och sade att han inte skulle ge några kommentarer.

– Varför inte? Har vi inte yttrandefrihet i det här landet? undrade mannen innan mikrofonen stängdes av.

Eftersom myndigheterna överdriver siffrorna för regimvänliga demonstrationer och minskar siffrorna för regimkritiska är det omöjligt att med säkerhet veta hur många som deltog. Arrangörerna säger att demonstrationen för rättvisa val samlade 120 000 människor. Polisens siffra för den andra demonstrationen är 138 000. Ännu högre siffror har nämnts av arrangörerna.

Enligt bedömningar i ryska massmedier var antalet demonstranter på båda ställen närmare hundra tusen, troligen något mer på den Putinvänliga demonstrationen och något mindre på demonstrationen mot valfusk.

Kortare versioner av texterna publicerades i Sydsvenskan 2012-02-05

Fler bilder här

Av Kalle Kniivilä

Mest om Ryssland.

16 svar på ”Tvångsdemonstration makthavarnas nya vapen”

Märkligt att ett sånt stort land som ryssland ej kan finna något allternativ till Putin mer änn gammla kommunister och virrhjärnor det är illavarslande.

Det finns ett flertal utmärkta relativt unga politiker bland den så kallade “icke-systembundna” oppositionen, t.ex. Udaltsov (34 år) och Navalnyj (35 år) för att nämna en vänster- och en högerpolitiker, som mycket väl skulle kunna fungera som alternativ till Putin och sannolikt skulle få ganska stort stöd i fria val. Problemet är att de inte tillåts delta i valen eller ens göra sina röster hörda i rikstäckande massmedia. I stället motarbetas de ständigt av myndigheterna och fängslas till och med (särskilt i Udaltsovs fall) vid behov.

Jag nämnde Udaltsov och Navalnyj, dels för att de representerar olika ändar av det politiska spektrumet, och dels för att jag är övertygad om att båda skulle bli mycket framgångsrika (populära) politiker om de tilläts delta på allvar i den ryska politiken. Skulle jag själv välja, skulle jag dock hellre rösta på en kille som Ilja Jasjin som står någonstans däremellan. Men jag har svårare att tro att hans skulle bli verkligt populär bland den ryska befolkningen.

Sedan har jag nyligen insett att det även inom den systembundna oppositionen finns en del vettiga unga politiker. Jag tänker då till exempel på SR:s Ilja Ponomarjov och Dmitrij Gudkov. Den förstnämnde av dem är för övrigt samtidigt parlamentsledamot för det “socialdemokratiska” SR och en av ledarna (tillsammans med Udaltsov) för den “revolutionärt kommunistiska” Vänsterfronten – vilket verkar gå utmärkt.

Udaltsov är också kommunist och Navalnyj är ju ungefär lika nationalistisk som Zjirinovskij, så epitetet “kommunister och virrhjärnor” passar nog på dessa två också. Det är förresten också en överdrift att påstå att de inte kan göra sina röster hörda i rikstäckande massmedia. Även om de inte hörs och syns i stats-TV så finns det andra rikstäckande alternativ där de kommer fram.

Var gränsen går mellan “vänster” och “kommunist” tycker jag är ganska ointressant – det går ju inte ens att säga inom vårt svenska Vänsterparti. Udaltsov är dock definitivt ingen “gammal kommunist” – han började syssla med politik i slutet av 90-talet. Påståendet att Navalnyj skulle ha något nämnvärt gemensamt med Zjirinovskij är lika missledande. Den förre är en Europa- och Västvänlig politiker medan man får leta efter värre anti-Väst-hetsare än Zjirinovskij.

Du får förresten gärna utveckla i vilka andra rikstäckande alternativ som dessa två politikers röster hörs. Och jag vill inte höra att alla har tillgång till satellit-TV, för det är inte sant (även om spridningen naturligtvis har ökat på senare år). Är det amatörradio du tänker på? :)

Det verkar dock ha skett något av en revolution av “glasnost” i flera av de statskontrollerade kanalerna sedan protesterna startade. I studion på gårdagens NTVsjniki satt till exempel en hel rad riktiga oppositionella (inklusive Jasjin) och en hel del regimkritik uttalades och drog applådåskor.
http://www.ntv.ru/peredacha/ntvshniki/

Jag har inte följt Udaltsov så noga att jag skulle kunna säga exakt var han står politiskt, men hans organisation Vänsterfronten verkar vara revolutionärt kommunistisk och sovjetnostalgisk, även avståndstagandet från Stalin är ganska försiktigt. Exempelvis detta kan man läsa på Vänsterfrongens hemsida:

На пикете в Воронеже потребовали освободить Григория Торбеева
07.12.2011 г.
В понедельник, 5 декабря в Воронеже, состоялся пикет, у которого были две темы: 75тилетие Сталинской Конституции и заключение активиста Левого Фронта Григория Торбеева. Участники пикета вывесили пять флагов, среди которых был и флаг ЛФ, украсили пикет портретом Сталина – инициатора создания Конституции победившего социализма.

På hemsidan finns även en lång resonerande text som tar avstånd från “vulgärstalinism” men samtidigt hyllar Stalins stora intellekt och så vidare:

Чем вызвана эта популярность? В первую очередь, масштабом личности Сталина. Колоссальный интеллект, широчайшая неформальная образованность, абсолютная концентрация всех жизненных интересов и усилий на делах государства…

Jag har inte grävt i hans organisation eller vad de har för program, men jag har sett ett antal intervjuer och framträdande med honom den senaste tiden och han gör ett ganska gott och vettigt intryck även på mig, trots sina “stalinistiska rötter” om man nu får kalla dem så. Jag är också övertygad om att han skulle få ett mycket stort stöd bland ryssar i allmänhet (nostalgin för de delar av Sovjetsystemet som var positiva är nämligen utbredd) om han verkligen tilläts göra sig hörd.

Har ni inte sett den så rekommenderar jag intervjun som Parfjonov gjorde med Udaltsov för några veckor sedan: http://www.youtube.com/watch?v=AooeM-S86rQ

Udaltsov stod också t.ex. för det klart bästa talet på det senaste protestmötet på Bolotnaja. http://www.youtube.com/watch?v=1oNLwoqHSE4

Jag ska titta på intervjun vid tillfälle. Men utgångspunkten för hela den här replikväxlingen var ju påståendet att det inte skulle finnas något alternativ till Putin annat än “kommunister och virrhjärnor”, och det är ju bara trams. Problemet är inte att det inte finns vettiga personer som skulle kunna bli politiska ledare och få starkt stöd, problemet är att de inte tillåts träda fram i de viktigaste massmedierna, de tillåts inte bilda partier, de tillåts inte ställa upp i val och de motarbetas av myndigheterna på alla möjliga sätt.

Även KPRF:s nuvarande halvstalinistiska belägenhet beror till stor del på att de aldrig tillåtits tävla på lika villkor. Om de hade fått lite makt, inflytande och ansvar för det som sker i landet hade de nog ganska fort insett att de måste kasta stalinismen och sovjetkommunismen över bord för att överleva som parti, så som skett i exempelvis Polen. Under normala omständigheter, om inte Kreml hela tiden ryckte i trådarna, skulle både KPRF och Rättvisa Ryssland kunna utvecklas till riktiga partier.

Nu ska Medvedev träffa representanter för oppositionspartier som inte är representerade i parlamentet. Blir intressant att se vilka. Inte Udaltsov uppenbarligen. Men det viktigaste han skulle kunna göra nu under sin kvarvarande tid skulle vara att verkligen starta den public service-kanal på tv som han snackat om, alltså en rikstäckande tv-kanal som inte styrs politiskt av presidentadministrationen, ungefär som SVT eller BBC. Men det kommer tyvärr inte att ske.

Enda sättet att undvika att kalla Udaltsovs “Vänsterfronten” för “kommunistisk” är om man väljer synonyma omskrivningar, av typen “revolutionär antikapitalism” och liknande. Och att myndigheterna motarbetar politiska ledare som säger att de vill ha väpnad revolution är ju inte så konstigt. Att det kommer fram unga kommunister som alternativ till de gamla kommunisterna, tycker du verkligen att det är ett steg framåt? Jag trodde att vi alla i väst satt och hoppades på att kommunismen sakta men säkert skulle försvinna som politisk kraft i Ryssland, men Udaltsov är ju snarare ett exempel på att gamla unkna idéer från ett 1900-tal präglat av totalitära ideologier lever vidare även i vår tid. Prognosen var väl annars att Zjuganov och kompani skulle vara de sista resterna av kommunismen.

Det är möjligt att det är skillnad på Navalnyj och Zjirinovskij i synen på väst (även om Navalnyj inte alls är så västvänlig som en del tror), men vad jag syftade på var nationalismen. Navalnyjs uppträden i samband med Ryska marschen, “Sluta mata Kaukasus”-kampanjen, han har grundat nationalistorganisationen Narod (“Folket”), osv, osv. Det är möjligt att han efterhand lär sig att mörka en del av det värsta. Till exempel verkar det omöjligt att nu hitta den där berömda Youtube-videon där han propagerar för att man skall använda vapen mot “oönskade personer och där han kallar illegala invandrare för “kackerlackor”. Det är ju excesser som är minst på samma nivå som Zjirinovskijs grövsta uttalanden.

En kanal som Dozjd, som till exempel direktsänder demonstrationerna, behöver man inte ha satellit för att titta på. Den finns hos alla störe kabel-TV-levarantöer och man kan också titta via Internet. Och kom nu inte och säg att “det är få ryssar som har tillgång till Internet” för det är inte sant. Jag känner ingen som inte har det, och då bor vi ju ändå i en landsortshåla. Man får ge sig långt ut i obygderna (där nästan ingen bor numera) för att hitta ställen där sådant inte är självklarheter.

“Jag trodde att vi alla i väst satt och hoppades på att kommunismen sakta men säkert skulle försvinna som politisk kraft i Ryssland”

Jag vet inte vilka “alla i väst” du syftar på. Jag skulle vilja påstå att ett flertal europeiska demokratier (inklusive Sverige, Frankrike och Tyskland) har socialistiska/kommunistiska-partier med väljarstöd som rör sig kring 5-15%. Jag har själv inget problem med att kommunismen som ideologi är tillåten och i viss mån frodas varken i Ryssland, Sverige eller någon annanstans – så länge dess förespråkare erkänner de demokratiska institutionerna och ramarna i samhället och inte heller försöker skönmåla de totalitära former av kommunism som plågade en stor del av Europa under 1900-talet (och fortfarande plågar delar av världen). Att kommunism skulle försvinna som politisk kraft i Ryssland när den inte ens är försvunnen i Sverige tycker jag låter naivt.

När det gäller Dozjd så håller jag med om att det är en frispråkig kanal, men jag tror att du kraftigt överskattar både hur många som har möjlighet att titta på den och hur många som verkligen gör det. Att internetanvändningen ökar snabbt i Ryssland är förstås ett faktum, men det är likväl ett faktum att mycket stora lager av befolkningen (främst medelålders och äldre utanför storstäderna) använder internet i mycket liten utsträckning – så det kompenserar bara delvis för den skeva bilden som ges i rikstäckande TV.

Jag har aldrig sagt att jag personligen stöder allt som Navalnyj står för. Jag ogillar också hans nationalistiska ådra liksom hans vapenflörtande. Dessa ställningstaganden ligger dock (om man lyssnar till vad han verkligen vill – och inte bara stämplar honom som en virrhjärna) helt klart inom ramarna för vad som är accepterat även inom västerländska demokratier. Och de gör honom inte på något sätt till en mindre skicklig politiker.

Anledningen till att du hade svårt att hitta hans videor är för övrigt att hans Youtube-konto blivit avstängt efter uppenbart politiskt motiverade anmälningar om upphovsrättsintrång från NTV (några sekunders NTV-material var om jag förstod det rätt med i någon av det 30-tal videorna som han hade lagt upp på sitt konto).

Vad jag menade mitt inlägg var följande att dom enda seriösa motkanidater mot putin är dom gammla vanliga sen denna demokratiska fars började efter sovjetstatens fall. Nr 1 kommunisten Zjuganov Nr 2 virrhjärnan Zjirinovski. är detta seriösa alternativ .svar nej. med andra ord är rysk demokrati i dagens ryssland helt oseriös. synd om ryssarna dom går en osäker framtid till mötes men tyvärr har denna 74.åriga kommunistiska hjärntvätt burit frukt.

Men du fattar väl att det är så därför att Putin & Co vill ha det så? Han vill inte ha seriösa motkandidater, alltså tillåts inga politiska krafter växa fram. Och det är så klart i makthavarnas intresse att kommunistpartiet förblir stalinistiskt och virrigt i stället för att reformera sig och erbjuda någon sorts vettigt vänsteralternativ som de gjorde i Polen. (Sedan gjorde vänstern bort sig och försvann helt i Polen, men det är en annan historia.)

OK då tycks vi vara överens. Men det tycks vara andra skribenter på denna blogg som tycker dessa krafter . är ett seriöst alternativ. det är skrämmade att folk i sverige har sympati med dessa mörkerkrafter i ryssland historiens facit betyder tydeligen ingenting för dessa.

Stängt för kommentering.